論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

sorry, 佢每日洗衫, 半粒鐘內一定洗得完, 除非佢一路洗衫, 一路傾tel or send sms~
被袋,枕袋唔駛日日洗ga, 我諗都好少家庭會日日洗la

原文章由 方方媽媽 於 08-2-12 16:10 發表

因為佢工人用手洗囉.
一家大小連工人自己既衣物,唔少野架!
仲未計被袋,枕袋,天寒地凍既時候手腳慢呢!
一日無幾個鐘,點洗得晒呀?
[img align=left]http://i30.photobucket.com/albums/c347/yokochiang/DSC00397r.jpg[/img]

大宅

樓主話工人堅持用手洗衫,
--->你未預過唔好質疑lor

咁如果佢堅持夜麻麻先同你小朋友沖涼,你會唔會由得佢?
--->比着你會由得佢咩?

如果佢堅持每日放狗放一個鐘,你又會唔會由得佢?
--->我當然唔like, 之前我都同佢講過幾次放狗要30mins內完成, 最初o個2日咪會lor...我都知佢放狗會見佢bun bun friend ga la, 有時如果屋企唔係好多野未做or要出街, 咪隻眼開隻眼閉, 由得佢聯下宜都要la

原文章由 方方媽媽 於 08-2-12 16:12 發表
[img align=left]http://i30.photobucket.com/albums/c347/yokochiang/DSC00397r.jpg[/img]

大宅

咩話 ??? 睇黎樓主真係好刻薄及唔 make sense, 用手洗哂成家人既衫, 仲要天寒地凍 ?? 你估新石器時代咩仲要係自願, 唔好玩啦當我地傻定白痴 ?
--->wa 係, 你既想像力拍得住hollywood大製作, 可以轉行la~~~

我搬屋果幾日頭兩晚工人同我地執野執到2時左右(佢都係自願, 我叫佢早d訓第日再執佢話想快d get rid of those boxes!!
--->sorry lor, 如果我係你既話, 就算佢係唔係自願, 我都會叫佢返去瞓, 費事第二朝起身冇精神做野

人在做, 天在看呀~~~
--->完全同意

原文章由 joanthony 於 08-2-12 16:30 發表
咩話 ??? 睇黎樓主真係好刻薄及唔 make sense, 用手洗哂成家人既衫, 仲要天寒地凍 ?? 你估新石器時代咩仲要係自願, 唔好玩啦當我地傻定白痴 ?

我搬屋果幾日頭兩晚工人同我地執野執到2時左右(佢都係自願, 我叫佢早d訓第日再執佢話想快d get rid of those boxes!! 噤之後我都自動自覺比番3舊水佢而且只係one-off, 永無下次 ! 人地都係人有呀媽生架 ... 唉, 比我都快d走 ! 4千蚊一個月就可能會有人留低 (都係多幾舊水一個月架咋)

仲有, 佢之所以仲未做到精神崩潰, 好明顯係全靠同d同鄉一路做一路傾..否則真係人都顛 !!!
人在做, 天在看呀~~~~

大宅

乜要人用手洗哂全家既衫係不人道咩? 咁希望o係hk有用工人既家庭, 都唔好指定工人用手洗衫la, 原來咁係不人道ga~~~
我既情形係, 我指定佢用機洗, 講左10幾次都要用手洗, 我諗下次見佢用手洗, 要拎把刀出黎,強迫佢用機洗先得la

原文章由 joanthony 於 08-2-12 16:54 發表

唔係幾點既問題, 係o係呢個年代仲要人用手洗哂全家既衫, 就算用熱水都係不人道, 如果此事當真個bun 唔走路真係c 蠢!

大宅

唔好信d發up風既野la

原文章由 LILY媽咪 於 08-2-12 17:01 發表
唔係真係用手洗全家的衫, 定小朋友或她自己啩, 有洗衣機唔用, 叫她手洗, 咁奇怪.?-(

如係賓, 她真係蠢得交關.

