嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

小朋友十個半月大, 我一向用開棉柔布包住食指幫佢清潔口腔同牙仔; 但係現在佢好肉緊, 每次同佢清潔都咬到我鬼 c 咁痛, 咁可以點呢 莫非是時候轉用牙刷

有無 bk mama 可以幫吓忙, 提供吓意見.....

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

其實10個幾月大已經可以教BB用牙刷,你可以響佢面前示範一下,等BB自己又試下,最後你又幫下,等BB早D習慣洗面面刷牙牙,如果BB咬你既話,要嚴厲D同BB講:哎呀好痛呀,NONO咬媽媽,其實BB明白的,但語氣要讓BB知道。

這世上有個不變道理,那就是耶穌愛您

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

如果同bb講好痛,佢仲會咬多幾吓,然後係度笑,我嗰個係咁...

水晶宮

原文章由 in923 於 08-2-14 16:51 發表
如果同bb講好痛,佢仲會咬多幾吓,然後係度笑,我嗰個係咁...

你比個痛樣佢睇,佢一定會笑啦.我阿囡都係咁架.
你要比個嬲樣佢睇,再加上低沉語氣既"NO",佢先會停架.

複式洋房

其實我都試過叫,,, 話佢知媽咪好痛,,,, 佢真係笑到咔咔聲都唔理...

annie, 你有無邊隻牙刷可以介紹,,, 我早兩日都有去荷花睇過, 佢地有好幾種: (1) 好似手指頭咁嘅膠笠 (2) 可以當牙膠用嘅牙刷 (3) 真係一支 bb 用嘅正常牙刷....

原文章由 anniekwok 於 08-2-14 16:33 發表
其實10個幾月大已經可以教BB用牙刷,你可以響佢面前示範一下,等BB自己又試下,最後你又幫下,等BB早D習慣洗面面刷牙牙,如果BB咬你既話,要嚴厲D同BB講:哎呀好痛呀,NONO咬媽媽,其實BB明白的,但語氣要讓BB知道。 ...

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

開頭我比bb用D隻,貪佢唔會咁易扣到喉嚨,四個月後就用番普遍果D都OK,有手指套套住果隻只係比大人幫佢刷,BB參與唔到就會扭計唔比你刷。

原文章由 siuBmama 於 08-2-14 23:10 發表
其實我都試過叫,,, 話佢知媽咪好痛,,,, 佢真係笑到咔咔聲都唔理...

annie, 你有無邊隻牙刷可以介紹,,, 我早兩日都有去荷花睇過, 佢地有好幾種: (1) 好似手指頭咁嘅膠笠 (2) 可 ...

這世上有個不變道理,那就是耶穌愛您

首頁

尾頁

跳至