母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

我B個半月時自己戒半夜兩點半的夜奶,當時最後一餐食11點,之後到第二朝6點半醒再食。可能因爲每餐食200ML,所以可以快D戒夜奶!

大宅

回覆 lok1029 的帖子

我B都係咁呀!每餐都食成45-60分鐘,有時會分兩次食,但大部分時間都係在半睡半醒時一次過食,吾洗分幾次食。如果醒曬既時候就吾合作,狂喊吾肯食!

大宅

回覆 yuki_lamb 的帖子

我同你一樣呀!一個月時每次泵到100-120ml左右,但之後就會越泵越多,放心,一定有奶比BB食!

大宅

回覆 crystal174 的帖子

初時間中回奶會有小小嘔奶,之後果餐比番少D,跟住又可以飲曬冇嘔,再逐D逐D加番比佢!如果佢真係食吾落,我都吾會迫佢食曬!

大宅

回覆 love_mong 的帖子

而家4個月大,飲緊220ml,每日4餐半,因爲臨瞓前果餐早食,夜晚9點飲完150ml就大覺瞓到第二朝6:30再食。

大宅

回覆 emmme 的帖子

BB如果能夠每餐飲到5-6安奶,就差吾多可以自己開始戒夜奶。我BB而家臨瞓前(9:00pm)飲150ml就可以一覺瞓天光。

大宅

回覆 dorahelen 的帖子

你好勤力呀!泵6-7次仲有埋身餵!
我第一個月時都係每日泵6次到,平均3-4個鐘泵一次,但我冇埋身餵,因爲BB實在食得太慢,一埋身餵就瞓著。KEEP住泵咁多次一定會越來越多奶的,第二個月時開始每次泵都有150ml,第三個月更加升到200ml。而家我每日泵4次,一日泵到有1100ml奶,BB就食1000ml,所以你BB食多咗,你嘅奶量會自然增加以供應需求量!

大宅

回覆 dorahelen 的帖子

係呀!每日泵6次係我嘅極限喇,不停噉洗奶瓶蒸奶瓶真係做到傻!祝你奶量蒸蒸日上!加油呀!堅持呀!

dorahelen  than   發表於 14-10-4 23:09

大宅

回覆 andrea22 的帖子

加油呀!全泵媽真係好辛苦,每日不停噉又泵又洗又蒸,重覆7-8次,真係少D決心到會放棄!我都試過吾夠奶時每餐要一半人奶一半奶粉,但只要堅持落去,慢慢就可以吾洗補奶粉,連臨瞓前果餐都吾洗餵奶粉,食人奶都夠飽可以一覺瞓天光!你遲D都會越來越多奶的!

大宅

回覆 lok1029 的帖子

我用兩套medela swing單泵,因爲生第一胎時買左一套電泵($2000),覺得好貴,如果吾用會好浪費,所以堅持做泵媽做咗7個月。今次生第二胎前再買多一套電泵,諗住兩個泵一齊用可以慳多D時間,所以而家每次泵奶只需要15分鐘。我嘅心得就係買電雙泵,因爲價錢貴,你就一定要用,吾好浪費。雙泵會慳番D時間,你會冇咁辛苦。同埋只要你泵得多,奶量就一定會慢慢越來越多的!食物方面,我鍾意食魚,所以每日或隔日都有食魚。聽人講如果想多奶,一定要食飯,我就只係坐月時每日都食飯,而家奶量ok我就冇再食飯了!希望幫到你!

大宅

回覆 eunice1102 的帖子

我估有D關係。我B日頭都有瞓,但每次瞓都吾係好長時間,隔一陣又醒(因爲屋企有哥哥成日嘈醒佢)。所以夜晚就可以由9點瞓到第二朝7點。同時佢每餐食得多,就快戒夜奶。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