母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

大宅

我B個半月時自己戒半夜兩點半的夜奶,當時最後一餐食11點,之後到第二朝6點半醒再食。可能因爲每餐食200ML,所以可以快D戒夜奶!

大宅

回覆:MISS遮 的帖子

個半月食200ml, 好叻呀!我bb每餐100-120ml所以一定會飲兩三點果餐

大宅

引用:我B個半月時自己戒半夜兩點半的夜奶,當時

原帖由 MISS遮 於 14-10-01 發表
我B個半月時自己戒半夜兩點半的夜奶,當時最後一餐食11點,之後到第二朝6點半醒再食。可能因爲每餐食200ML ...
好叻叻。。你一日餵幾多餐?

我囝個半月,一日餵6餐。 每餐120 至 140ml. 而家只做到11:30 食完。 大慨4點半喊醒要食

禁止訪問

男爵府

原帖由 MISS遮 於 14-10-01 發表
我B個半月時自己戒半夜兩點半的夜奶,當時最後一餐食11點,之後到第二朝6點半醒再食。可能因爲每餐食200ML ...
200ml咁多??5會嘔返出黎?

男爵府

回覆:你地bb幾時戒到夜奶?

個半月飲二百ml人奶?
就黎一個月,我先每次最多泵到100ml ja

大宅

我阿b滿月時戒夜奶,個陣係臨訓個餐樽餵200ml,餵完由0點訓到6點左右。不過個餐c6就餵得辛苦d,因為好多要好慢好慢咁餵,由10點餵到0點...晏晝餵100ml咋...

大宅

回覆 lok1029 的帖子

我B都係咁呀!每餐都食成45-60分鐘,有時會分兩次食,但大部分時間都係在半睡半醒時一次過食,吾洗分幾次食。如果醒曬既時候就吾合作,狂喊吾肯食!

大宅

回覆 yuki_lamb 的帖子

我同你一樣呀!一個月時每次泵到100-120ml左右,但之後就會越泵越多,放心,一定有奶比BB食!

大宅

回覆 crystal174 的帖子

初時間中回奶會有小小嘔奶,之後果餐比番少D,跟住又可以飲曬冇嘔,再逐D逐D加番比佢!如果佢真係食吾落,我都吾會迫佢食曬!

大宅

回覆 love_mong 的帖子

而家4個月大,飲緊220ml,每日4餐半,因爲臨瞓前果餐早食,夜晚9點飲完150ml就大覺瞓到第二朝6:30再食。

大宅

回覆 emmme 的帖子

BB如果能夠每餐飲到5-6安奶,就差吾多可以自己開始戒夜奶。我BB而家臨瞓前(9:00pm)飲150ml就可以一覺瞓天光。

伯爵府

我b女滿月前幾日自己介左,12點幾食飽訓到7點幾。
之後佢自己再慢慢調早,依家4個半月,一定要9點半,十點前食6安訓到7點幾87點,試過訓到9點

大宅

我B女23日大,埋身啜又痛又曼,所全泵樽餵5餐加半夜一餐奶粉,每餐120ml.我每次泵只有80-100ml,每日泵6-7次,臨訓会埋身30mins。想問下你,係咪keep住泵咁多次奶量都会升?定係要再泵密D?

大宅

回覆 dorahelen 的帖子

你好勤力呀!泵6-7次仲有埋身餵!
我第一個月時都係每日泵6次到,平均3-4個鐘泵一次,但我冇埋身餵,因爲BB實在食得太慢,一埋身餵就瞓著。KEEP住泵咁多次一定會越來越多奶的,第二個月時開始每次泵都有150ml,第三個月更加升到200ml。而家我每日泵4次,一日泵到有1100ml奶,BB就食1000ml,所以你BB食多咗,你嘅奶量會自然增加以供應需求量!

大宅

感謝回覆!聽完你咁講我都放心D!宜家一日泵6-7次我已經好辛苦!如果要再泵密D既話真係人都癲!希望可以好似你咁愈來愈富有啦!

大宅

引用:回覆+dorahelen+的帖子你好勤力呀!泵6-7次

原帖由 MISS遮 於 14-10-03 發表

你好勤力呀!泵6-7次仲有埋身餵!
聽到你甘講真系好鼓舞!bb五周大,由四周開始每日泵7-8次,但兩個星期落來都系得50ml-80ml每次,以為吾會再多了,好灰,又飲黑豆槳,黑豆粉,多奶茶,more milk plus....
希望繼續堅持可以好似你甘

禁止訪問

引用:回覆 dorahelen 的帖子你好勤力呀!泵6-7次

大宅

係呀!每日泵6次係我嘅極限喇,不停噉洗奶瓶蒸奶瓶真係做到傻!祝你奶量蒸蒸日上!加油呀!堅持呀!

dorahelen  than   發表於 14-10-4 23:09

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