想生BB

跳至

首頁

尾頁

男爵府

緊張! 2月22日終於第一次去瑪麗見不育醫生!

想問下大家, 第一次見醫生通常會係點ga? 跟住幾時先知道幾時可以做treatment ga?

禁止訪問

別墅

畀面勳章

回覆 #2 sj_031005 的文章

PJ

你好! 我係QM私家, 正如sj_031005 講, 我諗所有醫院都是一樣, QM都是見醫生前交老公蟲蟲報告, 你最好去聽講座先, 如果唔係你又要再見多一次醫生, 因為一定要聽講座先, 才可開始ivf。

當日見醫生前, nurse會有一份詳細問卷調查, 好似查家宅, 好多問題--> 見醫生跟住照u/s, 清楚你的狀況, 之後再告訴你到底你會幾時開始, 然後簽文件 (簽文件前必須聽講座先)。

而我是10月份見醫生, 11月份開始打針, 12月中放蛋, 可惜失敗了。

希望你 一切順利!

男爵府

sj_031005,

好玩呀, 好RELAX!!!
由於睇男醫生, 所以比較緊張. SO FAR我未試過睇婦科GA男醫生!

我黎緊3月會搵董醫生做最後一次IVF, 不過今次會食埋中藥, 睇下效果會唔會好D!
係呢, 妳+妳孖B最近好嗎?

原文章由 sj_031005 於 08-2-17 00:00 發表
pj

Hello, 你去完日本, 好玩嗎?

唔好緊張, 放鬆d!

我就未見過瑪麗的醫生, 但我之前都見過威爾斯的不育科醫生, 第一次見佢都係問番一d問題, 例如你試左幾耐呀, 有無什麼病呀, 等等問題, 所以你最好將你有的report ...

男爵府

心CC,

其實我11月都做左第一次IVF (不過在仁安做)! 都係失敗左, 仲要冇雪蛋LEFTOVER!

係呢, 妳係睇DR. NG定係DR.HO呀?
祝大家都一切順利, 心想事成!

原文章由 心CC 於 08-2-17 01:29 發表
PJ

你好! 我係QM私家, 正如sj_031005 講, 我諗所有醫院都是一樣, QM都是見醫生前交老公蟲蟲報告, 你最好去聽講座先, 如果唔係你又要再見多一次醫生, 因為一定要聽講座先, 才可開始ivf。

當日見醫生前, nurse會有一 ...

別墅

畀面勳章

回覆 #5 PJ 的文章

我係dr Ng, 你呢??

我也祝你順風順水, 多d旦旦。

別墅

hello,

我到係係qm睇不育

rachel yim

男爵府

私家醫生寫信比我去排瑪麗時, 封信係比dr. ho!
我諗都要下星期5見到醫生先知係邊個.

原文章由 心CC 於 08-2-17 15:58 發表
我係dr Ng, 你呢??

我也祝你順風順水, 多d旦旦。

男爵府

rachel,

幾時見醫生呀?

原文章由 rachelyim 於 08-2-17 16:31 發表
hello,

我到係係qm睇不育

rachel yim

別墅

畀面勳章

回覆 #8 PJ 的文章

我記得當初我打電話到qm, nurse問我想睇Dr Ng 定 Dr Ho。不過那個e生都沒有分別, 最緊要一次過成功就得!

男爵府

心cc,

冇錯!! 最緊要就係成功!

原文章由 心CC 於 08-2-17 17:07 發表
我記得當初我打電話到qm, nurse問我想睇Dr Ng 定 Dr Ho。不過那個e生都沒有分別, 最緊要一次過成功就得!

男爵府

心cc,

妳係什麼問題要做ivf呀?
我就因為兩邊輸卵管都塞左.

禁止訪問

別墅

好媽媽勳章

原文章由 PJ 於 08-2-16 22:41 發表
緊張! 2月22日終於第一次去瑪麗見不育醫生!

想問下大家, 第一次見醫生通常會係點ga? 跟住幾時先知道幾時可以做treatment ga?

