少年成長

跳至

首頁

尾頁

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

各位, 唔知大家有無幫子女打呢? 請問會有副作用嗎? 因囡囡已經10歲了, 聽人講打左會好啲, 所以問問大家意見, 謝謝!!

珍珠宮

回覆 kylie_mom 的帖子

This is the information I found from our Ministry of Health:
http://www.health.govt.nz/our-work/preventative-health-wellness/immunisation/hpv-immunisation-programme/hpv-vaccine

In my opinion, the vaccine is not highly effective. It only prevents 70% of cervical cancer and 90% of genital warts.
The best and most effective prevention is to teach your daughter not to be promiscuous and give her proper sex education.

For preventing cervical cancer, another way is to find a male partner who has been circumcised because some academic studies suggest that males who are not circumcised are more likely to cause their partners to have cervical cancer.

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆 goodsnooky 的帖子

thank you for your information!!

別墅

問下醫生先好D,我之前想打,醫生話唔建議我打

kylie_mom  醫生有無講原因呀?謝  發表於 14-10-7 09:35

公爵府

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

聽中丶西醫都話會有副作用;所以我女無打

伯爵府

一之蘭太太 發表於 14-10-1 12:45

聽中丶西醫都話會有副作用;所以我女無打
澳洲列入必打系列,全部女仔於中一時打

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆:你們會為子女打HPV針嗎

無打,亦冇打算去打!

親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

子爵府

真係十五十六嘞

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

朋友個女係美國出世都唔打, 話太新了, 怕有副作用, 所以我都未比阿女打針.

kylie_mom  係呀,等我再睇定D先,謝  發表於 14-10-9 15:35

別墅

兩個仔女都有打。

別墅

引用:Quote:一之蘭太太 發表於 14-10-1 12:45 回

原帖由 vanessamom 於 14-10-01 發表
澳洲列入必打系列,全部女仔於中一時打
喺ah... 而家男仔都要打la...

大宅

回覆:楽家豆豆 的帖子

My girl only aged 9. Ok to have the injection ?

別墅

引用:My girl only aged 9. Ok to have the inj

原帖由 Dor1013 於 14-10-13 發表
My girl only aged 9. Ok to have the injection ?
No, must reach 12 yrs la... I remember its for age 12 to 25 girls. Total are 3 doses injection within one yr as complete course. Both my son and my daughter took the injection at age if 12 yrs.

大宅

回覆:楽家豆豆 的帖子

Thanks

伯爵府

楽家豆豆 發表於 14-10-13 22:11
No, must reach 12 yrs la... I remember its for age 12 to 25 girls. Total are 3 doses injection with ...
點解男仔都要打?我囡讀女校,所以全校都要打!

別墅

引用:Quote:楽家豆豆 發表於 14-10-13 22:11 No,

原帖由 vanessamom 於 14-10-14 發表
點解男仔都要打?我囡讀女校,所以全校都要打!
好似NSW 而家男仔都要打la.. Yr7 in school free 嘅, 假如missed 咗個offer. 去GP or health centre 打要120~150 per needle, 總共要3 支㗎❣

伯爵府

楽家豆豆 發表於 14-10-14 10:26
好似NSW 而家男仔都要打la.. Yr7 in school free 嘅, 假如missed 咗個offer. 去GP or health centre 打要 ...
係呀,舊年 Year 7 有支乙型肝炎針,填表時我已經填要打,點知我囡話個姑娘見到佢係香港張針卡後,打左去問負責既醫生,結果醫生話唔需要再打!後期阿女因為鼻敏感驗血,GP 話血報告預防乙型肝炎唔夠,GP 話最好打返支乙型肝炎針,收左我 $50雖然唔係話好貴,但明明本來唔駛 $ 架嘛.......變了要自己出$。

男爵府

熱血勳章

無打,健康院姑娘話主要係減低性病的病毒所引致的癌症,遺傳的癌基因是免不了的,與其預防性病,倒不如教曉她正確的性教育,以防濫交更好!

複式洋房

回覆:你們會為子女打HPV針嗎?

可以減低子宮頸癌機會,又可以預防性病!好多嘢都避免唔到,一切由預防開始!保護自己

首頁

尾頁

跳至