家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

近呢年生bb, 無做夥, 日日坐係屋企, 買下股票, 發覺賺$仲多個返工, 時間又好

男爵府

原文章由 jecy媽咪 於 08-2-13 09:25 發表
近呢年生bb, 無做夥, 日日坐係屋企, 買下股票, 發覺賺$仲多個返工, 時間又好

咁好0既....你肯定係即日買賣啦...不過時升時跌都唔知點買....
可否請教心得?

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原文章由 jecy媽咪 於 08-2-13 09:25 發表

你有咩心水介紹下

大宅

06 年及07年上半年都還可以, 但07下半年及 08年就唔敢講

別墅

regular monthly income from a job is more important.

You get paid every month even though your company's
business has ups and downs.

If you speculate on stock, you have to pay for the agents' commission and the psychological stress. There is no
guarantee to win, but every chance to lose in these few
months of whipsaw trading.

大宅

個人覺得呢種生活並不適合大部分人士,
好多日日買股票嘅人仕D心態如同賭博,依家科技先進,隨時隨地都可以"下注",好似間賭場喺身邊一樣.
真正嘅day trader應該大部份喺全職專業人仕,擁有豐富財金知識及實戰經驗.
娛樂選擇好多,點解要打無把握嘅仗?

子爵府

原文章由 Papa2000 於 08-2-26 11:27 發表
個人覺得呢種生活並不適合大部分人士,
好多日日買股票嘅人仕D心態如同賭博,依家科技先進,隨時隨地都可以"下注",好似間賭場喺身邊一樣.
真正嘅day trader應該大部份喺全職專業人仕,擁有豐富財金知識及實戰經驗.
娛樂 ...

同意,當你有錢賺時咪覺得好,我之前都有咁唸過但而家無啦
因太花精神及時間

大宅

其實都無咩心得, 係要留意下環球市況, 每到有D野發生, 就會出現特定既情況, 我唔識講, 總之你睇多D新聞就知, 我抄咗股票幾年, 都係而家先叫做學到D野
原文章由 mrsdoh 於 08-2-13 10:57 發表

咁好0既....你肯定係即日買賣啦...不過時升時跌都唔知點買....
可否請教心得?

大宅

依家個市太反覆, 我覺得唔係咁易賺到
可能我係新手唔熟關係

禁止訪問

珍珠宮

好媽媽勳章

原文章由 jecy媽咪 於 08-3-13 06:52 發表
其實都無咩心得, 係要留意下環球市況, 每到有D野發生, 就會出現特定既情況, 我唔識講, 總之你睇多D新聞就知, 我抄咗股票幾年, 都係而家先叫做學到D野
...

係咁易就無窮人,我老豆係七幾年時,賺到時就話佢叻(幾層貴樓),輸到要跳海都唔掂,我阿媽話佢叻個阿爸,無樓變幾層樓,跟住九七跌時放晒,自以為是,走去買股票,話做好多功夫,終於係樓賺既無晒,無返咁上下經濟智識,買股等於賭錢,win時梗口響,輸時先後悔就遲,第一筆錢係好辛苦先得返黎,咁無左就真係可惜

男爵府

股票d野小小地玩吓無問題, 瞓身就無謂啦, 始終返工先係長遠投資, 穩賺.

洋房

股票投資又好,投機又好,都唔係睇一朝一夕。只有經歷過牛市同熊市之後仍然賺到錢嘅人,先可以稱為贏。
免責聲明:本人所有與投資有關的發言,純屬個人意見,絕不構成任何投資要約或推介,亦不保證其準確性。讀者必須自行判斷及評估風險,不可盡信。

大宅

我老豆都係股市縱橫幾十年, 一家人既衣食全部都係佢係股市度搵番黎, 家下佢係滙豐(股息)出糧, 仲年年有人工加, 佢經歷過香港股壇所有既股災, 佢都話見度10個有9個輸. 佢仲話股市好多野不能預計, 神仙都估唔到. 佢唔信圖表, 唔信專家. 只有一樣野係佢堅持既, 就係唔可以將d穀種押埋落去.

唔返工去炒股, 除非你積蓄極多, 炒股既錢只佔積蓄既小部分, 否則係非常危險. 我老豆知道我細佬第一次去買mark 6, 佢希望佢輸錢, 一個人開始賭而羸錢係不幸, 同樣道理, 一開始入股埸炒就羸錢係可不幸既. 好似吸毒咁, 試左甜頭, 就不能自拔. 投資同投機好多人分辨唔到.

我有老豆明燈指引, 都有投資股市, 咁多年黎係略有小賺, 目的都係為抗通脹同為退休準備, 要我瞓身, 真係冇膽.

別墅

Totally agree !

原文章由 8C9 於 08-3-14 10:35 發表
我老豆都係股市縱橫幾十年, 一家人既衣食全部都係佢係股市度搵番黎, 家下佢係滙豐(股息)出糧, 仲年年有人工加, 佢經歷過香港股壇所有既股災, 佢都話見度10個有9個輸. 佢仲話股市好多野不能預計, 神仙都估唔到. 佢 ...

大宅

返工梗係好d, 有同事, 有穩定的收入, 有mpf,
炒股, 分分鐘到頭蝕, 精神壓力又大,
加上而家的市況, 又唔好反, 又傷身

大宅

我完全同意
原文章由 8C9 於 08-3-14 10:35 發表
我老豆都係股市縱橫幾十年, 一家人既衣食全部都係佢係股市度搵番黎, 家下佢係滙豐(股息)出糧, 仲年年有人工加, 佢經歷過香港股壇所有既股災, 佢都話見度10個有9個輸. 佢仲話股市好多野不能預計, 神仙都估唔到. 佢 ...
http://www.studio123.hk/onlinealbum/2008-02-15/oscar_fung.html

大宅

爆發流感,渣cash好過

禁止訪問

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至