心聲留言

跳至

首頁

尾頁

大宅

熱血金章

回覆:好大壓力(來自我個仔)

好多謝你咁關心我同我個仔,俾咁多意見我,等我錄埋音,寫低埋,返去同老公商量下,謝謝你哦!

喱招萬試萬靈噶。

伯爵府

回覆:初級媽咪 的帖子

傻豬,放鬆,無需介意別人的說話,

選擇適合自己的,做自己該做的。

大宅

引用:好多媽媽也經歷過~只好叫自己放鬆~

原帖由 bforbilly 於 14-09-24 發表
好多媽媽也經歷過~只好叫自己放鬆~
Agree

侯爵府

壓力似乎來自周邊的人,仔仔你老公都有份,佢都有責任睇住。 調節下心態,吾啱聽當耳邊風。

男爵府

見樓主有甘既壓力, 我都想係度借分享, 我女都係k1, 之前n班讀村校, 阿女開心, 我都超開心, 因為完全無壓力, 雖然家長質素非常參痴, 又有d新移民同少少南亞藉一齊讀, 學校唔嚴, 有咩事可以即時找到校長同班主任傾計, 了解阿女多d, 自問我地兩公婆職業唔算差, 叫做輕輕鬆鬆過活, 但由於讀個間村校過往既小學派位好差, 所以同女轉校讀k1, 又好好彩考到中西區名校, 賣樓般屋就女, 但反左學一個月, 做爸媽仍然唔識應, 甘啱識開既家長唔係醫生就係專業人士, 而且亦唔係甘易除便找老師問野, 我自己變得自卑左, 亦好大壓力, 般左屋之後, 我常常失眠, 念阿女既野念到訓唔著, 明明自己係間私營公司都叫係部門主管, 而家對住女既家長, 好似好隔隔不入, 成日驚會影響阿女, 但自問自已又唔想勁谷阿女, 但唔谷,又驚佢跟唔上, 我自己內心都好爭扎, 係米我行錯路呢~我自己都好唔開心, 日日好似同個女免強生活緊甘, 好似今晚, 我又念到訓唔著,

男爵府

引用:見樓主有甘既壓力, 我都想係度借分享, 我

原帖由 suki224 於 14-10-12 發表
見樓主有甘既壓力, 我都想係度借分享, 我女都係k1, 之前n班讀村校, 阿女開心, 我都超開心, 因為完全無 ...
完全明白村校個種快樂既學習環境, 同而家新校既緊密課程, 我忍得好辛苦, 可能呢度既人會話路係我揀, 無人迫我, 但我相信每個媽媽既每一個決定一定係為小朋友先,

男爵府

BK Milk勳章

回覆 suki224 的帖子

壓力真係可以四方八面來的! 最近我又面對湊仔問題,事緣湊我個仔的親戚發老脾,即日通知我唔再湊(實情應該佢呢舖係玩大左),而家幾個親戚日日諗計想搞返好單野,我已2,3晚無乜點瞓,聽日開始要中午偷雞返屋企湊仔,如老公返工不在家我甚至要請半日假,單野都唔知搞到幾時,好煩好煩。

水晶宮

放輕點,我家的金波羅是放牛政策,未出世就同大家洗腦,
目的是大家同湊B的觀念不會出現太大的分歧。

其他人見到BB好動,就會忍唔著話,快D睇實佢,正常的。
愛護可愛的東西是人類的本能。

咁,你就要白鴿眼的望住佢,同佢講:"大驚小怪,你未跌過的嗎?"
只要係安全的範圍,讓BB自己有適當的自由探索是好事。

首頁

尾頁

跳至