想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

各位食過排卵藥既妙妹們,想請教你地食完排卵藥之後,幾時會黎m?
同埋你地食幾多個cycle先bingo呀?
thanks so much

大宅

未食排卵藥時,經期不準,我係經期第3日食排卵藥, 第28日來經,我生第一個b時食左一個cycle就中,而家想生多個, 啱啱try左一個cycle唔中,今個月第2個cycle,希望中啦. 你食左幾耐呀.

yy媽

原文章由 hellokelly 於 08-2-16 20:11 發表
各位食過排卵藥既妙妹們,想請教你地食完排卵藥之後,幾時會黎m?
同埋你地食幾多個cycle先bingo呀?
thanks so much

大宅

原文章由 yy媽 於 08-2-17 00:26 發表
未食排卵藥時,經期不準,我係經期第3日食排卵藥, 第28日來經,我生第一個b時食左一個cycle就中,而家想生多個, 啱啱try左一個cycle唔中,今個月第2個cycle,希望中啦. 你食左幾耐呀.

yy媽

...

好開心有人覆我啦,我剛剛第1個cycle,之前都係唔準,而家day29,好緊張呀!

大宅

你有冇胸脹或肚脹呀, 如果有,可以用驗孕紙試下成唔成功.

pooh

原文章由 hellokelly 於 08-2-17 01:35 發表

好開心有人覆我啦,我剛剛第1個cycle,之前都係唔準,而家day29,好緊張呀!

子爵府

我今個cycle都係第三日食排卵藥, 但胸脹左個幾星期, 今日已經day31, 但check過2次都冇線, 唔知係咪今個月真係冇機會呢...

複式洋房

我都是 第一個月食 排卵藥, 你o地食了有什麼感覺, 我就好覺個子宮位比較脹, 同比較敏感.

你o地有無check d 排卵 size o 唔 o.k. 呀 ??

子爵府

原文章由 tangbb 於 08-2-17 15:02 發表
我都是 第一個月食 排卵藥, 你o地食了有什麼感覺, 我就好覺個子宮位比較脹, 同比較敏感.

你o地有無check d 排卵 size o 唔 o.k. 呀 ??

我食又冇咩特別感覺呀
其實係醫生會叫你返去check排卵 size定要自己要求既呢?因為醫生冇同我講呀...

複式洋房

我食咗年半,經期大致上都維持約30日一個cycle,但都沒有bingo,我由第五日開始食,共食5日,大概至18日左右的幾天會下腹有點抽住抽住,我諗可能是排卵卦(當時唔識用d仔check吓幾時排卵),之後接近m come的5日左右便覺胸部有少許脹痛。因為去年12月做過iui,之後這兩次m期都不準確,亦沒有排卵(用d仔check過),所以都不敢再食!

子爵府

原文章由 chanleung 於 08-2-17 17:46 發表
我食咗年半,經期大致上都維持約30日一個cycle,但都沒有bingo,我由第五日開始食,共食5日,大概至18日左右的幾天會下腹有點抽住抽住,我諗可能是排卵卦(當時唔識用d仔check吓幾時排卵),之後接近m come的5日左右便覺胸部有少許脹 ...

我係因為冇排卵同冇M先要食...
今次都有用D仔同量體溫, 都應該有排卵, 但就好似唔中啦
如果唔食咪即係連機會都冇囉

複式洋房

原文章由 gor_c_nine 於 08-2-17 18:02 發表

我係因為冇排卵同冇M先要食...
今次都有用D仔同量體溫, 都應該有排卵, 但就好似唔中啦
如果唔食咪即係連機會都冇囉

Hi 靚女,照我睇嘅醫生講,如果你食排卵葯係day 11就要返去睇有幾個卵泡,到咗day 13要打破卵針,同埋醫生會叫你幾時dodo,咁樣先可以達到效果.另:食排卵葯會谷胸,谷肚係正常ga.
珍惜現在...知足常樂...

子爵府

原文章由 luckybi 於 08-2-17 18:24 發表

Hi 靚女,照我睇嘅醫生講,如果你食排卵葯係day 11就要返去睇有幾個卵泡,到咗day 13要打破卵針,同埋醫生會叫你幾時dodo,咁樣先可以達到效果.另:食排卵葯會谷胸,谷肚係正常ga. ...

wow....等左你成日囉

複式洋房

原文章由 gor_c_nine 於 08-2-17 18:36 發表

wow....等左你成日囉

唔好意思,大傷風食咗葯暈暈地走咗去睡覺lo

子爵府

原文章由 luckybi 於 08-2-17 18:43 發表

唔好意思,大傷風食咗葯暈暈地走咗去睡覺lo

保重身體呀你~~
睇來m小姐過幾日會來探我囉......
同埋我諗我都要轉過第二個醫生lu..

