自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

我屋企都有個五層鑊, 次次用都會痴底, 真係用到發晒火 , 最後都係用易潔鑊!! 有冇媽咪可以教下我用五層鑊, 因為都算貴, 我唔想"side"左佢!!
謀事在人,成事在天,個天先係最終揸"fit"人!!

你恨的人,來生不會再見,所以別在他身上浪費時間;你愛的人,來生也不會再見,所以今生要好好對他。

子爵府

原文章由 ellawyc 於 08-2-8 14:49 發表
嗚.....我年三十晚仲走去買隻"咪呀"鑊
三舊幾水...一樣黐底
不過, 都好易洗, 放少少水落去煲住, 輕輕刮吓隻鑊就搞掂
我睇都要催眠自己....隻鑊好好用...好好用... ...

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 親子王國15週年勳章

五層鑊 真係用到把鬼火! 我好多年前買買成左千幾蚊! 點知煎乜都痴底! 初時我以為自己煮得唔好, 點知我阿媽黎我屋企煮用佢都話痴底! 最後搬屋dum左. 而家諗諗下早知唔dum留返黎蒸野都好.

原文章由 mclam 於 08-2-10 00:52 發表
我屋企都有個五層鑊, 次次用都會痴底, 真係用到發晒火 , 最後都係用易潔鑊!! 有冇媽咪可以教下我用五層鑊, 因為都算貴, 我唔想"side"左佢!! ...

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

原文章由 mclam 於 08-2-10 12:52 AM 發表
我屋企都有個五層鑊, 次次用都會痴底, 真係用到發晒火 , 最後都係用易潔鑊!! 有冇媽咪可以教下我用五層鑊, 因為都算貴, 我唔想"side"左佢!! ...

五層鑊要燒到隻鑊好熱先至可以用黎煮餸, 通常都係凍油落鑊到見到有油紋先至得, 如果煎魚就要再熱 d 咁就唔痴.... 熱好左鑊就唔使用大火, 用中火或細火都 ok 架啦....

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原文章由 kennis_t 於 08-2-9 18:19 發表
其實隻鑊係平底定尖底既呢 ?
中式鑊
路遙知馬力,日久見人心!

水晶宮

原文章由 BigBigB 於 08-2-9 19:55 發表
我見咁多人都話隻鑊好,我今日都買左一隻...

返黎煎隻旦試下,真係一 d 都唔 "痴"... 我用緊個隻五層鑊,煎旦都 "痴" 到呀媽都唔認得...

16" $58,抵呀... ...
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

係呢 ... 咁妳有無配埋鑊蓋呀 ?

水晶宮

原文章由 vivianmama 於 08-2-9 20:12 發表
我用緊..都ok, 雖然無生鐵鑊咁有鑊氣, 但容易清潔, 我都有野想問, 你地每次用完都係唔係用洗潔精清洗架..
SURE

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 hehalady 於 08-2-10 16:42 發表
SURE
原文章由 vivianmama 於 08-2-9 20:12 發表
我用緊..都ok, 雖然無生鐵鑊咁有鑊氣, 但容易清潔, 我都有野想問, 你地每次用完都係唔係用洗潔精清洗架..

水晶宮

原文章由 BigBigB 於 08-2-9 22:29 發表
唉,比起用緊個五層鑊,算好抵...
比起我果隻『啱喂』七層鑊 .... 簡直係物超所值 TIM lar

水晶宮

原文章由 2jmama 於 08-2-10 16:43 發表
做乜咁嘅樣啫 :tongue: :tongue: :tongue:

係呢 ... 大少又幾時考試呀?諗起都頭痛 ....

祝大少入讀到一間合佢 lo mo 心意嘅學校

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

諗緊啲洗潔精幾時用啫......:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

2月尾開始到3月初,me too..諗起都頭痛

thanks....你都係......
原文章由 hehalady 於 08-2-10 17:05 發表
做乜咁嘅樣啫 :tongue: :tongue: :tongue:

係呢 ... 大少又幾時考試呀?諗起都頭痛 ....

祝大少入讀到一間合佢 lo mo 心意嘅學校

水晶宮

原文章由 2jmama 於 08-2-10 17:11 發表
諗緊啲洗潔精幾時用啫......:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
等妳調味果陣咪落 lor

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 hehalady 於 08-2-10 17:49 發表
等妳調味果陣咪落 lor

男爵府

請問 Tsuen Wan邊樹有得買。。

複式洋房

無架,呀叔話個蓋成 80 蚊。我諗住試下隻鑊先,ok 先買蓋。

原文章由 hehalady 於 08-2-10 16:41 發表
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

係呢 ... 咁妳有無配埋鑊蓋呀 ?
================================ 未得本人同意,請勿轉載本人所發表的文章、回應及意見。

別墅

回覆 #63 hehalady 的文章

其實有冇人知道係用咩物料造, 個層面咁"令"會唔會甩出嚟, 食o左有冇壞o架!

水晶宮

原文章由 cylmama 於 08-2-11 23:40 發表
其實有冇人知道係用咩物料造, 個層面咁 "令" 會唔會甩出嚟, 食 o左有冇壞 o架!
我淨係緊記住舊同事(電器、廚具部工程師)嘅叮囑:千祈唔好用易潔鑊、唔好用微波爐

呢隻鑊叫做【搪瓷鑊】.... 我諗果 d 係搪瓷啩 .... BTW,如果隻鑊有野甩,我會掉咗隻鑊 gar lar :mrgreen:

搪瓷
porcelain enamelling
  把一薄層瓷釉熔凝到金屬物體表面,以防腐蝕並增進製品美觀的工序。鐵坯搪瓷件廣泛用於鍋、盤、浴盆、冰箱、...

[ 本文章最後由 hehalady 於 08-2-12 00:03 編輯 ]

民房

原文章由 hehalady 於 08-2-12 00:00 發表
我淨係緊記住舊同事(電器、廚具部工程師)嘅叮囑:千祈唔好用易潔鑊、唔好用微波爐

呢隻鑊叫做【搪瓷鑊】.... 我諗果 d 係搪瓷啩 .... BTW,如果隻鑊有野甩,我會掉咗隻鑊 gar lar :mrgreen:

搪瓷porcelai ...

我剛剛買咗隻叫"塘瓷鋼鍋" 廣州出品, 係九龍城買, 15" - $45., 唔知係咪都係呢隻鑊呢?

我未用黎煎蛋, 不過今日煎玉子豆腐就有d黐, 但還可接受, 清潔亦好易

[ 本文章最後由 BeautyPoPo 於 08-2-12 00:21 編輯 ]

子爵府

畀面勳章

如果我早一個月睇到呢個post咪好囉
我之前因為想買過隻中式鑊就係呢度睇度有d媽媽介紹瓷晶鑊見好多人都話好用就買左,雖然都真係好好用,但論抵就不及你地呢隻黑金剛呢!只係幾十蚊就ok,但點解個蓋仲貴過鑊 而家見你地講到咁好用又咁抵心郁郁又想買多隻試下...我老公問我係咪想儲鑊...屋企已經3隻了,未計平底鑊...

水晶宮

原文章由 yan511229 於 08-2-12 00:42 發表
如果我早一個月睇到呢個post咪好囉
其實 BK 媽咪喺好耐之前已經講呢隻鑊好用 gar lar .... 我都係睇到佢哋嘅 topic,所以即管試吓 jar :)

首頁

尾頁

跳至