少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

老師一路都好錫佢,佢之前都一路冇喊過,返到第3個星期開始病左,請過一日病假,之後返都冇野,即使有食藥都好精神食得玩得,但由上星期5開始突然上堂係咁扭眼訓,扭抱,狂喊,我以為係因為早左起身所以咁,今日星期一我已經遲左叫佢起身,又比佢食飽先返學,點知佢都係喺試堂時扭要訓,我接放學時佢竟然仲訓緊,老師都問我佢發生咩事,佢又表現到好驚某位老師,戈位老師想抱佢佢都唔肯,我真係好擔心,佢之前明搞好地地,點解突然變成咁,我今日返黎已經成日同佢講,返學好開心嫁,老師個個都好錫你嫁,唔洗驚嫁,一講到聽日要返學佢就係咁叫媽媽陪,我話媽媽唔陪得喇,不過一放學媽媽就會接你,佢就喊住話唔好,點算好啊?好擔心啊

大宅

回覆:2歲女返左4個星期學突然好唔想返

有d小朋友去到第3,4個星期先會喊,表現不適應,會出現倒退行為,原因係缺乏安全感。做家長比d耐性,如果情況持續,就要進一步搵原因。

大宅

引用:有d小朋友去到第3,4個星期先會喊,表現不

原帖由 chinyuetbb 於 14-10-01 發表
有d小朋友去到第3,4個星期先會喊,表現不適應,會出現倒退行為,原因係缺乏安全感。做家長比d耐性,如果情 ...
我頭先同佢傾計話聽日後日都放假,星期5先返學,佢一聽到要返就喊哂話唔好,點安慰都係咁,我覺得佢真係倒退緊,可以教下我點做幫到佢嗎?今日送佢返學喊到拆天,放學老師就話佢入左班房之後就冇喊,放學時笑住出黎,但一問仲返唔返都係話唔好

子爵府

熱血金章

回覆:cherrylammm 的帖子

Same as my son but he is K1

大宅

鍾太2009 發表於 14-10-1 01:29
Same as my son but he is K1
比佢喊到我心都實埋,見住其他小朋友個個進步緊由喊變唔喊但自己小朋友就係咁倒退真係好唔開心

大宅

我女今年k1,她的情況都時好時壞,痴身到唔比我返工,湊開佢嘅親戚都唔肯跟。我試過氹,講條件之類,但不太有效,之前日日返學前講唔駛驚,點點點..後尾我唔再主動講返學唔驚之類的說話,就算佢喊晒唔想返學,我唔會表現好緊張佢之類,只係講,小朋友一定要返學,大人要返工,放學邊個會接佢,講清楚讓佢知。日日如是,依家情況好左,雖然接近學校時,佢就會唔出聲,唔講笑,但肯入去。

大宅

引用:Quote:鍾太2009 發表於 14-10-1 01:29 Same

原帖由 cherrylammm 於 14-10-01 發表
比佢喊到我心都實埋,見住其他小朋友個個進步緊由喊變唔喊但自己小朋友就係咁倒退真係好唔開心 ...
每個小朋友適應情況不一樣,唔需要同人比較,做媽媽要堅定,唔好介懷人1地點睇自己d仔女。

大宅

引用:我女今年k1,她的情況都時好時壞,痴身到唔

原帖由 chinyuetbb 於 14-10-01 發表
我女今年k1,她的情況都時好時壞,痴身到唔比我返工,湊開佢嘅親戚都唔肯跟。我試過氹,講條件之類,但不太有 ...
咁睇黎我都要減少對佢提返學既字眼,保持平靜咁送佢返學,希望佢快啲變返正常啦

男爵府

玩具勳章

我仔仔都係咁,第三星期先喊,係屋企成日提唔返學,一起身就講,放假都係咁,講到喊。初初我都會同佢講要返,返學開心咁,係冇用。越講越差。結果每當佢講,我就話媽媽唔講呢個話題,隨即講其他野,等佢少左機會講先,又令佢分心。之後有改善,喊幾日就收聲,我再比佢帶樣鍾意野陪佢返學,每朝起身就提下佢爸爸媽媽同佢玩得開心既回憶,叫佢又同老師分享,呢兩日終於笑住入學校。

