懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

睇完你地咁多人寫,好鬼驚呀!!!
我即刻同我老公講,話如果你真係陪唔切我,我就要生就慘啦,實痛死!
我第一胎都唔係痛得好交關架,仲以為第二胎真係快夾唔太痛添! 依家聽完你地講.....心驚驚
我的寶貝女朗朗在5月25日早上7:40分出左世.仍然是全人奶bb,唔肯飲奶粉的體重記錄
5/25 --2.7kg   43cm         6/1   --
6/5   --2.76kg                   6/11 -3.02kg
6/18 --3.3kg                     6/28 -3.75kg
7/5   --4.1kg   58cm         8/5   --5kg
10/4 --6.06kg                  12/6 -- 6.46kg
無磅好耐啦,費事磅,反正都係xs碼,我個女食得行得睡得玩得排牙仲好駛得,又好精力過d大人,足以累死你,磅數仲算d咩呢

大宅

寶寶兒:

d助產又係唔信我要痾,要我講幾次先幫我睇囉,
不過我好怪 明明想痾但仲未穿水,要勞煩惡死
助產幫我穿咋.:tongue: 我想叫老公黎都唔得呀,因為佢要睇住大仔.
我都係咁話 唔生架喇 真係太痛頂唔順囉..
我都係覺得生女無緣架喇~雖則我真係好恨~ 係呀我而家坐月中 除左去健康院都無得出街呀 ,仲有呀個奶奶唔比我洗頭呀,好辛苦呀.我今日一定要偷偷洗先得 頂唔順~
點解要m到先可以整子宮環?你個傷口咁快好返喇??我想問紮左去同整子宮環一唔一樣?

別墅

我完全感受到你地的痛楚, 但我係生第1胎時已完全感受到. 我小b女係1月2日出世, 當日瑪嘉烈有成28個bb出世, 超忙... 由於產房爆左, 而我由係第1胎, 冇咁快生得, 所以送左上產前病房待產, 我由1月2日零晨1am開始陣痛, 2am 入院, 一直痛在中午1pm時, 姑娘幫我再check, 一度都冇開到, 但當時已經痛到要死咁... 由於一度都冇開, 所以唔可以做無痛及唔同我打止痛針, 只能call醫生幫我穿羊水先. 當羊水一穿, 我的陣痛由唔知幾時開始, 由1度都冇開到3度時, 我真的頂唔順了, 又再叫姑娘打止痛針, 但當時姑娘叫我等陣, 打之前再check, 點知已經開到8度了, 話唔打得, 同時立即推我落產房. 當時已經是下午5pm鐘了, 姑娘仲話我, 點解咁痛都唔出聲. 其實我一直都係咁叫, 話好痛, 只不過佢地冇埋我之嗎 ? 當時都幾混亂架 ! 但最唔滿意就係係人地咁痛的時候, 叫我自己換衫 ( 紫色袍 ) 及 過床. 而當時d姑娘一路推我去產房,仲一路係咁叫我唔好生住, 如果唔係, bb就會係走廊或電梯到生架la... 到我推到去產房先開始有笑氣止痛. 但我同你地一樣, 覺得幫助不大, 我都是一路吸一路係咁叫... 叫到七彩.... 不過我冇你地咁好彩, 我試生左2個鐘頭都生唔出小b, 最終係下午7pm 幾緊急開刀. 足足痛左我18個鐘頭, 又係咩止痛都冇, 我老公又冇得陪產 ( 因瑪嘉烈裝修 ).最慘係子宫口開到10度, 助產士話見到bb小小頭髮仔, 咁都生唔出.... 唉... 真係.... 如果比我再生多一個, 我一定選擇開刀...

[ 本文章最後由 JOEYJOKY 於 08-2-7 00:08 編輯 ]
Joey :-D

大宅

好媽媽勳章

準媽咪:

:恭: :喜: :發: :財: !!

