興趣嗜好

跳至

首頁
12345...10

尾頁

版主

大廚勳章 玩具勳章 趣教勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 版主 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

從台灣買書為咗"平"同埋方便,始終上一個網站就可以買齊喜歡o既書,又可以慳番D車錢。

博客來嘅第一個order,最後cancel o左,因為上網聯絡客服一直都無回覆。我order o左5本書,但佢話太大件,唔可以去7-11取貨。由於佢已一早過數,佢退$落番張credit card,蝕o左hk$2x。感覺麻麻地!

P.S.後來搵到info: 商品體積較大(沒有定義)商品重量過重(超過10公斤)或多於15項,可能不適用7-11取貨。

第2次,我只買o左兩本書,再試博客來,因為夾過價,剛好discount,"平"金石堂一半。7-11取件終於成功!

不過如果相同價錢,我prefer金石堂,因為

1) 登記後已即送NT$20 coupon

2) OK取件,近我屋企好多。

3) 我第一次買書之後,就送o左4張e-coupon俾我(3張NT$50 / 1張NT$60)。我計過條數,分開幾次買,用D coupon每次買4本算係最抵! 此外,佢仲有送紅利點數,又可以當錢用。但每次either用coupon or 用紅利點數。再者,購物一定嘅次數/金額就會升級,級數愈高,回饋愈多,生日時會送NT50-200 E-coupon,長遠o黎講,慳埋唔少。

4) 金石堂辦緊check-out手續時,已知道是否有現貨,並寫明預計出貨日期。落完order後,會keep住update個order progress, login a/c,一目了然! 一出貨亦都會收到e-mail通知,抵港OK後就有SMS通知取件。

5) 博客來只係放本書入個箱,我去7-11收件時,個箱四角已爛,幸好D書無損。但係金石堂,會每1-2本書用bubble袋袋住,個箱亦會用封箱膠紙包好,去OK取件時個箱非常完好,開箱後見到D書放得好整齊,覺得好放心、好滿意。

回家,並不只因為能遮風避雨、吃飽喝暖;
回家,是因為那裡有

「喜樂」「感恩」開始

版主

大廚勳章 玩具勳章 趣教勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 版主 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆:台灣金石堂 VS 博客來-購物分享

入會禮:免費加入立即送NT20元E-Coupon!有效期限30天,讓您第一次購書就上手。

首購禮:加入會員後 30 天內完成第一筆消費,加碼再送NT50元E-Coupon!
將於取貨完成 8 天後,致贈NT50元E-Coupon至您的會員帳號中,購書時可抵用。

「讀者書評點數」 兌換E-coupon: 每一個成功刊登的書評,可獲2點。8點可兌換 E-coupon電子禮券 (NT20元); 16點可兌換E-coupon電子禮券 (NT50元)

金石堂會員分級及生日回饋

YuYuMother    發表於 14-9-24 16:11
回家,是因為那裡有

「喜樂」「感恩」開始

版主

香港OK 取貨運費(最多一次order 60 本)

回家,是因為那裡有

「喜樂」「感恩」開始

男爵府

我昨晚第一次訂金石堂, 無留意有 20 coupon, 蝕左.

男爵府

請問我入會 $20 & $50 的 e-coupon 可以同時用嗎? 等我下次用.

版主

引用:請問我入會 $20 & $50 的 e-coupon 可以同

原帖由 yu-ma 於 14-09-23 發表
請問我入會 $20 & $50 的 e-coupon 可以同時用嗎? 等我下次用.
每次只可以用一張coupon, 你下次用$50 嗰張吧! 抵D

yu-ma  Thanks.  發表於 14-9-23 18:15
回家,是因為那裡有

「喜樂」「感恩」開始

大宅

我都like金石堂,佢既客服回覆得好快

大宅

babyislove 發表於 14-9-23 11:55
從台灣買書為咗"平"同埋方便,始終上一個網站就可以買齊喜歡o既書,又可以慳番D車錢。

博客來嘅第一個orde ...
想問金石堂即係唔會好似博客來有限SIZE/重量? 你最近係金石堂係訂左幾本?

