少年成長

跳至

首頁

尾頁

男爵府

阿仔從一歲開始返playgroup , 到以家3歲半, 一直有個問題係專注力比較差, 不計平時在家睇書, 睇電視等, 一歲上playgroup 時, 我跟他一起上堂, 巳很難控制他, 我要不停拉住佢攬住佢上堂, 同齡的男孩上堂也是跟著媽媽, 當然常有想走開自己去玩情況, 但他們的孩子是可以控制到的, 到2歲獨自上playgroup , 返了兩個月倒, 巳給老師罰留堂, 因長期自己走開, out of control , 老師給我說, 他不是不懂, 只是想做什麼就做什麼,他是時候要給他知道堂該做上堂的事, 否則正式入學會更難管教,我很同意她的說法, 被罰後,之後有了進步, 老師大約也能控制他, 當然不是完全控制, 有時她仍要攬住佢上堂 , 我也知道, 仔上堂仍是有時自己走左去, 想自己做自己事, 我可理解, 始終他只是2歲 bb 而已。上n 班, 開學初時, 巳給老師罰出課室,老師一直也有告訴我他上堂不習中, 他不是不懂, 好明顯他很多東西巳識, 還懂很多英文單字,所以就坐唔定, 學期尾總結, 仍是, 不能專注, 但很聰明, 一教就識, 且很多東西, 本身巳懂, 比同班同學在學術上, 識得比較多, 只是專注力真要多加訓練, 最明顯畫畫只能畫兩筆就當畫完。。。返n 的期間, 我繼續有返那pg center 的英文班, 仍是同一miss 教的, 後來,老師回家鄉, 轉了另一老師, 那老師慘了, 每堂下堂,也見她上氣不接下氣,幾堂後,忍不住了解下, 原來他常常上堂也很 high , 走來走去, 大不停講無關的事, 總之又是很難控制,後來我因為要生細b , 不方便出入, 就停了英文班,幾個月後, 知他比較好動, 又常在家跳舞 ,但他跳的, 不是bb 舞,而是有點像k pop,(因日間公公婆婆常為了安撫佢,比佢玩ipad, 唔知點解,佢成日可以自search 到韓歌的youtube 看,佢係睇youtube 自學的)就報了暑期跳舞班,3歲的班,當然是bb 舞啦, 結果又是各自跳。暑假後,剛升k 1, 也重返英文班, 同一playgroup center , 上了第二堂, 暈了,又給老師罰去第二個課室罰企上堂, 因失制, 致其他小朋友也分心, 老帥中英警告過後,其他小 朋友巳朋控, 只有他仍顛了,所以就'程戒'佢, 免下堂又是這樣。 老師說,上堂還可以,但今堂真的out of control, 吵到連隔離班也聽到,老師說feel 到佢懂很多生字, 聰明,一教就識, 有可能是巳懂,所以不想再學,仔不停在試探老師底線, 要再觀察。 我同意老師對他惡一點也ok, 只要能control... 健康院姑娘也初步看過,覺得他不是自閉,也不是過度活躍,專注力不足症也不至於╮(╯_╰)╭,其實我不覺得他特別聰明, 只是識的英文生字比同齡多, 因我在家是全廣東話,又一直有返英文pg, 所以相比下,感覺好英文識得比較多。 我常常跟他一起看書, 看英文字典 (他選的),看類似百科全書的書(也是他選的,我沒迫他,他喜聽我解說,入圖書館,他對幼兒大圖書一直是0興趣的)。 所以報興趣班一直也是報他年齡的班。 也不覺發展特別快。

我攪不清是否他學得太快,懂得較快,所以悶才不專心還是曳,我一直也讓他自由發展,鐘意看什麼就看什麼,做什麼就做什麼,但常常上堂out of control 我真的很頭痛。。。 不知是否真的選錯課程,給他自由度過多,還是什麼, 我現在覺得很困惑, 是否給他太自由, 攪不懂

大宅

回覆:專注力極差 (很長篇)

他在家怎樣的?食飯的時候呢?看書的時候呢?

複式洋房

有冇查過有關資優既資料?

男爵府

回覆 limanho 的帖子

在家有時乖會自己玩, 有時就好興奮, 不停琴高琴底, 特別生病食葯, 食葯過程無問題, 他最喜歡, 還好樂意自倒自飲, 我不用理他, 但食後先煩, 他會很精神, 很活躍, 不停動, 很high , 所以我們很怕他食葯,問過很多醫生, 有些說葯沒有影響, 有些則說有說會有小小影響, 即好似啪咳水咁。 而且好固執, 他想的東西, 係一定要得到, 所以我常常要跟他角力,哄又有, 罵又有, 學校老師也說他真的很固執, 食飯通常也坐不定, 因老人家很就他, 總是又蟻又哄才食得完, 玩玩具很正常, 能正常玩玩具, 不是偏好某一樣野, 某一動作。 車有玩, 公主城堡也不會放過, 且越來越喜愛.

男爵府

回覆 Tweetyfamily 的帖子

沒有呀, 我唸不會是吧, 我猜他只是記性比較好而已, 就是只要他有興趣, 他會很記得, 沒興趣的, 啋你都傻個種。例如他有超過40 架tomica 車, 他竟能全記得誰送, 和車號碼,還最記得有一次買了泥膠機給他, 他常常上youtube 看示範, 所以一直很恨要, 終於戒到片就送給他, 一開, 我還在研究怎樣切合時, 他巳在側邊教我點切, 那次我完全明白, 原來youtube 真的學到野的. , 我覺得佢很多東西,也是不停從覆在youtube 上看, 所以我不教他也懂而已

男爵府

回覆 limanho 的帖子

還有看書, 他比較喜歡我跟他一起看, 以前佢無乜玩具, 真的會自己搵書睇, 隨住玩具越來越多, 巳很少自己搵書睇,但我每天都會跟他一起看十分鐘書才睡, 任他揀, 咩書都得, 那那十分鐘有我解說或講故事, 他能停下來的。 同埋會不停問我英文點讀, 有很多時,問到我都唔識要查字典, 但講完隔2日佢又記得喎, 吹佢唔帳

男爵府

其實我也覺他或許有一點聰明, 因此我更想他專心一點, 或冷靜一點, 不要常常唔顛唔衷浪費上天給予他的才能吧了。 常常太自我,真的會帶給別人麻煩的

別墅

有冇試過同佢去公園跑跑跳跳,放完電,之後做野能專注d?

