家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

有皮幾野
買乜好?
稀仔係一個為食b, 乜都要試下, 而家24磅!!

大宅

咁快有咁多啦, 好幸福啊
身體健康,快快樂樂 !!

水晶宮

我會買基金:mrgreen:
天空之城, 快樂之地

大宅

可以嘗試助養一位播道兒童之家小朋友,一年只需HK$250. :發:

原文章由 sayuri 於 08-2-9 22:04 發表
有皮幾野
買乜好?

男爵府

原文章由 sauyeema 於 08-2-11 09:26 發表
可以嘗試助養一位播道兒童之家小朋友,一年只需HK$250. :發:

好好ge提議,有閒錢好應該幫吓人:mrgreen:

買d高息外幣擺吓都好。

大宅

睇報紙kay話幫仔仔捐d錢
留返d收據等佢大個睇返
我覺得咁樣好有意義呀

另外o個d可以考慮投資,基金股票睇你平日有咩心水

水晶宮

每年我 & 老公 D新年利是錢都會俾埋阿仔。我會係利是錢中抽$200俾阿仔自己買禮物,佢想買乜就買乜,即使係我地大人眼中既 "無謂野".

如果全數入哂銀行, D利是錢對佢黎講真係冇左意思,所以抽起$200俾阿仔自己買禮物,佢開心時,又可以儲蓄。

以前只會將D利是錢儲入阿仔戶口,但由2007,我將佢戶口D利是錢買哂基金。當然買之前同佢解釋過 & 得到佢既同意啦.:mrgreen:

久唔久會俾statement佢睇,等佢知道自己有錢外$$$。

[ 本文章最後由 PCCW2319 於 08-2-11 15:14 編輯 ]
天空之城, 快樂之地

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

2007年買,而家有冇賺?
亞仔有4-5萬,仲諗緊幫佢買乜

水晶宮

原文章由 vet 於 08-2-12 01:20 發表
2007年買,而家有冇賺?
亞仔有4-5萬,仲諗緊幫佢買乜

嘻嘻!vet, 我當你同講:-P

因為我係Oct and Nov/2007至幫阿仔買,所以e+係蝕緊架。不過基金係長線投資 (d $$起碼放10-15年),一時間起跌唔需要擔心。

就好似e+個市跌, 正好係低位入貨。 所以到十五拆利是後, 我就會幫阿仔再入貨。當然個市可能 (touch wood)會再跌,但冇人可以"估"到個市幾時再升,幾時再跌。 所以作為長線投資者,只要選擇好基金,持續 + 長期投資,就無需要擔心。

阿仔都會問關於佢投資d基金狀況,會問下e+升定跌,點解會跌。同佢解釋期間,亦可以教埋佢理財之道及帶出其他問題,真係一個好好增進感情機會。

姪女有4-5萬,我嫂都問我點投資好,因為e+做定期息率太低。我提議佢用2萬開人民幣戶口做定期,可收息及搏升值。餘下$$, 就拎去買基金, 作長線投資。
天空之城, 快樂之地

大宅

pccw,你地真係好好既家長

除左教育小朋友投資概念外,仲係親子同溝通的好機會
唔係個個有呢份心機,值得鼓掌

[ 本文章最後由 littlefatc9 於 08-2-12 10:07 編輯 ]

禁止訪問

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

pccw2319,

多謝你的意見

民房

有皮幾野
買乜好?

可以參考下富媽媽:

http://richmamapoormama.blogspot.com/:D

珍珠宮

醒目開學勳章

Please advise where to buy?
Will they accept small amount?
Could you please PM me your bank or agent details.
Many thanks.
Gg9190

原文章由 PCCW2319 於 08-2-12 09:34 發表

嘻嘻!vet, 我當你同講:-P

因為我係Oct and Nov/2007至幫阿仔買,所以e+係蝕緊架。不過基金係長線投資 (d $$起碼放10-15年),一時間起跌唔需要擔心。

就好似e+個市跌, 正好係低位入貨。 所以到十五拆利是後, 我就會幫 ...

水晶宮

原文章由 GG9190 於 08-2-13 10:07 發表
Please advise where to buy?
Will they accept small amount?
Could you please PM me your bank or agent details.
Many thanks.
Gg9190

Hi GG9190,

「先求知、再投資」

係呢度你可以了解下基金投資,再決定

http://hkfundexpert.com/index.php
天空之城, 快樂之地

洋房

有皮幾野
買乜好?

我個亞女利是錢又唔多, 於是我係2007 年1月
開始就用咗嚟幫亞女抽新股, 當然要簡 D 有潛質先抽,
一抽到就放, 如是者用咗呢方法一年, 總結幫咗亞女
賺咗一培, 我都好滿意呢個方法.

首頁

尾頁

跳至