複式洋房

原文章由 gor_c_nine 於 08-2-17 18:51 發表

保重身體呀你~~
睇來m小姐過幾日會來探我囉......
同埋我諗我都要轉過第二個醫生lu..

我都覺得你要轉醫生,你知唔知食得多排卵葯子宮內膜會變薄(到時又變咗第二個問題)你係唔係CHECK過冇BINGO,通常而家D棒棒好准,但係一日未來M都要小心D,有冇覺得邊度唔舒服?

子爵府

原文章由 luckybi 於 08-2-17 18:58 發表

我都覺得你要轉醫生,你知唔知食得多排卵葯子宮內膜會變薄(到時又變咗第二個問題)你係唔係CHECK過冇BINGO,通常而家D棒棒好准,但係一日未來M都要小心D,有冇覺得邊度唔舒服? ...

check左2次啦, 冇料到
only肚谷谷同胸脹囉
睇來你個醫生都解釋得好詳細比你知喎
我睇個個有點九唔撘八....

複式洋房

原文章由 gor_c_nine 於 08-2-17 19:07 發表

check左2次啦, 冇料到
only肚谷谷同胸脹囉
睇來你個醫生都解釋得好詳細比你知喎
我睇個個有點九唔撘八....

快D轉醫生,唔好駛時間LA.其實你要搵不育科醫生(不一定有問題先睇)我覺得一般嘅婦科醫生對於做產前檢查就ok,再深入d嘅問題就搞唔掂,同唔同意?

子爵府

原文章由 luckybi 於 08-2-17 19:14 發表

快D轉醫生,唔好駛時間LA.其實你要搵不育科醫生(不一定有問題先睇)我覺得一般嘅婦科醫生對於做產前檢查就ok,再深入d嘅問題就搞唔掂,同唔同意?

係掛....其實我都也也烏咁
唔上來睇下邊識得咁多野丫....
你睇緊呢個不育科醫生來架?
係喎, 你照成點呀, 痛唔痛架?

複式洋房

原文章由 gor_c_nine 於 08-2-17 19:17 發表

係掛....其實我都也也烏咁
唔上來睇下邊識得咁多野丫....
你睇緊呢個不育科醫生來架?
係喎, 你照成點呀, 痛唔痛架?

我都係上來呢度識咗好多嘢(最開心係識到你)照輸卵管都好辛苦,谷谷地,脹脹地,仲未知結果,照嗰個醫生唔會講,唯有聽日見醫生先知lo,都幾擔心ga,但擔心都冇用,一切已既成事實唯有面對lo,有時係度諗:生個bb咁難,又要懷胎十月,又要擔心佢健唔健康,第日又要養佢,又要供書教學,又要教佢,真係諗起都驚,但係唔生又好像人生好大嘅缺撼,見到同爸媽同年紀嘅都抱孫,又好似對佢地唔住,唉!

子爵府

原文章由 luckybi 於 08-2-17 19:30 發表

我都係上來呢度識咗好多嘢(最開心係識到你)照輸卵管都好辛苦,谷谷地,脹脹地,仲未知結果,照嗰個醫生唔會講,唯有聽日見醫生先知lo,都幾擔心ga,但擔心都冇用,一切已既成事實唯有面對lo,有時係度諗:生個bb咁難,又要懷胎 ...

哈哈, 我都係
唔好諗咁多啦, 最緊要生出來健康, 咁就謝天謝地啦
其實我想問照輸卵管係醫生叫你照架? 係咪check唔到排卵呀?

複式洋房

原文章由 gor_c_nine 於 08-2-17 19:59 發表

哈哈, 我都係
唔好諗咁多啦, 最緊要生出來健康, 咁就謝天謝地啦
其實我想問照輸卵管係醫生叫你照架? 係咪check唔到排卵呀?

食咗飯未啊?照輸卵管係因為我有正常嘅排卵,同埋托賴卵子都夠大,但又唔中所以醫生話如果真係心急就去照輸卵管,睇去有冇塞到,有排卵唔代表你嘅輸卵管冇問題,因為輸卵管負責將受精卵抓到,然後再送到子宮(好复雜),如果輸卵管有問題就不能完成整個過程,所以每一個器官都好重要...另:我而家睇陳志慧醫生,你想唔想試吓?一個幾細心嘅醫生,同埋佢係修生殖科,我諗知識會豐富D,希望佢可以幫到我,係我嘅貴人LA...

首頁

尾頁

跳至