婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

老公同 62 & 99關係比較疏離, 自細由阿婆湊大, 同阿婆住, 62 & 99返大陸~

就算而家, 62 & 99都成日返大陸住~
我返五天, 老公返輪班, 唔係成日夾到星期六日放假返去~
所以基本上, 我差不多三四個月先見62 & 99一次

珍珠宮

好媽媽勳章

原文章由 一杯紅酒 於 08-2-11 11:07 發表
老公同 62 & 99關係比較疏離, 自細由阿婆湊大, 同阿婆住, 62 & 99返大陸~

就算而家, 62 & 99都成日返大陸住~
我返五天, 老公返輪班, 唔係成日夾到星期六日放假返去~
所以基本上, 我差不多三四個月先見62 & 99一次:c ...

令人非常羨慕囉

大宅

me too ~~~

我62已經唔嚮度, 而我一年只會過時過節先會返去99度食飯.....頂多一年咪三至四次囉.....所以我都覺得自己好好彩....

別墅

我老公就日日見住6299,因為一齊做嘢,而我就過節先見,佢哋又唔會因為掛住個仔所以話要出嚟見or食飯,當然更加唔會掛住我要見我啦!多好!

別墅

聽你地口吻, 你地好似都唔多願見62 & 99咁, 係咪之前曾經有不和?

因為由我識我老公果一日起, 已經超少見62 & 99, 所以未有任何不快事發生過~ 我覺得雖然同佢地咁疏, 但每次見面都微微笑、點點頭, 關係唔錯~:loveliness:

大宅

我都想大時大節先返去見下佢地老人家, 但係唔得呢! 三日唔埋兩日就搵一大餐借口打俾c6要我地返去, 又唔唸下人地, 甚至個孫係唔係想見佢地喎
大小通吃
只要係入得口既都鐘意食

複式洋房

原文章由 一杯紅酒 於 08-2-11 11:32 發表
聽你地口吻, 你地好似都唔多願見62 & 99咁, 係咪之前曾經有不和?

因為由我識我老公果一日起, 已經超少見62 & 99, 所以未有任何不快事發生過~ 我覺得雖然同佢地咁疏, 但每次見面都微微笑、點點頭, 關係唔錯~:lovelin ...

有冇不和都好, 總之愈少見愈好啦, 你好幸運呀!

珍珠宮

好媽媽勳章

原文章由 一杯紅酒 於 08-2-11 11:32 發表

因為由我識我老公果一日起, 已經超少見62 & 99, 所以未有任何不快事發生過~ 我覺得雖然同佢地咁疏, 但每次見面都微微笑、點點頭, 關係唔錯~:lovelin ...

都唔係和同不和既問題, 而係兩家人嘅習慣同價值觀都大不相同, 所以好難溝通:發:

複式洋房

我未憎我99之前,每個星期都起碼番去食一次飯,我唔想番C6都逼我番。依家我唔鐘意/唔得閒就唔番,C6都逼唔到我,要番佢就自己番,我會爭取多D時間陪我阿媽。

別墅

大家都唔同姓,佢哋當我係外人,我都唔會當佢哋係自己人,少見D好,我嘅中旨係盡量做到相敬如賓,河水不氾井水,唔想老公難做!

別墅

原文章由 泳泳102 於 08-2-11 12:36 發表
我未憎我99之前,每個星期都起碼番去食一次飯,我唔想番C6都逼我番。依家我唔鐘意/唔得閒就唔番,C6都逼唔到我,要番佢就自己番,我會爭取多D時間陪我阿媽。 ...

同意,我一星期都會番呀媽度一至兩日,始終自己呀媽對自己好D,佢哋都無望過我番,關心過我有無湯水飲吖,佢哋只會關心自己個女,姑仔!

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我唔係同6299一齊住(大家間屋只係隔兩層樓)都要日日見到佢地,仲有個太99,好想死...........

大宅

我都只係會一個月先見度奶奶:tongue:

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 Irismammy 於 11/2/08 12:37 發表
大家都唔同姓,佢哋當我係外人,我都唔會當佢哋係自己人,少見D好,我嘅中旨係盡量做到相敬如賓,河水不氾井水,唔想老公難做!

同你一樣呀,我係一個外人又唔係佢家人,無咩事唔好見.
所以只係過時過節至會見.
平時........唔好見.

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

伯爵府

我6299住香港,我地住外国,从前暑假都會同D細路返來住個多月咁.一年都見到一次嘅.呢一兩年D細路大咗,暑假有好多活動,見到姑仔又唔系太開心,所以呢兩年都無返HK嘞.

男爵府

原文章由 JFL 於 12/2/2008 08:44 AM 發表
我6299住香港,我地住外国,从前暑假都會同D細路返來住個多月咁.一年都見到一次嘅.呢一兩年D細路大咗,暑假有好多活動,見到姑仔又唔系太開心,所以呢兩年都無返HK嘞. ...

好羨慕妳~~~~ 因為我剛好同妳調轉 - 一年見一次自己媽咪爹哋! 我媽咪爹哋住香港...但就要每兩星期返6299度食飯...

伯爵府

醒目開學勳章

我見6299比你仲少。。。識左老公8年都係見過佢阿媽唔夠10次,淨係見過佢老豆1次咁大把!

大宅

原文章由 Irismammy 於 08-2-11 12:41 發表

同意,我一星期都會番呀媽度一至兩日,始終自己呀媽對自己好D,佢哋都無望過我番,關心過我有無湯水飲吖,佢哋只會關心自己個女,姑仔!

我都係免得過都唔想見佢地,一年都係見幾次,最衰係c6成日話我唔跟佢返去,又唔見佢跟我同我阿爸阿媽飲茶喎,咪又係個個禮拜死返佢阿媽度。啲99淨係掛住自己個仔架咋,成日叫我自己煮飯煲湯,話街外野冇益,又唔見佢叫個仔養我唔駛我返工,咁咪日日有新鮮湯水飯餸食囉。

大宅

真羨慕~~

我家, 99家, 我媽家都住同一區(大家相隔一條馬路), 基本上每日都見.

首頁

尾頁

跳至