美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

大宅

Empty

永謙媽咪  Please check PM, thanks!  發表於 14-10-1 09:39
lu-ka    發表於 14-10-1 00:54

大宅

呢個我中意!但要買油先。謝謝分享。

大宅

引用:呢個我中意!但要買油先。謝謝分享。

原帖由 Flower-kid 於 14-09-30 發表
呢個我中意!但要買油先。謝謝分享。
哈哈!多謝支持!

大宅

回覆:DIY天然護膚體驗第12篇:平衡日霜

好多謝你分享,好詳細!

請問係咪一定要用咁多隻油?

大宅

引用:好多謝你分享,好詳細!請問係咪一定要用咁

原帖由 koalac28 於 14-10-01 發表
好多謝你分享,好詳細!

請問係咪一定要用咁多隻油?
如果要做呢個質地同功效就要加哂真多,如果用一隻油未必係一樣,但可以試下。

珊瑚宮

底油有咁多種, 唔可能全部買晒.
我自己就會用D比較營份高,較易吸收既底油, 加上有修護皮膚作用既底油來做cream.
有透明質酸/B5可以加埋入去, 睇埋天氣&皮膚狀況去加入適合精油.
我通常會做D水份較重既cream, 到冬天加強D滋潤度.
唔夠的話, 加埋DIY face oil, 已經可以過到冬了

伯爵府

多謝分享,樓主你喺邊到買原材料?原材料質素好重要,我成日都好想自己整吓但真係有啲無從入手

大宅

引用:多謝分享,樓主你喺邊到買原材料?原材料質

原帖由 SullytheMonster 於 14-10-01 發表
多謝分享,樓主你喺邊到買原材料?原材料質素好重要,我成日都好想自己整吓但真係有啲無從入手

...
係啊,原料好緊要,我買個啲係有國際認證嘅,最怕大陸嘢!

珊瑚宮

大陸野未必唔好, 只要品質監管做得好就可以.
係外國網站買原材料, 有D會寫明來源地, 中國來的唔少, 只係出品公司係外國公司啫.
我自己買原材料, 有部份我寧願買野生, 好似乳木果我就會選野生, 無經過提提煉的.
若果係精油, 有得選擇下會選野生, 精油既化學結構會完整d.

大宅

呢個日霜簡直係我大愛,一試愛上,我朝早查完真係keep住成日塊面都無岀油仲好滑!個效果真係估佢唔到咁好

大宅

樓主整完後賣比我試下啦

大宅

引用:大陸野未必唔好, 只要品質監管做得好就可以

原帖由 cbeyond 於 14-10-01 發表
大陸野未必唔好, 只要品質監管做得好就可以.
係外國網站買原材料, 有D會寫明來源地, 中國來的唔少, 只係出 ...
大陸嘢免得就免,要搵監管好我諗都幾難。有啲植物係中國出,運去外國做原料,但起碼外國會做過測試,買個安心,如果唔係有認證我都唔會搵塊面去試。

大宅

引用:呢個日霜簡直係我大愛,一試愛上,我朝早查

原帖由 pigpig119 於 14-10-01 發表
呢個日霜簡直係我大愛,一試愛上,我朝早查完真係keep住成日塊面都無岀油仲好滑!個效果真係估佢唔到咁好:g ...
哈哈甘就好!!多謝你讚賞啊!!

大宅

引用:樓主整完後賣比我試下啦

原帖由 Superchu 於 14-10-01 發表
樓主整完後賣比我試下啦
哈哈你有興趣?

珊瑚宮

引用:Quote:原帖由 cbeyond 於 14-10-01 發表大

原帖由 misspsy 於 14-10-01 發表
大陸嘢免得就免,要搵監管好我諗都幾難。有啲植物係中國出,運去外國做原料,但起碼外國會做過測試,買個安 ...
原材料,精油現在國內都出唔少,都好多輸去外國,品質唔差的,可能大家唔知/無留意。無人叫去買淘宝貨,但唔代表中國無好野。有d精油都寫明產地係中國,唔通間公司自己去中國種植,都係在當地買,間公司做品質監管。

大宅

引用:Quote:原帖由 Superchu 於 14-10-01 發表樓

哈哈你有興趣?
Sure

珊瑚宮

講多少少, 見近來BK多人講沙棘, 但又知唔知沙棘中國係最多.
台灣北京同仁堂隻有沙棘丸, 產地係中國, 包裝係台灣, 係台灣都好出名的.
最重要係做好品質監管.

大宅

引用:講多少少, 見近來BK多人講沙棘, 但又知唔知

講多少少, 見近來BK多人講沙棘, 但又知唔知沙棘中國係最多.
台灣北京同仁堂隻有沙棘丸, 產地係中國, 包裝係 ...

沙棘唔只係中國,仲有俄羅斯種多啦,都係個句,過左外國手,測試左,係好嘅無問題,但唔會特登係中國訂。
食中藥就搵同仁堂姐,我搵diy原料ar ma..

珊瑚宮

引用:Quote:原帖由 cbeyond 於 14-10-01 發表講

其實有無睇清楚,我講中國最多,唔係代表其他國家無。原材料,底油都係做護膚品材料其中一種,精油都可以係做護膚品既材料。好多材料本來就可以食用,有咩出奇,維他命都有食有用。若果覺得沙棘只係中藥,咁,就唔好買唔好用囉,無人會迫。講左好耐,都係講緊品質監管,咩國家既貨都需要,中,外都要,唔覺得外國月亮一定係圓d。
以上話題唔再討論, good night。

大宅

引用:Quote:原帖由 misspsy 於 14-10-01 發表本

其實有無睇清楚,我講中國最多,唔係代表其他國家無。原材料,底油都係做護膚品材料其中一種,精油都可以係 ...
唔該你睇清楚先講,無報告顯示話沙棘係邊到最多,btw,中國就係太多假嘢好多人先會無信心去用,所謂嘅監管好多都係假,有眼睇。
唔係叫人唔洗買,係要自己去判斷清楚來貨同質素。
唔洗再回應
早抖吧啦!

首頁

尾頁

跳至