我開頭都諗住生個囡囡俾囝囝架,不過都係囝!
hehe~~我老公以前話有算命佬話佢有一仔一女,都呃人既

唔洗驚啦~hehe!!我生完見到囝囝有蹶伴,咩都值返哂!!:mrgreen: :mrgreen:

itbaby:

你係私家生應該待遇唔差架啵~~
係呀,生第2胎真係想死架,我仲同姑娘講唔想生,好痛!!

有老公支持同打氣唔同d架!!
我老公入到黎見到我喊哂口,佢好心痛!
好彩生埋呢胎唔洗生啦!!!可以收工!!:mrgreen:

sumsuma:

多謝呀
我而家坐月都冇時間帶佢去逗利是~屋企又豆腐潤咁細,都唔方便人地上黎,都唔知今年有冇利是逗

有多個伴真係周身唔得閒架...尋日接返大囝返屋企,佢見到細囝呆左,又唔知佢係咩野...用手叉佢隻眼.
細囝喊佢又喊,陰公!!
好彩今日好小小咋~~佢學爸爸拍細佬..哄佢,好攪笑!!

我都唔知應該豬定鼠~2月4日立春,應該計鼠,但好似又話計時間...都唔知應該點....
都係等老公問改名果個師傅,到時佢先話我地知啦!!
咁豬好定鼠好呢

snoopymummy :

你係私家生定政府生第2胎呀???
我都冇諗過自己入產房一粒鐘就生架~~
始終第一胎入左去5粒鐘先生到

carmenchiong :

d助產士成鬼日話有排都未生架啦~~
我今胎自己穿水架,都唔知邊個階段自己穿.可能我痾果陣啦...我記得痾最後果2野好多熱水流出黎...

好彩我醒水帶定大囝去外家,唔係我都唔知點算!!所以好慶幸老公係度!!

一個人湊兩件真係唔野小架...你大囝幾大呀??
我果個而家22個月咋~咩都唔識,仲有大把野未教佢!!
生女呢家野....算吧!! 想下好啦!!生就咪攪!!

你同奶奶一齊住架???
我暫時唔係同奶奶住,今日趁奶奶上完黎走左,偷偷地去左沖涼洗頭,正
唔洗頭沖涼真係好難頂架~~周身唔自在!!
我傷口勁痛呀.仲痛過上次...可能近去廁所果個位....一痾好痛,唔係太敢上廁所!!
你傷口好返未???
子宮環唔同紮唔同架...子宮環係帶入去,成個t字型!幾年後要除返出黎~~紮左就冇架啦!

JOEYJOKY:

嘩嘩~~你好慘呀!!
我平時見到d媽咪話開哂10度都生唔出要開刀...真係登佢地痛!!
我諗一諗都驚!!!
其實我覺得笑氣唔係拿黎止痛架...反而係加快推佢落去,仲痛d添,我今次聞果陣真係一邊大叫一邊吸...但冇用,仲大叫話唔聞,俾姑娘罵~~

政府長期人手唔夠,.由其時多人生,佢地真係忙到冇時間理你!!

講真呀,想痾果陣,點忍呀~話唔痾就唔痾咩...
我痾果陣阿b出左頭仔,佢地叫我唔好痾.我大叫話點唔痾呀~~跟手一野痾埋出黎~~

俾我揀多次第2胎,我都令願開刀...個陰影永世難忘!!

我嬸嬸都係瑪嘉烈生過3胎,佢話d人好衰~係果度生唔好,由其是佢生第3胎,d人驚佢唔要,唔敢話佢知男定女!!

無論世界點變都好~媽媽永遠都愛熹熹同楓楓
熹熹豬2006年4月10日出世.楓楓豬2008年2月4日.
健康才是財富~希望2隻豬身體健康^-^

子爵府

我兩胎都係瑪嘉烈生, 係D醫生白痴D, 老D的助產士又串又惡之外, 其他都一般啦!
我兩胎都係催生, 但第1胎吊左催生水2個鐘就出世, 第2胎吊左4個幾鐘先出世, 第1胎有老公陪, 第2胎得自己一個, 我生完第2胎時, 姑娘話我好叻, 全程無嗌痛, 只係靜靜咁忍, 但都開8度時同開哂時, 因此產房超超超忙, 我驚死人聽唔到, 我大嗌好急C呀~~~
我的生產過程, 有興趣的可到下面簽名相去我BLOG睇睇

