在職全職

跳至

首頁

尾頁

別墅

各位媽咪(bb已出世),可唔可以share下您地既陪月呀?

各位已完成偉大任務既媽咪,可唔可以share下您地既陪月心得/介紹一下呀? 好唔好都可以share下架! 我唔知點至搵到個"好/適合"既陪月呀!

thx a lot!

包括﹕
1.質素(態度、是否細心、負責任等等)
2.價錢(part-time時薪、每天多少個小時)
3.服務範圍(是否包所有與bb、媽咪相關既照顧、其中一餐,如晚餐,會否願意煮埋1-2位家人個份、會否願意協助處理家務等等呢?)
4.服務地區

大宅

原文章由 kittychan127 於 08-2-12 23:43 發表
各位媽咪(bb已出世),可唔可以share下您地既陪月呀?

各位已完成偉大任務既媽咪,可唔可以share下您地既陪月心得/介紹一下呀? 好唔好都可以share下架! 我唔知點至搵到個"好/適合"既陪月呀!

thx a lot!

包括﹕
1.質素(態 ...

我有亞b兩星期大時,請陪月,是我老公的朋友媽咪,好細心,只來四至六小時,約$40/hrs, 無特別要佢造,只是幫bb沖涼,喂佢吃奶,我就去sleep,因我喂人奶的。但她會幫我拖地,洗衣服。

子爵府

等我講下我個陪月啦!
1.質素(態度、是否細心、負責任等等)
態度好好, 萬事有商量, bb做咩喊都知, 如餵人奶, 佢會因應bb反應而改產婦餐單. 坐完月身體仲好過之前.
2.價錢(part-time時薪、每天多少個小時)
因我係第二胎找佢, 佢收我$60/hour, 每日6 hours.
新客要$60-70.
3.服務範圍(是否包所有與bb、媽咪相關既照顧、其中一餐,如晚餐,會否願意煮埋1-2位家人個份、會否願意協助處理家務等等呢?)
yes, 佢2餐都會煮埋我c6嗰份(因佢放大假陪我, 不過佢咩都唔識做, 淨"陪"), 有時我6299來, 我會早一日同佢講, 佢會煮埋佢地嗰份. 佢有時間就會做基本家務, 如洗bb衫, 掃地.
4.服務地區
唔清楚, 我諗主要新界區, 因佢住元朗. 最好親自問下佢.

別墅

2位! 唔該晒呀!

禁止訪問

家姐有請到陪月

男爵府

回覆 #3 謙仔媽咪 的文章

謙仔媽咪:
可否PM你的陪月的電話給我?因我朋友7月生,她是住元朗的. Thanks!

民房

放飛機 - 梁太....各位準媽媽,小心受騙!

原文章由 chumybaby 於 08-2-27 19:36 發表
之前我家姐有請到陪月, $8XXX (全包係車資, 利是) 好好ga, 我家姐不知幾嘆,佢好錫我家姐同BB ga , 仲烹調好多食料、湯水、燉品, 湊BB 好拿手, 我之前去我家姐到住, 我都有唔少補品食,我家姐係請6小時, 比出面平 ^.^
...

前天我一見到這個介紹,我就立即致電梁太,她一口答應,並相約好今個星期六出來俾訂金同埋簽約。但點都估唔到,她星期五留言俾我,話答應咗另一個人,幫我唔到。她實在太無誠信,好彩未俾訂,否則,真係連訂都俾佢食埋! 各位準媽媽,小心受騙!!!!

一個咁無誠信嘅人,又點會係一個好嘅陪月員0Y !!!!!!!!!!!!!!!!!:;pppp:

別墅

我之前個陪月係我媽咪個朋友,收我7000,買餸錢另計,時間好似朝9晚5咁上下啦,都唔係好記得喇,不過佢買完餸多數10點先到,佢好好咖,住黃大仙入黎荃灣幫我,煮嘢都幾好味,佢好似讀過好多課程,仲幫你諗埋食咩又好味又可以keep fit,good,份人都幾nice,都算有手尾,整乾淨d地方先走,要電話可以pm我。
服務範圍(大概,因唔係好記得):
買餸煮午餐,有兩餸一湯
幫bb沖涼
餵奶
洗bb衫(呢個唔記得有無)
煮下午茶(補品)
煲薑水俾我沖涼
整埋晚餐同早餐

[ 本文章最後由 maiarmaiar 於 08-3-9 04:58 編輯 ]