大宅

多謝關心!

我都有比佢用我屋企地址, 但都係我去拎信既, 除非係掛號我就未必留意得到...
但我都會留意下ga la, thank you~

原文章由 Siuchoi 於 08-2-12 21:52 發表
樓主....請小心, 本來工人ok, 但突然又變成咁, 好明顯係博炒, 但也有可能佢係急住要你炒佢,佢可能巳借左人錢了....因為我第一個Bun都係咁.....想問你, 你有批準佢用你地址收信嗎? 要留意有否手提電話既信or bank let ...

大宅

其實佢放假唔拖地係ok ga, 我自己會拖返, 除非佢話佢會放假時拖完先出但又唔拖, 如果唔係唔會丙佢既~ 其實我自己係好唔like有人應承話做既野唔去做啫, 呢個係性格, 正如如果我應承得人時, 點都會做到出黎

至於放假出門口前幫你拖地,不如你改一改,叫佢放假前果晚拖乾淨個地,一來你可睇住佢做得認真d,二來佢既感覺舒服d
--->絕對係好提議, thx~~~

原文章由 vic-wing 於 08-2-14 02:24 發表

你地咁遷就佢,開句聲你地又夾翅比佢,仲包埋佢既fd洗費 你真係要諗點樣管教佢,放狗時間縮短d囉,半個鐘乜都夠啦 佢樂意幫狗沖涼當然最好啦,不過你唔需要感覺欠佢而對佢特別好,有d人洗車打腊都叫工人做咪仲辛苦 至於放假出門口前幫你拖地,不如你改一改,叫佢放假前果晚拖乾淨個地,一來你可睇住佢做得認真d,二來佢既感覺舒服d(唔駛放假趕住去玩仲要幫你拖地) :mrgreen:

大宅

其實當然可以同佢講話佢用手洗衫, 都唔乾淨既, 叫佢用返機洗, 但直接咁講, 好傷ga~~~ 所以每次佢講完話用手洗d衫襟d之後, 我都冇野好講?-(

原文章由 vic-wing 於 08-2-14 02:29 發表

咁你要命令佢唔準再用手洗你地和小朋友既衫,因為你覺得唔夠乾淨!事實上手洗都幾浪費水架,仲好浪費時間添!叫佢自己既底衫褲用手洗,其他衣物儲夠一機就獨立開機洗! ...

子爵府

原文章由 mako 於 08-2-14 02:37 發表
多謝你建設, thx

其實我之前丙佢傾tel太多時, 佢話佢anute同brother叫佢去canada做, 但佢話佢唔想去lor(是否真實有待時間confirm), 我問佢點解唔想去, 佢當時反問我, 乜我想佢去咩??? 我只係話, 如果佢想去, 我唔會 ...

當然我唔係叫你阻佢發達;但係如果佢ge 表現係愈來愈差﹐大安旨意等過加國﹐佢做唔足本份﹐咁炒佢等佢冇得去… … 都唔係好大罪啫! 最主要﹐係如果佢始終不變﹐你係咪打算忍佢忍到佢申請到﹐然後等佢做主導﹐一腳伸你走啫! 我覺得如果佢做得好好地﹐交到應有的質數與承諾﹐佢有好發展﹐我祝福佢!

我有朋友忍左佢印印好耐﹐因為冇人咁壞心腸要人死嘛! 但個印印愈做愈衰﹐教而不善﹐仲好招積咁同我朋友講「有人等緊佢contract完過檔」…… 哈~ 佢乜都唔交足功課﹐屋企dirty﹐煮飯無心機﹐成日講電話只放bb係床唔理… … 我朋友愈諗愈嬲﹐差兩個月合約便完﹐就抄左佢! 個傻印初初仲好開心;點知兩日後﹐佢放完假回來﹐喊住咁同我朋友講﹐求佢唔好炒佢﹐佢話新僱主話唔要佢﹐因為佢唔係 clean contract﹐要由頭做申請新工人的 procedure… …:tongue: 哩d 真係抵佢死!
「多元社區,和諧並存;你我出手,聾健共融 」

