跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我是新搬來的,已經參觀過英藝的校舍及取了些章程, 想幫囝囝插班K1全日國際班, 老師已說有位,可以安排,我仍在考慮當中,現在有幾個問題想問問各位, 請多多指教,thank you!!

1)
該班已有29名學生,會否太多人,老師能照顧得到嗎?

2)
學校只有一層,夠班房用嗎? 活動空間足夠嗎?

3)
小朋友回家後會說英語或普通話嗎?

4)
學校是否有興趣班上? 有什麼學呢?時間怎樣安排?

5)
如家長7:00pm才接放學, 下午上完課後小朋友會做什麼呢?

複式洋房

:cry: 請問有沒有人可以幫幫忙呢?

侯爵府

好媽媽勳章

首先,歡迎你有機會成為我個仔o既同學仔,雖然我仔仔依家讀緊k1半日主流班,但已安排緊下一年轉讀全日雙語班,(p.s.佢全日唔係叫國際班,係叫雙語班,即上午係國際下午係主流,我覺得咁樣幾全面)其次我最like佢地o既課程比起其他學校深一級,即我地依家k1課程已經學緊人地k2 o既野,對將來上小一唔會追得咁辛苦,我仔仔依家返左半個學期,佢o既表現都令我幾滿意,最重要係佢讀得開心
等我試下答你o既問題先.....
1. 29個...多架....我個仔果班都廿幾三十人,不過佢地係分組學習,有2個老師,ok我覺得冇問題,呢點唔洗擔心
2. 都唔洗擔心,雖然佢地方唔係好大,但班房夠用,我地用大人個角度望好似好細,但小朋友個角度望就好大架喇... 反正佢地o既活動都係受老師限制,就算有2~3層咁又點?都唔會比小朋友亂走架啦,夠用就冇問題:-P
3. 呢點答你唔到,不過普通話都有講下
4. 佢地o既興趣班全部o係星期六,男仔大約有台拳,繒畫,會話,併音
5. 以我所知下午放學後都係睇下電視咁

珍珠宮

原文章由 朱師奶 於 08-2-14 13:03 發表

5)
如家長7:00pm才接放學, 下午上完課後小朋友會做什麼呢?...

除左睇卡通,會油顏色,玩玩具,踩單車,仲會有多一次蛋糕/麵包茶點食!!

我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

侯爵府

好媽媽勳章

原文章由 webjen 於 08-2-15 15:59 發表

除左睇卡通,會油顏色,玩玩具,踩單車,仲會有多一次蛋糕/麵包茶點食!!

係呢,咁星期六中午有冇飯食架?

珍珠宮

原文章由 子峰mama 於 08-2-15 16:11 發表

係呢,咁星期六中午有冇飯食架?

上午茶點 & 午飯:mrgreen:
通常會做下小手工:mrgreen:
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

侯爵府

好媽媽勳章

原文章由 webjen 於 08-2-15 16:19 發表

上午茶點 & 午飯:mrgreen:
通常會做下小手工:mrgreen:

有餐飯食都好D,我又可以憂少一餐....

複式洋房

子峰mama & webjen,

謝謝你們的回答, thank you so much!!

首頁

尾頁

跳至