婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

是咁的,話說我就黎生bb,奶奶話姑奶問我地想要咩禮物,竟然係咁,我就決定要個價值二千蚊嘅奶泵,( 考慮因素: 姑奶絕對有經驗能力,買衫買到唔記得自己買左,重複買左個d 人),當老公同奶奶講左之後,奶奶話份禮太貴,姑奶未必肯買,就係咁。 其實,老公同我講完之後,我的確唔開心,覺得到底係奶奶唸多左,定係份禮真係太貴!? 我同老公理論,我問咁你有冇反問你阿媽佢肯送咩啊! ( 老公當然不會這樣問佢喇~) 老公話,佢對姑奶已經係冇曬期望架喇,( 因為之前都有d 小事發生左) ,我嬲嬲地,話 : 咁以後唔好叫我同佢( 姑9) 慶祝生日,老公又話唔得,慶祝呢d 係食下飯,冇咩所謂wo。 唉,至慘係好憎應籌呢d 人!

子爵府

畀面勳章

送禮嘅野。。讓別人隨心就好。。
奶泵幾百至一千蚊已經有一個。。

複式洋房

回覆:mandy_QQ 的帖子

你要求人地送二千蚊真係唔平囉。就算家人來飲bb滿月都未必要俾咁多。
你無理由因為人地唔送厚禮就嬲囉,送禮心意咋喎,好多人都係紅紙一張講意頭就算啦。
樓主唔好貪心啦。

Rilala  同意  發表於 14-9-26 14:40
Aprilacm    發表於 14-9-26 13:31

別墅

回覆:jeremylui83 的帖子

唉。。。我明白啊。。。但老公問左我幾次話姑奶問我地想要咩wo....... 我咪一於想個樣就講個樣囉,點知奶奶就話太貴,唔會肯,攪到我好失望! 最衰係我有期望過!

jeremylui83  算啦~自己買囉  發表於 14-9-25 21:18

別墅

回覆:Luckyhf 的帖子

我知道,明白,~ 衣家擺明我好貪心咁,但我覺得係我太傻,太天真,竟然想要份咁貴嘅禮物,又唔唸下人地咩人!

別墅

回覆:Luckyhf 的帖子

某程度上,我係嬲緊自己!

大宅

畀面勳章

回覆:唔開心,呻一呻

叫佢封封利士仔啦,咁咪等佢隨心俾幾多咪幾多囉,費事一陣諗完又俾人話

侯爵府

我的育兒心得勳章

就算人地有經濟能力,除非係我親既兄弟姊妹,如果唔係我會話唔洗啦/隨心得啦!

大宅

回覆 mandy_QQ 的帖子

當年C6 弟婦生咗B, 我自己主動話送張HIGH CHAIR比佢地, 我本身係睇咗二千幾蚊既(身邊朋友都話呢款幾好幾好), 但我地無話佢知我地本身係想送邊款.結果細佬指明要邊隻牌子邊個型號, 貴過我本身想買嗰張幾百蚊, 其實我本身都預咗咁上下價錢, 唔爭在嗰幾百蚊, 但條氣真係會唔GUR, 覺得咩料呀, 送嘢比你係心意, 仲要指明要咩牌子唔貴唔揀, 我只會覺得佢都真係老實唔客氣囉.
唔好理人有冇經濟能力, 人地有錢都唔代表要洗喺你身上. 送禮係心意, 唔駛EXPECT人地一定要送咩比你~~

Aprilacm    發表於 14-9-26 13:32

別墅

回覆:MuiTang 的帖子

我絕對同意你當年唸法! 條氣一定唔順! 至慘佢問佢亞媽佢細佬想要咩,所以我先咁接直,點知奶奶就估計佢個女應該會嫌貴唔送! 我一方面驚奶奶覺得我貪心,一方面又覺得佢問得人想要咩,應該唔會太計較,點知變成咁! 跟住我同老公都一致認為佢哋想送咩就咩~!