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

聽咗樓主既解釋我都了解多咗, 係碼唔似一個無良僱主, 不過你經常提及誠信既問題 (工人放假要做野, 係因同佢簽約前同佢傾好左, 呢個係promise誠信既問題, 我唔知你會點睇誠信, 但如果我應承左會做, 就一定會做~ 當然佢絕對可以話佢o個日放假, 乜都會唔做, 我當然冇問題, 只要出到聲, 但就唔好應承左又唔做; ), 講真, 有邊個工人敢第一天就say no丫, 佢地當然乜都答允你乜都肯做啦, 若果真係有一個工人同你講話唔得架係休息日我乜都唔做架, dd工人第一天都敢講, 你仲點敢請佢喎, 你唔怕將來佢樣樣都同你斤斤計較呀?! 另外洗衫問題, 睇嚟你都係命令佢以後一定要用洗衣機洗衫, 因為怕浪費食水, 另外抹地就安排佢早一天抺咗佢先, 至於休息日放狗同阿仔沖涼都係自己做番啦, 除非佢自願同你做咁就另計, 當然明白你平時都待佢好, 但工人係無本心架, 有朝一日告你就唔好啦!
神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

禁止訪問

男爵府

mako,

you should sit down to talk with your maid. And from now on, don't expect her to help your baby to take bath even she promised~

Most maid likes to promised to do extra work (to make you think she is a good maid).. and "堅持" a lot of things that you already told them to do it in an easier way (to make you think she is a hard working maid)...

honestly, they will do things in the easier ways behind you anyway.

I think you can directly tell her, you like to take your dogs to bath outside coz' you enjoy the service there.

My opinion is don't take advantages from these maids even they offer. I just get whatever I paid.. and she just do whatever she is paid for.

原文章由 mako 於 08-2-14 02:55 發表
--->你未預過唔好質疑lor

--->比着你會由得佢咩?

--->我當然唔like, 之前我都同佢 ...

子爵府

原文章由 eshiro 於 08-2-14 10:48 發表
Most maid likes to promised to do extra work (to make you think she isa good maid).. and "堅持" a lot of things that you already told them todo it in an easier way (to make you think she is a hard workingmaid)... ..

好同意。 即使唔係話要攞佢著數﹐因為佢未必係怕冇左份工。 我有時叫佢放完假做, 佢都會堅持放假日去做…… 佢成30歲人﹐我都費事理佢。

我公司有同事請纓﹐大年初二返公司埋數添! 點啫! 搵人返黎封住度門唔俾佢入呀? 搵邊個呀! 搵人黎封門﹐咪等於搵另一個人開工? 公司話之你啦!

子爵府

原文章由 mako 於 08-2-14 02:47 發表
佢每日洗衫, 半粒鐘內一定洗得完, 除非佢一路洗衫, 一路傾tel or send sms~
被袋,枕袋唔駛日日洗ga, 我諗都好少家庭會日日洗la

細個屋企冇洗衣機, 亞媽都係大約用半至一小時洗衫。正常。:mrgreen:

水晶宮

係冬天,3大1小,由底到面,你話幾多件衫?
當平均每人3件衫,1條褲(都唔計under啦)
都16件野啦,仲要係厚野添.
如果可以30分鐘洗得乾淨,我真係服左你個工人.
你話我"未預過唔好質疑",就係因為未遇過,先質疑麻,如果已經見慣左,又點會質疑呢?
真係唔覺係bk有講過話工人堅持用手洗衫,又可以半個鐘洗晒全屋人既衫.好野!

