跳至

首頁

尾頁

複式洋房

年初三, 我竟然好不小心咁整到bb手肘, 本來bb好眼瞓, 我就坐係sofa到抱佢瞓, 好自然咁佢有一隻手係我個胳窩底, 老公驚我手攰就放個咕順係我手肘下面, 我想bb的手手因此夾左係我手肘同咕順中間我都唔知. 後來唔知點樣我想起身定係想轉姿勢, bb突然大哭, 哭得好厲害, 點抱都唔肯, 我覺得唔知係咪整到佢手手. 於事俾佢最鍾意既玩具玩, 冇喊但佢只係用一隻手玩, 另一隻手完全冇力, "點"一下都大喊, 好可憐 !! 唔知乜野事, 總知就係知佢手好痛!!

我同老公那那聲帶bb去法國醫院睇醫生, 年初三,好多人, 等咗成個鐘頭先見到醫生, 好彩醫生聴我講完個情況, 就笑笑口咁講話係好常見, 唔駛担心, 佢只係輕輕力咁就幫bb拓翻個手肘就話冇事. 最後仲照X-RAY, 以策安全. 果然, bb好快就笑翻, 又可以用手手打我心口.

雖然係咁, 我真係覺得好內疚, 無端端要BB受不必要的痛苦, 各位靚媽媽真係要好小心照顧BB呀 , 唔好好係我咁大意!

禁止訪問

回覆 #1 Rayli 的文章

公爵府

親子王國15週年勳章

好驚呀!好彩無事呀!大家都要小心呀!

子爵府

環保接龍勳章 畀面勳章

好彩bb無事~

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 叻叻勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 育兒性格勳章

好彩BB無事~ 想問你係法國睇邊個醫生呢?
有時我抱BB果陣都驚挍到佢隻手架, 因為佢隻手會係我胳窩底, 所以如果出街抱抱個陣, 我通常都會放番佢隻手仔係佢胸前面, 不過我地就會抱得辛苦小小。

子爵府

2011至尊種植勳章

好彩無事!!真係要小心啲!
不過我bb大咗之後都唔係鍾意打横抱,
所以好少放佢隻手係夾位,
依家通常打直抱,俾佢扯頭髮,抆眼鏡就最多

大宅

咁真係要多d留意吓, 我隻豬bb食親奶奶, 無論係埋身食人奶定係用樽食奶粉, 都鍾意穿隻手落我胳窩底, 一個唔為意都可能同你個bb一樣整到手肘
宜家你bb無事就好lu
十月變形記: http://hk.myblog.yahoo.com/bibu-fish

大宅

好彩無事, I have to be careful too.

Take good care of your BB. Accident only!!

大宅

最緊要bb而家冇事:-P ,我都試過有次打側bb想拍佢瞓,點知佢突然大喊,我都以驚住整親佢手骹,好彩醫生看過話冇事,大家真是要小心d呀!

複式洋房

多謝大家, 真係好彩冇事, 依家抱bb都仲好緊張, 餵人奶時bb係要將手手放係我胳窩底,如果唔係好難埋身, 冇辦法, 唯有好小心.

因為係初三, 冇得"簡"醫生, 記得佢叫benny hui, 好young, 但都好有經驗處理我bb的情況 (可能真係成日都月bb整到), 都算細心, 我見bb冇事那那聲走人, 我行到門口佢仲講緊野, "呢d叫pulled elbow ......" 我淨係想快快番屋企 !!

別墅

BK Milk勳章

好驚呀,好多媽咪都係咁抱,我自己都係,好彩你bb無事,見佢喊得咁大聲,一定好心痛,我以後都會小心啲先得,多謝你係度提醒...
原文章由 Rayli 於 08-2-10 10:21 發表
年初三, 我竟然好不小心咁整到bb手肘, 本來bb好眼瞓, 我就坐係sofa到抱佢瞓, 好自然咁佢有一隻手係我個胳窩底, 老公驚我手攰就放個咕順係我手肘下面, 我想bb的手手因此夾左係我手肘同咕順中間我都唔知. 後來唔知點 ...
[/ur1]

首頁

尾頁

跳至