心聲留言

跳至

首頁

尾頁

男爵府

BK Milk勳章

我個仔就快3歲, 啱啱返緊K1. 由找學校, 有學校收, 到返左學, 我都好大壓力, 因為1人講1句, 10個人的意見加起嚟, 我就要聽好多野同分析好多野.
當日決定比個仔返村校, 因為近, 同埋唔想佢咁細個咁大壓力...親戚A就話: 點解唔比佢去九龍塘讀, 老公又問: 有無外國老師...我心諗, 你地咁多意見, 點解我報嗰時你地唔講, 要收左先問呢?

平日在家, 阿仔難免有點活躍, 我老公就超緊張, 總之個仔每做一個動作, 我老公就望一望我, 好似我好唔跟實個仔咁, 例如我仔爬上我大脾度坐, 我老公又要作狀好似要扶佢咁...其實, 我個仔呢D動作一日做好多次, 都不用怎樣扶了...

返父母家食飯, 我老豆又成日目光追蹤住我個仔, 次次差少少撞到, 就話: 你睇住佢啦...

你地知唔知道, 你地的過份緊張及反應, 真係令到我好大壓力.

近排我真係覺得自己有點透唔到氣, 好抑鬱, 成日好攰, 做乜都提唔起勁...點算好呢?

大宅

熱血金章

回覆:好大壓力(來自我個仔)

家長學校
教仔書
請教幼院老師
同其他家長吹下
聽下音樂

大宅

好多媽媽也經歷過~只好叫自己放鬆~

大宅

到小學重大壓力,揾d嘢做來幫自己減吓壓先。

子爵府

我的育兒心得勳章 陪月勳章 BK猜猜猜慶中秋

咁壓力唔係來自你仔仔、係你身邊既人姐!(咁就易辦好多)
1 提升自己EQ, 唔理佢地、左耳入右耳出
2 (必要時) 爆佢地一鑊!

我試過比樓下保安話我咁同個女着衫架?我都唔開心咗好耐
但我依家經過兩年既「訓練」已經去到無論d姨媽姑爹,9962阿爸阿媽、就連樓下個保安阿姨等...講乜都影響唔到我了、差不多自動block埋佢地講野咁濟
改下自己心態就得、你都試試~

appledai    發表於 14-10-2 00:14

大宅

放鬆d我都經歷過,未能盡如人意,但求無愧於心

水晶宮

壓力其實係自己比自己嘅, 覺得自己做嘅無錯咪得囉, 有啲人個小朋友行一步跟一步唔可以比佢跌, 有啲人會放手比佢自己去探索, 跌倒自己起返身, 只要周圍環境係安全就得, 你係佢媽媽一定比其他人了解自己仔女嘅需要, 其他人嘅意見合用嘅不防考慮下, 唔合用嘅聽完就算了, 不必記上心
生得積極, 老得開心
病得舒服, 死得安樂

大宅

引用:我個仔就快3歲, 啱啱返緊K1. 由找學校, 有

原帖由 初級媽咪 於 14-09-23 發表
我個仔就快3歲, 啱啱返緊K1. 由找學校, 有學校收, 到返左學, 我都好大壓力, 因為1人講1句, 10個人的意見加 ...

ecling    發表於 14-10-10 17:11
MS.KAM  good  發表於 14-10-1 18:30
nieualma    發表於 14-9-25 13:58
初級媽咪  笑咗,多謝你!  發表於 14-9-24 14:53
chanjoly    發表於 14-9-24 14:17

禁止訪問

大宅

同老公傾下,講出你既心聲佢知啦,加油呀

大宅

我情況仲衰, 咩都係我自己一手一腳負責, 但吃力不討好, 耐不耐仲會聽到D好難聽既說話!

子爵府

你其實知道你自己行為或抉擇背後的原因,

人地問既時候, 咪講出黎囉!!! 我都會比人問點解唔搬屋就個仔讀書, 我好老實咁答: 我覺得而家個居住環境好好, 無必要搬. 而且我同我老公的生命, 唔係要圍住個仔黎轉... 啲三姑六婆通常都無聲出.

當人地既壓力湧埋身, 你要同人地表達你堅定的立場....

