懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

妊娠期間,母體全身都起變化,消化系統當然也不例外。妊娠後,由於胎盤所產生的大量孕激素使胃腸蠕動減弱,食品殘渣在大腸內滯留時間較長,水份被腸壁吸收過多,致使最終形成的糞便乾燥、堅硬;再加上腹壁肌肉張力低,收縮力不足,孕婦易便秘,常2-3天,甚至1周才能排便1次。
便秘由多種因素引起。一方面是機械因素所致,妊娠後子宮逐漸增大,將腸管和胃向上擠壓,並壓迫乙型結腸和直腸。另一方面是由於內分泌的改變,孕後孕酮增多引起平滑肌張力下降,蠕動力減弱。研究發現,妊娠期胃和腸的張力降低、蠕動力減弱,速度減慢,排空時間延長。食物殘渣在腸內時間停留延長則會有嚴重的脫水,這樣就會對直腸的擴張刺激減弱,中樞神經得不到刺激的信息,也就不會有便意的反射形成。這些因素共同作用,引起妊娠者便秘。
防治妊娠期便秘,應注意飲食。飲食中要有足量流質,晨起飲用適量的飲料。另外要吃新鮮水果和富含纖維素的食物和蔬菜,以利於促進胃腸的蠕動,加速食物殘渣的排除。養成定時排便習慣,以形成條件反射。適當的運動對防止便秘也有益處。必要時可服用緩瀉劑。石臘油也可服用,但不能長期應用,因為它能影響腸道對胎溶性維生素的吸收,導致體內維生素缺乏。不能用峻瀉劑或灌腸的方法治療便秘,因可導致流產或早產。絕對不能亂吃強烈的瀉藥,如中藥番瀉葉、大黃等,否則腸蠕動劇增,有可能引起子宮收縮而導致流產或早產。
大便秘結常伴腹痛和復脹,問題在於硬結糞塊經常存積在直腸內,必然壓迫腸壁靜脈,影響血液回流,以致痔靜脈叢鬱血、擴張而形成痔瘡。
因妊娠引起的消化系統變化,人皆有之,為什麼有些孕婦就不會便秘?大便是否通暢,還與飲食、生活習慣和活動度等有關。所以,為防便秘和防痔瘡,凡經常便秘不暢的孕婦應改變習慣,調整菜單。多喝水,最好每天清晨再加一杯鹽開水;多吃含渣食物,像穀類粗糧、蔬菜和水果,最好再點蜂蜜;多散步,及輕便體操。
queenie169

大宅

食奇異果都得

大宅

wyeth冷知識勳章

我自己就會食麥片做早餐, 有時就食2日麥片早餐就可以去便便啦! 有時1餐都得 大家都可以試吓啦!

複式洋房

我昨日見了醫生, 醫生話要靠自己飲食問題, 多飲水8-10柸, 多食生果及高纖及菜的食物,,,,,慢慢改變。 不要比太大壓力自己。 放鬆d。我都是在調理中,不要亂食藥, 可看醫生, 叫醫生給塞pa pa d藥, 會好d架。(如有痔瘡的話)

禁止訪問

複式洋房

我覺得每日飲多幾杯暖水會好d..and食下apple and cherry都ok喎...

別墅

我就慘喇~我幾日先去一次~
每次都去到痾血...都唔知點好~
之前見到廁盤有血嚇死我~
以為用力得制整到阿b~
原來係痾到patpat流血~
但就未出現瘡瘡~
唔知幾時先會出現同埋係咪一定會有呢!?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 畀面勳章

原文章由 伶心 於 08-2-15 18:42 發表
以為用力得制整到阿b~
但就未出現瘡瘡~
唔知幾時先會出現同埋係咪一定會有呢!? ...

我同你既情況一樣, 我之前食奇異果都仲得, 宜家食乜都唔得要睇醫生開藥俾我.

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

試下食多d生果(奇異果,apple,,西梅,木瓜(唔係個個都食得)
菜(西芹,蕃薯苗)
水,果汁(西梅汁)
我陀b時就每日都差唔多會食呢d.
lunch食生果餐
我每日都會有2-3次去ka.

大宅

我都去得唔多順, 但醫院D姑娘叫我餐後飲返一小杯西梅汁, 但我平日一起身就飲, 第二天起真的有效呢........清腸胃...成日人都舒服晒...~!

民房

解決方法

我太太都有便秘,我用以下方法令太太可約一日去一次大便,情況已明顯改善,大家可參考,看看是否幫到手。

1. 喝大量的水 (約八杯)
2. 每日喝半樽加鈣西梅汁 (惠康有得買)
3. 食大量的深綠色蔬菜 (吸收鐵質)
4. 食奇異果 (必須) (含有大量纖維素)
5. 新鮮合桃作零食
6. 培養排便習慣 (無得去都要座在馬桶上)

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我第一胎時有便秘出現要去睇醫生,而家第二胎,加上食緊西藥差不多大半個月,噚日都無得去,好驚又案件重現,便秘好辛苦架:-(

伯爵府

原文章由 伶心 於 08-2-15 18:42 發表
以為用力得制整到阿b~
但就未出現瘡瘡~
唔知幾時先會出現同埋係咪一定會有呢!? ...

痾血但唔係瘡瘡? 係咪肛門口損左呀?
有無比醫生知? 做個驗查啦. 可大可小ga.

我就係同你一鬼樣, 知道係損左囉:cry:

洋房

我就快10w啦!之前我都係4-5日先有一次廁所去~仲要唔順唔順咁~9w既時候我開始真係飲多多水~食橙~飲奶'盒裝'~食多左菜~呢個星期真係舒服左好多~最主要係盒奶~我覺得~
其實個個人唔同架!我食火龍果同飲西梅汁一d都無用!

首頁

尾頁

跳至