PJ,

唔需要太緊張架,我07年12月14日見醫生,最初係實習醫生仔見你架,問既嘢都係其他姊妹所講,(查詢一係結婚幾耐、有無咩病…等等!總之你帶埋之前所睇既報告就得),因我之前做咗婦科檢查,你咪等埋去等醫生知你情況會較為好啲!

當實習醫生睇完你後就要等睇專科醫生喇…又要check有無驗過血,睇吓大家有無乙型肝炎!跟住醫生睇本簿book期做ivf,
book咗期後就要出去另一間房去姑娘到驗血!再去counter約下一個booking兼聽講座跟住就走得喇!情況應該係咁多…

所以你唔好太緊張 !祝你一切順利

[ 本文章最後由 我係跳跳虎 於 08-2-17 21:30 編輯 ]

男爵府

我係公家症呀!!
我未見醫生, 不過之前我睇果個私家醫生幫我寫轉介信時, 我見到佢係to dr ho! 所以我先諗會唔會係dr. ho follow 姐....

原文章由 熊空紅 於 08-2-17 19:08 發表
你係唔係睇瑪麗既私家不育架?點解你可以選Dr.Ho or Dr.Ng既?Dr.Ho係不育科既教授,而Dr.Ng係副教授,

男爵府

thanks跳跳虎,

我明天都要打電話返董醫生診所, 攞返所有之前blood test copy先, 我再驗血就冇問題呀....不過我老公就勁驚抽血囉! 真係比佢笑c我.

係呢, 妳睇dr ho定係dr ng呀?

原文章由 我係跳跳虎 於 08-2-17 21:19 發表

PJ,

唔需要太緊張架,我07年12月14日見醫生,最初係實習醫生仔見你架,問既嘢都係其他姊妹所講,(查詢一係結婚幾耐、有無咩病…等等!總之你帶埋之前所睇既報告就得),因我之前做咗婦科檢查,你咪等埋去等醫生知你情況會較為好 ...

複式洋房

hi..PJ,
我遲你4個月先見醫生, 我都好緊張呀, 祝你一切順利! 見完返黎可唔可以詳細講下係點架? 因為我都係請董醫生幫我寫信去瑪麗架, 亦係寫比DR. HO的, 唔知係咪真係會見佢呢?

最後祝你3月的IVF成功:喜:

複式洋房

跳跳虎, 咁你咪見完第一次醫生就好快有得做IVF囉? 但如果見完第一次醫生仲要等多1年-1.5年, 咁我就要考慮好唔好搵董醫生做IVF喇:cry:

原文章由 我係跳跳虎 於 08-2-17 21:19 發表

PJ,

唔需要太緊張架,我07年12月14日見醫生,最初係實習醫生仔見你架,問既嘢都係其他姊妹所講,(查詢一係結婚幾耐、有無咩病…等等!總之你帶埋之前所睇既報告就得),因我之前做咗婦科檢查,你咪等埋去等醫生知你情況會較為好 ...

珍珠宮

我今年7月都將會係qm睇不育科, 由於我係先排左婦科再轉介到不育科(即係我已經被查左一次家宅啦! 果次係醫科生, 問左成個鐘有多!!)

所以姑娘已經叫我今年7月的1及2個月前將老公的丁丁拎返去驗~

不過我想問下, 我呢個case, 係咪要見左第一次不育科醫生, 先會排聽講座呢? 如果我呢幾個月做iui都唔成功, 佢地會唔會直接安排我做ivf呢?

雖然我年紀可以話尚輕, 今年過埋生日先28, 但我結左婚都2年幾啦, 好心急想快d抱b呢~
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

別墅

心CC,
你好,請問你睇QM私家症做一次ivf大約幾多錢?
我係原因不明既不育,之前做左3次iui都失敗左,我媽咪叫我不如直接去做ivf,我而家15/16,一方面做一次ivf好貴,另一方面又驚辛苦...

原文章由 心CC 於 08-2-17 01:29 發表
PJ

當日見醫生前, nurse會有一 ...

首頁

尾頁

跳至