複式洋房

各位小心MrsL~~

借客人媽媽的ACCOUNT澄清一下~~

你好, 請MrsL不要冤枉我(梁太), 那天只是相約好出來見見面, 並不是約好今個星期六出來俾訂金同埋簽約, 你都無講一定出黎俾訂金同埋簽約~~~

你都無係電話答應星期六出來一定俾訂金同埋簽約la, 好多客都係出黎見左面, 都是說先想想, 咁唔通我又要同人地講, "呢個媽媽話出黎俾訂簽約, 但又無, 咁無誠信"

請陪月當然是愈早愈好, 那個早簽約俾訂就是做那個客, 份約係有法律效用ga, 連agent公司都係咁樣做, 簽左約俾左訂, 就唔可以同另一個客做陪月, 呢點每位媽媽同陪月都知, 再者我的另一個客係約星期五, 早過你個日, 唔通客人要求見面, 就是因為你約星期六而唔見, 如果到時你出到黎唔請我, 那我不就是失了一個客, 那媽媽便損失請陪月的機會,當然是那個早約, 那個著數ga la~~

我星期五同另一個媽媽見面, 她都已俾訂簽約, 我當地要好有誠信咁唔可以做你的陪月la, 我都已經打左俾你好多次, 但係你自己唔聽電話,我有留言俾你, 因為有另一個客約星期五見, 咁同你約的星期六沒有相撞, 那當然是以俾訂同簽約為準, 你緊係唔知點請陪月, 我相信其他明白事理的媽媽都知道, 請陪月是先約出來見見面, 那並不代表一定會互選對方, 我都好明白媽媽是需要時間同另一半商量, 不是好似MrsL咁無理取鬧,
一日未簽約, 大家都有權選擇, 而且我是有提早致電俾你交代一下, 但是你自己不聽電話!!我都做了自己的本份~~

請你遵守請陪月的守則

"好彩未俾訂,否則,真係連訂都俾佢食埋!
她一口答應,並相約好今個星期六出來俾訂金同埋簽約"

請各位媽媽注意, 我係完全無係電話中一口答應做MrsL 的陪月,
而MrsL都無講實那個星期六一定出來俾訂金同埋簽約, 就屈人無誠信, 那有人咁無理取鬧的 ~~~

[ 本文章最後由 milamng 於 08-3-9 20:12 編輯 ]

民房

為何各位媽媽要小心我,我只是一個準媽媽,我又不是一個要在網上話自己點好點好的陪月員。

梁太講得好正確,"請陪月當然是愈早愈好",所以我先生o係2月27號(星期三)致電梁太,講好"今個星期六出來見面俾訂金同埋簽約"(因為星期四及五,我兩夫婦都要OT),結果在星期五晚上收到梁太的口訊,留言話已經和其他人簽咗約。

梁太是一個好有交帶的陪月員,口頭承諾了星期六見面俾訂金同埋簽約,星期五晚就通知我要放我飛機。仲要都可以話有誠信,仲當口頭承諾唔算數,還說我無理取鬧。可能曾經有太多人和梁太見完面後,決定揀另一個掛......

好明顯,梁太星期三接到我先生電話時,係無星期五的客人。否則,梁太星期三當日應對我先生說了。如果之後有其他太太約梁太,梁太好應該通知我先生能否早幾日出來見面俾訂金同埋簽約,因為有其他太太想約梁太星期五見。其實星期三我先生已告訴梁太我的預產期是那個月份,所以明知撞了期,也和其他太太簽約,就是決心放飛機。和其他太太簽了約後才留言,也稱得上已做好自己的本份,而我就變成了人家口中那個無理取鬧的人,我也無話可說了。

之後,我在那個星期六上網找了另一個陪月員,相約了星期日出來見面俾訂金同埋簽約。結果那個專業的陪月員準時地出現,並成功聘請了她。言談間,她告訴我,她們這一行是有操守的,簡易D講,就是應該不會有像我遇到的情況一樣。

光明磊落的人,根本就不用借別人的account。

請你遵守做陪月員的守則
(不過,您遵唔遵守做陪月員的守則也與我無關)。

洋房

原文章由 maiarmaiar 於 08-3-9 04:50 發表
我之前個陪月係我媽咪個朋友,收我7000,買餸錢另計,時間好似朝9晚5咁上下啦,都唔係好記得喇,不過佢買完餸多數10點先到,佢好好咖,住黃大仙入黎荃灣幫我,煮嘢都幾好味,佢好似讀過好多課程,仲幫你諗埋食咩又好味又可以keep fit,good ...

Can you give me her phone no? email to :

[email protected] or [email protected]

thanks!!!

大宅

點解d 陪月員薪金相差甘多gei? 我有d朋友話有d要薪金去到12000-13000,另加1000 利是,但都好旺, 我諗甘即係話好過做文職, 又唔使加班, 又有得吃一餐.

首頁

尾頁

跳至