大宅

寶寶儀:

所以我先覺得奇 明明第一胎都係自己穿水,同埋穿水都係好大篤架嘛 但有d人得少少都話係穿水,好怪..
嘩咁你仲辛苦我好多喎 我個仔5歲啦 你o個個先得22個月,有排你湊呀,乜你咁快就開工喇
你見我相隔咁耐先生 就知幾鬼痛haha..
我唔係同奶奶住架 之前就係 怕左未搬出黎囉,
我教仔佢又要爭住晒 寵壞晒架,而家我大仔都唔知幾臭皮氣呀 我仲未洗頭 我奶奶叫我老公唔好比我洗呀頂~!
我個傷口反而無上次咁痛 因為上次係個實習同我聯針,跟住就發炎腫晒,要成日用藥"up"住呀~我而家無咩痛喇 係有d痕
咁而家你湊住兩個呀?雖然我老公都有幫手睇住大仔 不過家務就無人做 我請左工人呀不過未到囉~ 仲有題外話2月4日夜晚7點後就係鼠喇..你個bb應該係鼠b?

[ 本文章最後由 carmenchiong 於 08-2-7 12:26 編輯 ]

男爵府

我1月30日生左第二胎.我都覺得生第二胎痛過第一胎..

大宅

好媽媽勳章

高比:

你真係好叻呀!一句都冇嗌~我就落到去嗌到生
我覺得生仔唔好驚俾人罵,有咩事大叫好d!!
一陣痾左冇人知,咁就大獲啦!!

上胎由佢地幫我穿水都係流小小之後冇流,我都問左點解,佢地話因為bb個頭頂住左個窿,所以冇流囉!!

我同老公一早諗住生2個,所以生完第一胎都冇避孕,隨緣,後尾臨有果個月我諗清楚,都係過多幾年先,唔想小左時間陪大囝,點知就果個月中:tongue: :tongue:

我都係趁老公唔係樹偷雞沖涼咋,唔係而家個頭仲淋痴痴~~
我好好彩2胎都唔係實習同我生,可能我2胎都係神早流流生 佢地未訓醒

出院到而家都係老公湊大囝,間唔中幫手細囝換片囉~~大囝一見細囝換片就沖埋去攪佢,好衰架!! 你囝囝5歲應該識性好多!!有冇幫手睇住細佬呀???
你工人到左咪好d囉~唔洗咁辛苦^^
始終一個湊2個真係幾難頂!!

etyan:

我地大家都一樣要係屋企坐月
可憐:;pppp: :;pppp:

大宅

好媽媽勳章

唔記得左覆你添!我囝囝早上6點05分出世架...咁即係咪仲係豬????-( ?-( ?-(
點解夜晚7點後先係鼠既???對呢家野我真係唔識!!

複式洋房

死啦!我有個fd剛生完第二胎,又係話聞氣無用,又無得打針,上一胎那種痛已令我痛不欲生,如果今胎更痛的話,可能要重新考慮去c+醫院生了

禁止訪問

男爵府

原文章由 etyan 於 08-2-7 13:38 發表
我1月30日生左第二胎.我都覺得生第二胎痛過第一胎..

唔係卦...我都有點兒怕怕呀!!
我都係懷緊第2胎的, 真係痛過第1胎..
點算呀~~
晴晴囡囡出世於2005年4月7日出生的  :-)
晴晴的網頁

複式洋房

但係我生得2胎冇第1胎甘痛, 超勁快, 個半鐘就生咗, 一共痾咗5下, 甘就生咗啦!老公都趕唔切入產房。

男爵府

我想請問大家~~~有老公陪左生既媽咪~~係咪個個既老公都係事先上左堂架~~有冇冇上堂但係都肯俾入去陪架??
聽左你地講~~我好驚呀~~!!我6月尾生喇~~!!第一胎都係好舒服咁生左~~~我而家20w~~如果老公一定要上左堂先有得陪產~~咁我可以點做呀??
http://hk.myblog.yahoo.com/snowy-tsang
歡迎參觀~~雪雪 & 釨鏸's Blog

[IMG]http://i278.photobucket.com/albums/kk114/babymaggieleung/BBB.jpg[/IMG]

複式洋房

我都係4/2係威記生wor, 不過我係第一胎, 但我係唔痛既情況下一開就係7度...