水晶宮

此外,如果30分鐘可以洗完晒全家d衫,咁又真係唔明點解會洗衫洗到凌晨4點,咁3點30分之前,佢做咩呢?
樓主,我由頭到尾無話你刻薄個工人,只係,有d野係自相矛盾.
一方面你話佢堅持,無辦法所以由得佢,另一方面,佢堅持另一d野,你又可以唔比,阻止到,咁即係你無運用你既權威/權力,去阻止佢姐.
以你回應文章既氣勢,咁點會食唔住個工人吖.
我地呢d路過既,咪講左d對你來講無用既廢話囉.
請你唔好咁介意,真係一家唔知一家事,我都係用常理來發表下意見姐.

[ 本文章最後由 方方媽媽 於 08-2-14 12:12 編輯 ]

子爵府

原文章由 方方媽媽 於 08-2-14 12:10 發表
當平均每人3件衫,1條褲(都唔計under啦) ...

我唔係質疑你。 只不過﹐係咪日日面衫都有4件呢?男人上班的西裝褸、西褲日日洗ge 咩? 女人的上班套裝又係日日洗ge 咩?冬天厚冷衫都唔係日日洗啩? 恤衫、T-shirt 我就知日日洗嘅~

可能我…同我身邊識得的朋友…污漕…啦!

珍珠宮

當日點解要佢同阿仔沖, 原因係我地o岩o岩返黎無耐, 佢都返黎, 而佢係promise過我, 所以我先同佢講阿仔未沖涼, 佢當然可以同我講話佢今日放假, 都係唔沖, 咁我唔會唔開心lor
---> 工人講就無敵, 做就無能為力, 佢應承你, 唔代表真心想去做或會keep住做.

佢放假時地唔乾淨, 我會當日自己抺, 到佢返黎都唔會丙佢, 因佢抺唔抺係佢自由, 我唔老黎係佢之前洗塊地布可以洗得咁污漕, 而d污漕野一定唔係1~2日內keep返黎既 ---> 既然係咁, 佢都無上心去做, 又或者太多野do, 你以後咪唯有check密些.

[ 本文章最後由 LILY媽咪 於 08-2-14 13:28 編輯 ]

水晶宮

原文章由 jk67jk 於 08-2-14 12:23 發表

我唔係質疑你。 只不過﹐係咪日日面衫都有4件呢?男人上班的西裝褸、西褲日日洗ge 咩? 女人的上班套裝又係日日洗ge 咩?冬天厚冷衫都唔係日日洗啩? 恤衫、T-shirt 我就知日日洗嘅~

可能我…同我身邊識得的朋友…污漕…啦! : ...

係噃.
我老公都唔係日日由外換到內,佢只係日日換貼身個件,我就會囉.剩係大褸/冷褸唔會洗,其餘衛衣,過頭笠冷衫,底衫,"物",都會每日洗,睡衣就每兩日洗一套,
各人既枕頭床蓋被袋就一週洗一次.
不過我老公最少隔日就跑步一次,都要換運動服,不過,佢只係著T shirt同短褲,好少野.
其實,全家換得最多既係阿囡,唔出街由自可,一出街,就會整污糟!連埋毛巾,手巾,物褲,一日起碼10件野!真係唔野少!
都係果句啦,一家唔知一家事,我係咁姐,唔等如人人都係咁.而且,無話邊種方式先叫做arm既.

子爵府

原文章由 jk67jk 於 08-2-14 12:23 發表

可能我…同我身邊識得的朋友…污漕…啦! : ...

而家都唔係討論緊洗幾多衣服的問題!
其實係樓主要工人確定自己的角色及位置! 俾佢知道邊個係主人,主人的說話一定要聽(當然是合理的)樓主要好好同佢再講你的要求及你的底線,及不聽從的後果
若果事後仍無改善應不要再續約,反正無心打工不如另請人再train過,不過下次唔好再做好人,先小人後君子,開頭你對佢太好佢會覺得應份

首頁

尾頁

跳至