翡翠宮

係唔係果個老師鬧過佢啊?你問下佢點解咁驚果個老師

大宅

引用:係唔係果個老師鬧過佢啊?你問下佢點解咁驚

原帖由 wahiuma 於 14-10-01 發表
係唔係果個老師鬧過佢啊?你問下佢點解咁驚果個老師
個老師問返我轉頭問我係咪嚇過佢

翡翠宮

cherrylammm 發表於 14-10-1 12:50
個老師問返我轉頭問我係咪嚇過佢

唔係掛,但係個個老師都冇問題,隻係對佢一個咁驚,我覺得有D問題囖

複式洋房

我個只都喊左就來2個月啦~
如你地講真係聽到佢喊個心都實埋~

不過我都相信.. 喊夠過多排佢就會無事..
唔好太擔心啦~

大宅

引用:我個只都喊左就來2個月啦~如你地講真係聽到

原帖由 Luckyhf 於 14-10-03 發表
我個只都喊左就來2個月啦~
如你地講真係聽到佢喊個心都實埋~
今日仍然送返學有喊,不過老師話佢入到去就冇喊了,茶點仲食左3個包添,老師話佢開始正常返了,好感動,不過聽日。又放2日假,星期一又黎過了

大宅

我個仔都係咁,佢今年讀k1,每朝都喊,一聽見返學就喊,唔肯換校服,出門口。我都想知有咩方法><
聽到佢喊,好慘架,個個小朋友都冇喊,得佢一個喊><

大宅

我仔今年k1,返到第3個星期, 星期四晚同我講上堂時喊, 要搵媽媽, 星期五入課室時眼紅紅, 不過都肯自己行入去, 跟住星期六日就不停同我講唔想返學, 要媽媽, 一講就想喊。我唯有話返學好開心, 又叫表姐表哥們同佢講返學好開心有野玩之類既說話, 我帶佢去玩具店, 佢睇中左一件玩具, 我就同佢講, 如果下星期返學唔喊就買畀佢做獎勵...

到星期一, 佢唔肯著校服, 大喊, 去到課室門口攬到我好實唔肯入課室, 結果要老師夾梗抱佢入去。

星期二, 著校服又喊, 同老公夾手夾腳幫佢著校服, 返到學校又係大喊, 又要麻煩老師抱佢入課室。剛好校長見到呢個情況, 就同我兩公婆傾左幾句, 佢話:

1) 有d小朋友係返返下學先黎喊, 加上未識講心入面既感受, 只識講"唔想返學, 唔想返學", 校長叫我地唔好承諾d咩(eg, 好啦唔好返學啦, 媽媽陪你入課室上堂之類既說話), 佢話唔好理小朋友講咩, 小朋友只係鬥長氣, 希望真係講到唔駛返學, 總之由得個小朋友講, 講到口水乾都冇人理佢就會自自然收聲。

2) 如果小朋友返到學校喊, 就要將同父母糾纏既時間儘量縮短, 即係放底小朋友畀老師, 講句bye bye就好走。校長話雖然家長會覺得學校好殘忍, 但畀小朋友扭得你越耐, 只會令小朋友喊得越耐, 令佢痛苦, 不如速戰速決。

星期二晚我同阿仔傾計, 佢都話唔想返, 問佢原因, 佢話想要媽媽, 一時又話要媽媽接放學, 一時又話要媽媽同佢一齊上堂, 我只答佢學校唔係媽媽去既地方, 係小朋友返學既地方, 就正如男仔只可以入男廁, 女仔只可以入女廁, 媽媽係女仔唔可以入男廁, 同樣媽媽唔可以入課室上堂架... 跟住阿仔笑一笑, 好似明白左咁...

結果... 星期三朝早佢突然間同我講"我返學唔會喊, 媽媽唔可以入課室", 佢就真係自己行入課室, 老師亦做同我做手勢話我仔ok...

touchwood, so far個仔返學冇再喊, 每日都開開心心咁返學~

大宅

回覆:kk20 的帖子

我女返n佢仲未識講野,淨係識係咁喊係咁扭,今日送會返學都好地地冇再喊以為終於冇事,點知放學見佢喊住出黎,老師話佢喊左好耐,唉唔知佢係病緊特別燥定點總之呢排就勁扭計,喺屋企又扭,唉老師問佢點解個個都開始定唔喊反而佢就倒轉頭係咁喊,個個唔喊得佢喊,我聽完好心up,我女真的特別差嗎

chinyuetbb  小朋友第3,4個星期先   發表於 14-10-21 22:38

大宅

我就發現我唔可以帶返學,仔仔唔想跟我分離所以會扭會喊,如果工人帶返學就會好正常

首頁

尾頁

跳至