Bonbonho  Agree  發表於 14-10-5 10:42

男爵府

畀面勳章

回覆 Dudubb 的帖子

珍珠宮

2024年龍年勳章 開心吸收勳章

回覆 oni2 的帖子

讚成﹗

複式洋房

我同你一樣,D壓力搞到我晚晚發惡夢,無形嘅壓力真系好辛苦,不過只要個仔有個開心嘅童年就得!要識得放松!

大宅

錫你同阿仔先咁緊張⋯放鬆⋯享受下幼稚園既自由!

複式洋房

回覆:初級媽咪 的帖子

每個人都擔心自己仔女既成長,但你要明白你俾d咩佢,佢就吸收d咩。大前提係你想個仔選k1係由環境,學習,禮貌邊樣行先。因為每間學校都有主力一樣野做大前提。如果仔仔坐吳定。個人覺得俾佢選擇一些學習為主既學校。因為k1有d學校係玩多過學習。個仔係你。無人比你更清楚個仔想要d咩同吳想要d咩。加油

大宅

引用:我個仔就快3歲, 啱啱返緊K1. 由找學校, 有

原帖由 初級媽咪 於 14-09-23 發表
我個仔就快3歲, 啱啱返緊K1. 由找學校, 有學校收, 到返左學, 我都好大壓力, 因為1人講1句, 10個人的意見加 ...
如果佢地過份,咁你就要訓練自然有一個堅強嘅心。 佢地話你係佢地有問題,你要解釋俾佢地聽佢地有問題。
例如,3歲嘅細路要學識咩叫危險,學跌,當個仔好似古董花樽咁真係對佢好? 跌跌下先識大。

小朋友返學近,安全又精神好。

湊仔呢d嘢永遠冇對錯。你唔表達自己立場,永遠聽人講,真係好快會謝。

當然,人人都想身邊人認同,佢地咁樣,你梗係會唔開心,但你改變唔到佢地,唯有自己睇開d. 唔好覺得咩都係自己責任。(老公之前唔講要外籍老師,係佢責任,冇表達佢自己訴求。同埋,你去搵幼稚園,都未必收你啦,已經過去咗嘅嘢,放下放下)
得閒搵興趣玩下,可以轉化壓力。

佢地係麻煩,但你唔好為佢地而抑鬱,你都有自己嘅人生。加油。

Bonbonho  Agree  發表於 14-10-5 10:43

大宅

初級媽咪 發表於 14-9-23 16:26
我們的人生,每天總是有人會不斷地製造問題。例如︰ 點解唔比佢去九龍塘讀? 有無外國老師? 你睇住佢啦要帶大一個孩子,壓力總是有的,不過,我們是可以學習如何應付壓力。方法︰資料搜集,確立問題,計劃處理,行動,事後討論,結論。檢討。再下終極結論(有的話)。
例句1︰點解唔比佢去九龍塘讀?問,去九龍塘邊度讀?你有冇好介紹?相信對方多數答你唔到,或者只可以話''唔知架''。因為無心理準備你咁問佢。
例句2︰有無外國老師?問︰要外國老師做乜?答︰教英文。問︰點解唔可以係本地老師?答︰外國人教會好啲。你再問下去︰點解外國老師一定好?相信對方俾你問到口啞啞答你唔到。
例句3︰你睇住佢啦。答︰好呀,不過,咁我就乜嘢都做唔到架啦,咁呢餐飯邊個幫我做?你阿爸也會為了要準時食到飯,也幫你一手的了。
以上的,我都只是做資料搜集就可以解決到了,跟住以下,我多數都不用做的了,壓力總是有的,不過,只要有計劃行事,壓力總會可以得到解決的。
這樣的遊戲我一直有玩,不是為了貪玩,是因為有太多這樣的人在我們身邊,為了想有得休息,一定要想法子解決對方的纏繞。

複式洋房

練習聽唔到野
我試過一有人講D唔想聽的話,我就在心裡唱歌,久而久之,真的可以過濾左D唔想聽的話。
如果人地再点解唔去九龍塘讀,你咪話係咪你俾錢先,haha實off

首頁

尾頁

跳至