在職全職

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

佢個職位係頂替一個同佢差唔多時間生得的同事,個職位一星期有兩日要周圍去,幾個月要去一次trip。

見工時講得好清楚。佢話冇問題。

但反左兩星期期工,安排左佢10月出trip,機票訂左,酒店book埋,就話自己有左14weeks,仲交左尋日的醫生紙,話自己period一向唔準,啱啱知。

伯爵府

回覆:新同事返左兩星期工,話有左14weeks

佢依傢話自己作小產,唔可以出trip,唔可以周圍去…

水晶宮

玩野王

伯爵府

嘩,罷明呃飯食啦!要驗孕有幾難?
但佢到生果日未做夠一年,應該唔會有產假喎。
而且好似未過試用期可以有得解約。

Cateye8888  X4  發表於 14-10-11 09:56
island811  解佢約  發表於 14-10-11 09:03
Faimuijai  Yes, agree!  發表於 14-10-6 00:51
rachel_ching  X2  發表於 14-10-1 16:10

別墅

玩野

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

回覆:OforOsaka 的帖子

佢做temp定長工? 請佢係代放產假 既同事,但佢預產期又同放產假同事一樣?

Childhood is journey, not a race.

水晶宮

引用:佢依傢話自己作小產,唔可以出trip,唔可以

原帖由 OforOsaka 於 14-09-30 發表
佢依傢話自己作小產,唔可以出trip,唔可以周圍去…
作小產呢樣野,有醫生証明嗎?
真係好無奈,請著個咁既人……講明出trip,好難信佢咁岩得咁橋意外囉

Childhood is journey, not a race.

伯爵府

引用:佢做temp定長工

原帖由 是是但但 於 14-09-30 發表
佢做temp定長工? 請佢係代放產假 既同事,但佢預產期又同放產假同事一樣?

...
簽左1年合約,不過有齊大假病假同完約獎金…

伯爵府

引用:Quote:原帖由 OforOsaka 於 14-09-30 發表

作小產呢樣野,有醫生証明嗎?
真係好無奈,請著個咁既人……講明出trip,好難信佢咁岩得咁橋意外囉
佢啱啱仲打比我,話要請幾日sick leave訓床,仲whatsapp埋醫生紙比我睇

雖然佢sick leave 係冇薪,但我請個人返黎喺想佢幫到手。

如果佢咁樣唔舒服就請幾日假,handover左野比佢跟,過幾個月又要找人頂替佢,會好煩

水晶宮

唉…真係戥你慘……唯有希望佢best rest 完會好啲

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

唔老實,唔會再同佢續約

rachel_ching  X2  發表於 14-10-1 16:12

伯爵府

引用:唉…真係戥你慘……唯有希望佢best rest 完

唉…真係戥你慘……唯有希望佢best rest 完會好啲
係呀,不過已經同HR申請左再請一個人,希望會批啦,不過請多一個人,即係我個部門用多左錢,manpower budget大左,亦即係話,我部門的同事加人工的金額會少左

Faimuijai  慘!  發表於 14-10-6 00:52

伯爵府

引用:唔老實,唔會再同佢續約

原帖由 chungsfamily 於 14-10-01 發表
唔老實,唔會再同佢續約
只怪自己8月尾interview果陣睇唔出…

水晶宮

冇薪產假

公爵府

引用:Quote:原帖由 chungsfamily 於 14-10-01 發

原帖由 OforOsaka 於 14-10-01 發表
冇試用期嗎?試用期应该可以炒。叫hr 問下勞工署。
佢明顯地系玩嘢。有得call 佢旧公司check 嗎?

rachel_ching  X2  發表於 14-10-1 16:12
Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

公爵府

如果唔出trip ,表現未如理想,你可以唔俾過試用期

男爵府

OforOsaka 發表於 14-10-1 00:42
唔好怪自己, 佢要暪好易姐.

island811  同意  發表於 14-10-11 09:05
wcpcelia  係咯  發表於 14-10-2 18:15

複式洋房

回覆 OforOsaka 的帖子

子爵府

唉,呢啲野只能說自己唔好彩,咁少日子interview時睇唔出一啲都唔出奇,都未見肚啦。

話就話試用期,但都好難炒,好sensitive, 而家有平機會。

惟一叫做“好彩”啲,佢係一年合約,可以唔續,如果perm仲麻煩,唔易炒,一陣間又係告上平機。

不過說回頭,佢又未必有心嘅,但知道自己有左,當然想係度生埋先,點咁易出去搵第份工,咁有啲人初頭係唔舒服啲,慢慢stable左就好好多,希望佢係呢種啦

伯爵府

好媽媽勳章

勞工處僱傭條例註明:如僱傭合約有明確協定有試用期,僱主在不多於 12 星期的試用期內,仍可解僱僱員。但僱主不得由於僱員懷孕而解僱僱員。

僱主用「別的理由」解僱試用期內的懷孕僱員,並無違反僱傭條例。

island811  Good point  發表於 14-10-11 09:06

首頁

尾頁

跳至