嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

Bb越來越追求好味,只食天然蔬菜味肉味已經唔得,我bb快1歲半,期實佢好鍾意食固體,大大碗都食到,但冇味佢就唔食,1歲左右我比極少鹽佢都好肯食,而家又唔得了,早2個月我試過加極少蠔油,真係好少bb都食到,好味到不得了,大人碗份量的飯餸食晒。本來keep住咁煮都可以食晒,但我個心又擔心日日食蠔油怕唔怕呢?大家點調味架?

男爵府

回覆:Bb餸大家點樣適量用調味料

可以試下天然調味料,例如粟米磨蓉溝水自制粟米汁。我自己都會用d有機糖、靚d既鹽、胡椒

珍珠宮

引用:可以試下天然調味料,例如粟米磨蓉溝水自制

原帖由 b2uty_momo 於 14-09-30 發表
可以試下天然調味料,例如粟米磨蓉溝水自制粟米汁。我自己都會用d有機糖、靚d既鹽、胡椒

...
魚湯,蕃茄湯,粟米汁已經用過,咁我試下加少許胡椒粉

珍珠宮

引用:可以試下天然調味料,例如粟米磨蓉溝水自制

原帖由 b2uty_momo 於 14-09-30 發表

...
我都盡量用有機產品,有機鹽糖蔬菜肉類米飯麵粉

子爵府

BK Milk勳章

我間唔中用日本果啲面豉 (係減左鹽, 一粒黃豆size 咁大)醃肉然後蒸.. 都ok 好味架..,

珍珠宮

引用:我間唔中用日本果啲面豉 (係減左鹽, 一粒黃

原帖由 mobchan 於 14-09-30 發表
我間唔中用日本果啲面豉 (係減左鹽, 一粒黃豆size 咁大)醃肉然後蒸.. 都ok 好味架.., ...
多謝提供,我用少少試下先

大宅

可以用靚d的純芝麻油,好香又有益。但注意不可用來煎炒

珍珠宮

引用:可以用靚d的純芝麻油,好香又有益。但注意

原帖由 viffy 於 14-09-30 發表
可以用靚d的純芝麻油,好香又有益。但注意不可用來煎炒
好好,唔該你

大宅

認識瑞士牛牛第二回

其實一開始就錯了,不應俾寶寶食有味道既野
有人會問:甘咪吾好食囉佢d野
打個比踰,小時候我地無iphone,什至有d連電視都無
無人問過我地 甘你地咪好悶囉
只係其實長大左有左比較之後 你先覺得無電話既日子叫悶
正如bb一樣 你一日吾俾有味道既野俾佢食
佢根本吾知咩叫好食同吾好食
但有左比較 就好難返轉頭了

珍珠宮

引用:其實一開始就錯了,不應俾寶寶食有味道既野

原帖由 hannahlmy 於 14-10-01 發表
其實一開始就錯了,不應俾寶寶食有味道既野
有人會問:甘咪吾好食囉佢d野
打個比踰,小時候我地無iphone,什 ...
請教你bb肯唔肯食飯仔?咁bb到某個階段定會口味上有變化,請教你如何處理?你bb幾大個先開始比調味?我唔想bb唔食飯而去補奶,因為我相信固體營養係比奶好,bb唔應該依賴飲奶,所以我遇到bb唔肯食就想辦法吸引佢食,粟米汁蕃茄汁南瓜汁肉湯雞湯魚湯都有用了。請指教

大宅

認識瑞士牛牛第二回

我有朋友有同樣情況,佢既做法就慢慢減少味道
當然bb都會有吾願食既情況出現啦 佢就做得好絕
吾食就吾迫佢食 亦堅持吾開奶
等bb知道你一係吾好食繼續肚餓
食的話就係食無味道既野
由bb自己選擇 最後我朋友都成功左
我當時聽到都呆左 諗會吾會吾係幾好。。。
但佢又迫到個仔食返無加味道既野

大宅

認識瑞士牛牛第二回

回覆 hannahlmy 的帖子

大宅

認識瑞士牛牛第二回

回覆 小紅梅 的帖子

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

小紅梅 發表於 14-9-29 10:43
Bb越來越追求好味,只食天然蔬菜味肉味已經唔得,我bb快1歲半,期實佢好鍾意食固體,大大碗都食到,但冇味 ...
歲半左右開始會食少d野, 我兩個仔都係咁. 我大仔去到4-5歲至食番多d野. 有d人既小朋友響2歲左右直頭乜都唔食, 餓幾日後至肯食.

日日食蠔油梗係唔好, 有味精, 有色素等, 同埋佢只會越食越濃既野. 你照平時煮飯, 響d 餸 (全家人份量) 度加適量既調味料就夠. 除非你地大人食好濃味既食物, 否則可以唔駛分外加鹽, 因為分開加鹽去bb 食物會仲易俾多左份量, 或者你睇到真係撒幾粒鹽咪ok.

小朋友食開濃味食物真係好難翻頭頭, 除非你決心唔再俾佢食啦. 我做法係唔加調味料, 而家小朋友幾歲大, 淨係d 肉係ready made 至有調味料. 我煮d 粉麵同菜都係冇加調味料. 佢地食淡味食物係冇問題, 間中一次有得食濃味野就梗係開心.

有好多食物都可以唔加調味料都可以好味.我常用香草, 蕃茄, 洋蔥, 蒜蓉, 胡椒粉, 蜜糖, 芝士, 醋等等去調味. 我整pizza 和意大利闊條麵, 落茄膏同芝士已經好夠味 (佢地本身有鹽), 直頭唔駛醃肉. 煮忌廉磨菇湯咪加cream cheese 去煮, 仲有可以加少少香草, 仲有爆香d 洋蔥時都好香. 煮意大利飯或西班牙海鮮飯 (我改用雞肉) 都係靠爆香d洋蔥, 仲有用香草. 間中用生果去煮野食, 例如橙汁豬扒, 菠蘿炒飯等.

珍珠宮

引用:Quote:小紅梅 發表於 14-9-29 10:43 Bb越來

原帖由 bosch 於 14-10-02 發表
歲半左右開始會食少d野, 我兩個仔都係咁. 我大仔去到4-5歲至食番多d野. 有d人既小朋友響2歲左右直頭乜都 ...
西餐,我bb未試過,我改善下啦,唔該晒先

大宅

我就無俾佢食調味料,但有時屋企人係甘講先加幾粒岩“嚴“,依加歲半,因為佢成日食面包同水果等,已經有“嚴“同果糖既成份,我覺得都夠,打算3歲或以后先加調味料俾佢,,佢每餐都食一碗飯,送,仲好鐘意食野

男爵府

不要俾蠔油bb食

珍珠宮

引用:不要俾蠔油bb食

原帖由 goodpoooh 於 14-10-26 發表
不要俾蠔油bb食
冇比了,知道唔好

首頁

尾頁

跳至