男爵府

回覆:msasa 的帖子

有些似我仔,你有冇留意到你仔面對同齡小朋友會特別開心?好想表現自己引人注意?個人high到亂晒龍? 日常理解力分析力係咪比較好?同佢關係好d嘅老師係咪比較叫得佢聽?

男爵府

回覆 hkctwm 的帖子

真的要放到好盡才會謝晒,普通的個零兩個鐘在公園跑跳不夠滿足她,但我巳謝晒

男爵府

回覆 heiheima88 的帖子

對常常也很high , 又不是特別想表現自已(我覺得), 但就唔怕羞, 成日同唔識既人講野, n 班老師學期尾有跟我反映他越來越不專心,有哄他,但不work ,比較聽那pg 的老師說,可能由bb 開始教佢,又罰過佢留堂, 不過佢雖然pg, 但真的很心去引導佢,常常要攬住佢上堂,可惜巳返回外國,佢有時問我點解miss x 唔再教佢(其實唔關佢事, 係人地要回鄉)。
那你兒子現多大,你怎樣應付他,同安排學業品德個d ah ?

男爵府

我仔7歲讀緊二年班, 有社工, 專家話呢類性格比較適合在外國生活, 但無可能啦。由出世到3歲幾主力係婆婆湊, 婆婆搞佢唔掂, 乜都就佢, 食飯追住餵, 原本仔已經唔鐘意守規矩, 更加覺得唔需要守規矩。後來覺得咁落去唔係辦法, 我自己主力湊, 好辛苦地慢慢要佢學規矩, 要堅定, 平時要比精楚指令。要觀察佢幾時會特別high, 係失控定係開心得滯? 睇下即時用佢有興趣嘅野可否引開佢注意?

男爵府

食西藥會令佢更加精神, 我仔細個都係, 到4-5歲左右就唔多覺了。返學坐唔定, 去到邊度都好大鑊, 老師實會投訴, 就算老師包容到, 小朋友可能學唔到野又影響到同學, 都係keep住見下專業人仕, 睇下有咩教育意見。可以去書局搵d迷宮, 訓練專注力遊戲試下, 去反斗城搵積木類野比佢砌。

男爵府

回覆 heiheima88 的帖子

唉, SAME 啦, 老人家乜都就晒佢, 食飯追住餵, 鐘意買乜就買乜, 我睇見到忟, 我都考慮緊可否FTM, 因為真係覺得咁唔係辦法, 因為越大越唔識守規. 升小我都唸緊如捒一些太FREE 既學校, 係咪會重衰, 係咪該捒D 嚴D 既學校呢?

男爵府

上到小學, 我見到坐唔定嘅小朋友有好多種: 有d鐘意玩, 但見到老師會停; 有d見到老師都唔停, 但老師鬧就會停; 有d係老師鬧都唔停, 結果係阻住其他人上堂, 會去教員室坐。多數老師會用最快嘅方法, 就係罰, 會寫手冊投訴, 打電話比家長投訴, 罰小朋友小息或留堂, 令小朋友記得, 下次就會乖。當然有d小朋友會不停咁重複犯錯, 唯有見下社工幫忙。

用戶要求終止服務

我個仔都係,好彩佢啲老師好有愛心,可以忍到佢。

男爵府

回覆 steppenwolf 的帖子

請問你是傳統學校還是活動一點的學校

用戶要求終止服務

引用:回覆 steppenwolf 的帖子請問你是傳統學校

原帖由 msasa 於 14-10-01 發表
回覆 steppenwolf 的帖子

請問你是傳統學校還是活動一點的學校
我個仔讀救世軍,行蒙特梭利+專題。

我個仔鐘意引人注意, 同埋超慢熱, 叫佢做任何野,佢一定唔會試,經常都要係旁邊望一陣,睇定哂先肯參與,係佢睇定之前,逼佢都唔肯。

有時佢又好high,無端端想唱歌就唱歌,想大叫
就大叫,去到遊樂場就四圍去攬住其他人,玩活動全部人圍圈時就衝出中間跑來跑去。

唔鐘意守規矩,當見到其他小朋友就好high,叫佢油顏色,油到出哂界兼劃兩筆就算,問佢做乜唔油埋,佢就話油左白色。

好彩老師會忍佢,同埋蒙特梭利係比較尊重小朋友同較活動的, 老師話唔好逼佢守規則,俾佢慢慢自由發展,培養學習興趣先。

番左年幾, 佢自發守規矩左啲,而自理能力就好左好多。

子爵府

....

伯爵府

小朋友應該有小小專注力不足及过度活躍症(如果超聰明,亦可能似亞氏保加症),普通健康院既姑娘&医生只能作初步診斷,你應該要健康院医生寫轉介信(強力表示非常擔心及一定要轉介)去睇CP(即心理學家),例如觀塘容风書,心理學家可以為小朋友作全面評估,除咗智能,EQ,社交,自理,大小肌發展都會住作出評估,唔使宜家估估下,因為如果評估有問題,可以盡量早有學前訓練比小朋友

首頁

尾頁

跳至