水晶宮

如果人地問我生完bb想要咩,我只會話咩都得,實用就ok, 諗唔到就買包尿片啦!

大宅

引用:是咁的,話說我就黎生bb,奶奶話姑奶問我地

原帖由 mandy_QQ 於 14-09-25 發表
是咁的,話說我就黎生bb,奶奶話姑奶問我地想要咩禮物,竟然係咁,我就決定要個價值二千蚊嘅奶泵,( 考慮因 ...
只能夠話樓主入世未深,人家客氣一句,唔代表任你開口,仲要對方係女人,就更加「口不對心」

D-chan  未就係!  發表於 14-9-27 11:55

別墅

回覆:cream090909 的帖子

我就係覺得姑奶係老公個家姐, 自己個細佬做爸爸,又問細佬要咩,所以咪咁直接講自己要咩囉,點知攪到自己唔開心! 我本身同細佬妹都好好感情,佢地知道自己家姐就黎生,好開心,又話要買bb 車, bb 床,當然,我唔洗佢地送咁貴嘅野,話曬佢地未正式出來做野。 又可能,未必人人嘅兄弟姐妹都咁願意付出~ 所以,我一定會好錫屋企人! 嫁左出去,要再錫多d tim

別墅

回覆:Shadowbk 的帖子

你講得岩,我仲就黎做人地亞媽tim

大宅

回覆 mandy_QQ 的帖子

只可以講, 可能係你唔太識人情世顧.咁人地緊係會問你想要咩, 有D咩未有(廢事咗D唔等洗OR你已經有嘢既), EVEN我朋友生BB我都會咁問佢, 但正常係唔會真係講D比較貴既嘢既, 如果唔係只會比人覺得你獅子開大口, 講真你99同姑奶就算真係咁諗, 都唔怪得佢地...
下次再有人問你你知點答啦, 好多JM都比咗意見你...

男爵府

其實呢D只係客氣說話,我99問我幾次想要咩禮物,我都會話:咩都唔駛,BB健康,有你地祝福就夠!如果佢真係有心,到時唔洗出聲都實有表示

大宅

食得好勳章 美好大世界2017勳章 BK Milk勳章

如果大家好熟就無所謂,不過大家感情麻麻的最好都係唔好指明要咩,只會令人誤會你的意圖,始終如果大家唔熟,佢都係禮貌性咁問,都係中國人個d傳統“請客“的你堆我讓手法。
不過既然件事無發生,都唔好諗住啦,大家和和氣氣最好。

瑪瑙宮

大廚勳章

mandy_QQ 發表於 14-9-25 21:11
唉。。。我明白啊。。。但老公問左我幾次話姑奶問我地想要咩wo....... 我咪一於想個樣就講個樣囉,點知奶奶 ...
唔係咁天真呀 .............
想個樣就覺得人地係會買個樣? 你想層樓迷弊?

其實你應該先打聽姑9咩筆值先?
再係個範圍想 , 而且你覺得她有錢買到懵晒是她自己的事 , 買比人又未必真係如此豪爽 , 問你姐 ......... 等同結婚嫁女拿禮金 , 你知男家有 , 都唔係擘到黑洞咁大去咬男家一啖啦 .........

到99話你份禮貴...你就黑晒面 ... 無錯,未必係姑9唔買 , 但可能不拒絕你照買都可能係落不到台, 焗買...

喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

瑪瑙宮

大廚勳章

mandy_QQ 發表於 14-9-25 21:42
我絕對同意你當年唸法! 條氣一定唔順! 至慘佢問佢亞媽佢細佬想要咩,所以我先咁接直,點知奶 ...
一句客氣話..............
講真啦 .... bb 百日或滿月都未必做咁多人情啦 .... 2千幾奶pump , 即係你都指定牌子型號啦 .... 覺得你老實不客氣囉 ....
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

伯爵府

我都覺得佢地只係客氣話,你應該問問姑9或99既budget。

carbonegg  係,一定要問budget  發表於 14-9-26 16:21

首頁

尾頁

跳至