母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

好耐冇黎逛~入黎分享給大家~
唔知幾多人有睇呢集鏗鏘集呢?
唔經唔覺, 我家BB已經9個月大喇, 早晚埋身人奶, 中間兩餐粥及一餐茶點~
除咗一次因出玫瑰疹而發燒, 一直冇病冇痛, 健健康康呢~

伯爵府

我以為自己出post!
我個仔又系9個月大,我又系早晚埋身人奶, 中間兩餐粥及一餐茶點~
放假會全埋身
我仔亦都系除咗一次因出玫瑰疹而發燒, 一直冇病冇痛, 健健康康呢~

BTW,我睇母乳呢一集鏗鏘集,我一路睇一路有d淚水。。。。

大宅

我就冇淚水...
只係覺得一個咁文明既香港...
竟然餵母乳係排名世界尾二啫~

不過我個B就細粒版~
成日比人問夠三個月未...
所以有時自己都會疑惑究竟係咪太太啲人奶唔夠營養...

Man0125  Me2  發表於 14-9-27 20:23

珍珠宮

有「營」勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:鏗鏘集 - 母親的抉擇, 關於人奶與奶粉

我自己就覺得冇乜感覺。餵人奶其實係好正常不是太偉大嘅事。我睇鏗鏘集個媽咪講到人地反對時好委屈,其實都吾需要吖,正確為bb咪just do it. 無須理會其他人。

男爵府

回覆:鏗鏘集 - 母親的抉擇, 關於人奶與奶粉

我都專登上網睇返,我個女13個月大啦,全人奶,身體好好,仲好似幾聰明

大宅

回覆 imconfusing 的帖子

其實我都覺得嗰位太太over咗...

不過我睇完先知原來會有幼稚園會供應奶粉晌小朋友返學時飲用...
又係啲奸商晌度搵錢...

別墅

引用:我自己就覺得冇乜感覺。餵人奶其實係好正常

原帖由 imconfusing 於 14-09-27 發表
我自己就覺得冇乜感覺。餵人奶其實係好正常不是太偉大嘅事。我睇鏗鏘集個媽咪講到人地反對時好委屈 ...
無錯無錯!我都唔理周遭啲人講乜!
我媽咪起初都反對,佢又係唔明白我
同佢講得多呢方面嘅野先知好過奶粉多多聲,佢先支持我仲叫我好好餵個仔
我又係喺酒樓餵奶,有時喺餐廳自己食飽就餵埋個仔先走,又試過喺商場嗰啲凳度坐低就餵。。。因為搵唔到育嬰室
我又無聽隔離或者經過嘅人講乜喎,事關我太專心餵奶,又邊餵邊同個仔講野哼歌仔
係c6同返我講先知啲人講緊我,我反而開心有人講我添,多啲人講母乳仲好!愈多人講就愈多人搵相關資料,可以了解多啲嘛
從來無咩委屈或者唔開心,反而個仔食唔食到奶先重要,佢食少左我就唔開心講真!個仔唔肯食奶嗰下先會傷心,有時少奶左c6話我心理作用先會有啲委屈
無鏗鏘集嗰位媽媽咁委屈咁唔開心

大宅

引用:Quote:原帖由+imconfusing+於+14-09-27+發

原帖由 smallhau 於 14-09-28 發表
無錯無錯!我都唔理周遭啲人講乜!
我媽咪起初都反對,佢又係唔明白我
同佢講得多呢方面嘅野先知好過 ...
我都係,懶理啲人講乜,最緊要呀b食得好

大宅

我唸香港餵哺世界排尾二。。。主要是媽媽要返工。
好多國家的產假要三個月- 一年,所以,可以在時間上分配得好d
加上香港冇得買到奶粉,又同d 落後國家,奶粉都未必有供應,所以,令
香港的媽媽的確可以有選擇。。。我因為人奶不足每日的食量,又已經返緊工,泵奶都不易。。。卻在健康院俾個全人奶媽媽話我好不盡力俾最好的留俾bb,我都100% 好無奈。。。因為我真的盡力了,希望互相鼓勵分享,多於指責啦。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