少年成長

跳至

首頁

尾頁

別墅

可以分享你們的睇法嗎?

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

別墅

,我唔係講好多次.係午&晚覺共2次.不過我小朋友勁鐘意我講,講到我..........唉..........
所以咪問下有冇MAMI每日講好多次,等我學習下有咪可改善咁囉

男爵府

畀面勳章

如果有時間,我都會一再地同囡囡講故事....
有時係同一本故事,有時係不同故事
總之佢想聽而我又有時間就講....

其實你可以趁講故事的時候教佢一D野
次次都可以唔同(睇小朋友反應)
有時可以教佢自己講
有時教有關的歌(如故事裡有人過生日,就唱生日歌)
有時教埋顏色,動物等等
總之可以次次俾佢唔同的感覺
又或者可以次次一樣(都係睇小朋友反應決定)

我覺得小朋友鍾意聽故事好好
可以乖乖坐定定聽你講野.....

原文章由 DayDaySmile 於 08-2-16 10:47 PM 發表
,我唔係講好多次.係午&晚覺共2次.不過我小朋友勁鐘意我講,講到我..........唉..........
所以咪問下有冇MAMI每日講好多次,等我學習下有咪可改善咁囉 ...

男爵府

一天至少五本書. 佢好開心架.

別墅

,為你們鼓掌!

民房

原文章由 DayDaySmile 於 08-2-16 19:37 發表
可以分享你們的睇法嗎?

在佢每晚訓覺時就講,有d故事長的就講一個,
有d比較短的就講兩三個,不過有時講完幾個
故事佢都未訓著架,唯有講到你訓著為止囉.

男爵府

睡前故事已經成為佢臨瞓前的指定習慣!
我係同埋本 story book 同佢一齊睇, 一路講 .....
每晚臨瞓叫佢自己揀 story book, 視乎佢揀幾多本啦!
(around 2-5本) 當然, 佢得2歲幾,個故仔唔會好長......
講完晒, 佢就會自己開埋部cd機聽住歌來瞓, 有時未瞓得著佢仲會同我傾吓計先!
是個好好的親子時間呢!

大宅

一樣啦, 我個仔每晚訓覺前一定要講數, 今晚講幾多個故仔, 最少要3個, 最多要6-7個, 我通常買伊索寓言, 成語故事, 慢慢講囉

子爵府

好媽媽勳章

一天三次 (上學天的practice)
因帶仔仔上學的巴士車程頗長 (約45mins)
就會利用坐車上學看一次, 放學看一次, 晚上臨睡前也看一次

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

我仔未返學時..一日都會同佢一齊睇幾次故仔書...
不過佢返左學之後最多瞓前一次咋...冇咁多時間睇幾次呢..

大宅

我個囡都喜歡我講故事,每晚佢都會同我講:今晚講故仔,講十個
我就話唔得,佢就會話5個、3個咁數落去,好好笑。
但我通常都會講一至兩個故仔,因太長。

首頁

尾頁

跳至