版主

引用:Quote:babyislove 發表於 14-9-23 11:55 從

原帖由 靜藍 於 14-09-24 發表
想問金石堂即係唔會好似博客來有限SIZE/重量? 你最近係金石堂係訂左幾本?
我第一次order 咗8本,好順利
琴日早上第二次order咗4本,即日下午已出貨。

回家,是因為那裡有

「喜樂」「感恩」開始

版主

引用:我都like金石堂,佢既客服回覆得好快

原帖由 yilamtse 於 14-09-23 發表
我都like金石堂,佢既客服回覆得好快
我未contact 過金石堂客服。
你當時係online 填form or email ?
博客來就係online 填form/fax/打電話,後兩者要俾$, 我當然唔用。前者填過5次表,一次都無回覆

回家,是因為那裡有

「喜樂」「感恩」開始

大宅

回覆:babyislove 的帖子

佢係online填,用e~mail 覆,星期日我填完online form 講低我既問題,吾使15 mins 客服就e~mail覆,所以覺得真係幾好

babyislove    發表於 14-9-24 08:26

大宅

引用:Quote:原帖由+靜藍+於+14-09-24+發表想問金

原帖由 babyislove 於 14-09-24 發表
我第一次order 咗8本,好順利
琴日早上第二次order咗4本,即日下午已出貨。
你第2轉淨係買左4本咁少,其實計埋會唔會同香港買差唔多?

版主

引用:Quote:原帖由 babyislove 於 14-09-24 發表

你第2轉淨係買左4本咁少,其實計埋會唔會同香港買差唔多?
我用咗張$60 coupon, 計過買4本最抵,慳落D運費
計落有響HK買 75折-8折,而且一站式喺屋企買晒,車費都慳埋。
我仲有3張coupon, 10月中前會買多幾轉
不過,真係要夾吓價先,我通常上博客來同埋二樓書店两個website look look

回家,是因為那裡有

「喜樂」「感恩」開始

大宅

引用:Quote:原帖由+靜藍+於+14-09-24+發表你第2

我用咗張$60 coupon, 計過買4本最抵,慳落D運費
計落有響HK買 75折-8折,而且一站式喺屋企買晒,車費都慳埋 ...
我想問係咪買一次就送$50 coupon,同升為黃金會員?之後要買$1000先會升至白金定累計?

版主

引用:Quote:原帖由 babyislove 於 14-09-24 發表

我想問係咪買一次就送$50 coupon,同升為黃金會員?之後要買$1000先會升至白金定累計?

...
只要消費一次在完成交易後8天就會入張NT50 coupon去你個a/c, 並會用email 通知你。

回家,是因為那裡有

「喜樂」「感恩」開始

版主

...

(30/9 updated)
我向金石堂查詢。

原來我於9月份完成取貨付款的訂單,即是我9月份的消費紀錄,將累計於2014年11月份的會員等級,
所以我的會員等級將於2014年11月開始變更。

回家,是因為那裡有

「喜樂」「感恩」開始

版主

金石堂30/09/2014 或之前落的訂單, 買中文書滿NT$600 就送NT$60 E-coupon

回家,是因為那裡有

「喜樂」「感恩」開始

大宅

引用:30/09/2014+或之前落的訂單,+買中文書滿NT

30/09/2014 或之前落的訂單, 買中文書滿NT$600 就送NT$60 E-coupon
金石堂?唔見有既? 同埋想問你第一次買8本,係咪已經直接跳上白金?

版主

金石堂?唔見有既? 同埋想問你第一次買8本,係咪已經直接跳上白金?

...

係金石堂,要取件後8天先存入a/c.

(updated: 30/09/2014)
我第一次order 係15/9完成、第二次order 27/9完成

我向金石堂查詢過。計算區間為公佈日的上個月起,回溯一年(合計12個月),並以成功取貨件數、金額計算。

以我的case為例:2014年11月份的會員等級於2014年10月27日進行結算,
   統計期為2013年10月1日~2014年9月30日,
   於2014年10月28日公佈、並e-mail通知我。

回家,是因為那裡有

「喜樂」「感恩」開始

大宅

引用:Quote:原帖由+靜藍+於+14-09-24+發表金石堂

係金石堂,要取件後8天先存入a/c.
我第一次order 係10/9
27/9 先結算,28/9 先升級
明晒!唔該晒!
你有冇買猜猜我有多愛你同The Very Hungry Caterpilar?我見好多JM推介,佢見佢有幾款同唔同價錢,唔知邊本先係!

首頁
12345...10

尾頁

跳至