4/2朝早6am好似穿水, 係滲d滲d果種, 跟住即刻入院。
入到去醫生話得30wk4大早, 但穿左羊水又怕會受感染, 所以佢話盡量拖到34wk先生,
要住成個月醫院。
跟住同我check呢樣果樣, 11點幾開始宮縮, 但唔係好痛, 到12pm痛多左少少, 但都唔係好痛只係小腹有微痛, 跟住有個姑娘話要check bb 心跳 , 我話我要去toliet先因為好'急', 點
知去唔到但開始見紅, 醫生來check已經 7度, 佢地la la聲送我去產房, 落到去要等齊醫生, 兒科醫生先俾我生, 其間姑娘叫我閒笑氣, 佢話閒完就唔痛, 我話我一d都唔痛只係好'急'好想痾, 佢地用d不可思議既眼光望我....'唔痛'......。
14:38 大b出世1.49 kg, 14:43 細b出世1.41 kg, 全程我都冇痛 過(除左生果一下)所以d姑娘醫生係咁讚我叻因為我一粒聲都冇出(梗係啦我要生兩個, 要留返d氣力....)同埋我唔使剪, 因為bb得3lb所以唔使剪都生到,我都聽到d醫生同姑娘係度鬧叫痛既媽咪, 不過我真係想像唔到有幾痛......

而家兩個b係 nicu, 不過都ok只係要養大d先可以出院

大宅

醒目開學勳章

:恭: :喜: :恭: :喜: 祝各位小b 快高長大 聽教聽話 身體健康~~~~

真係多謝大家share 經驗囉, 唔知以為第二胎一定冇咁痛 .........家陣真係

別墅

首先:恭: :喜: 各位能夠生個肥肥白白的小b , 睇完各位的生仔經, 我覺得好驚, 我宜家 34週 , 又係第一胎, 身邊又冇乜朋友有生仔經驗 ,對生仔過程可謂所知不多 , 剩下6個星期 ,之後, 我都將會在瑪嘉烈度生, 而家瑪嘉烈產房裝修 , 暫停陪產 , 冇老公陪我 , 到時我會仲徬徨 , 加埋聽過好多人都講過瑪嘉烈的姑娘態度認真麻麻, 沒有老公在身邊支持 , 又要受姑娘的氣 , 加埋痛楚, 現未生 , 但諗起個情景, 真係好驚 , 我上次 20週時去瑪嘉烈做產前檢查,個姑娘都係好串 , 唉 ~~~

珍珠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 有「營」勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

聽完我都好驚生第二胎

男爵府

我第一胎冇要求老公陪產~~里胎睇完你地講之後好想叫老公陪產
http://hk.myblog.yahoo.com/snowy-tsang
歡迎參觀~~雪雪 & 釨鏸's Blog

[IMG]http://i278.photobucket.com/albums/kk114/babymaggieleung/BBB.jpg[/IMG]

子爵府

聽完係地咁講, 我都好驚. 因第一胎時, 因胎水小, 吹生, 唔洗4hr 就生左. 全程唔痛, 重係產房小老公. 叫佢唔好咁緊張. 但大半個月之後有一日留到成地血先知. 胎盤重有小小係入面, 立既入院x宮 (個d 醫生當我唔係人, 生完有傷口唔理. 係咁檢查, 檢完一個又一個)
但為左想追個囡同想多個小朋友決定再生. 但聽完你地咁講真係由個心到cry 左出來. 好驚呀...

另我老公上次都無上堂都比佢陪產////

首頁

尾頁

跳至