在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

熱血勳章 畀面勳章

假如我係某大公司做全職~未過三個月紅日是否無錢??
假如真係無錢~但紅日放假要扣錢?
Ps我出月薪~

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:Sillychong 的帖子

以前藍領工先會扣 白領會豪比員工.

不過. 都要視乎你入職時/員工合點說明. 未夠3個勞工假要扣薪假照放. 如公眾應可以扣薪. 都喺嗰句. 一砌以合約為原則.

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:Sillychong 的帖子

補充: 公眾假不扣薪

複式洋房

伯爵府

好媽媽勳章

回覆:HR同事請幫幫忙~薪金問題

問1. 甚麼是法定假日 ﹖
答1.
所有僱員,不論服務年資的長短,均可享有下列法定假日:

1月1日
農曆年初一
農曆年初二
農曆年初三
清明節
勞動節(5月1日)
端午節
香港特別行政區成立紀念日(7月1日)
中秋節翌日
重陽節
國慶日(10月1日)
冬節或聖誕節(由僱主選擇)。
回到問題

問2. 法定假日是否規定有薪抑或無薪 ﹖
答2.
如僱員按連續性合約受僱滿3個月,便可享有假日薪酬。

回到問題

問3. 僱主可否要求僱員在法定假日工作 ﹖
答3.
可以。如果僱主要求僱員在法定假日工作,便須在事前至少48小時通知僱員,並在該法定假日前或後60天內安排另定假日給僱員。如雙方同意,僱主可在法定假日或另定假日的30天內安排代替假日給僱員。在這些情況下,勞工處建議僱主應為僱員所放取的另定假日或代替假日保存清楚的記錄。

回到問題

問4. 僱主可否以工資代替法定假日給僱員 ﹖
答4. 不可以。僱主不得以任何形式的款項代替發放法定假日給僱員。
僱主如違反這項規定,可被檢控,一經定罪,可被罰款港幣五萬元。

回到問題

問5. 如果法定假日適逢僱員的休息日,僱主是否須要另外補假?
答5.
須要。如法定假日適逢僱員的休息日,僱主應於休息日翌日補假。該補假須並非法定假日,另定假日,代替假日或休息日的日子。

伯爵府

好媽媽勳章

未過試用期,法定假期係扣薪的,但樓主指「紅日」就要視乎係乜野紅日,如果係「休息日」,即係勞工法例下的連續7天工作可享有不少於一日的「休息日」,就不能扣薪。呢個「休息日」,係entitle 比簽左連續僱傭合約的員工,而並非睇過左試用期未。

大宅

熱血勳章 畀面勳章

Thx all
因為十月一日及重陽佢叫我放假~但佢講扣我錢~!

大宅

引用:Thx+all+因為十月一日及重陽佢叫我放假~但

原帖由 Sillychong 於 14-10-02 發表
Thx all
未過三個月,法定假日要放但冇人工的。

pingufish  yes  發表於 14-10-4 19:36
tsangling  good  發表於 14-10-3 16:08

珍珠宮

睛靈勳章 陪月勳章 畀面勳章

引用:Thx all 因為十月一日及重陽佢叫我放假~但

原帖由 Sillychong 於 14-10-02 發表
Thx all
如果唔扣,豪俾你,但未夠三個月 resign, 果時會扣返

伯爵府

未過3個月,法例可以冇薪,
不過好少office工真係扣,通常前線先會扣

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:未過3個月,法例可以冇薪,不過好少office

原帖由 小談心 於 14-10-12 發表
未過3個月,法例可以冇薪,
不過好少office工真係扣,通常前線先會扣
我覺得會扣果d公司真係好小家

cheung_cnine  agree!!!  發表於 14-10-13 15:59

大宅

回覆:good_pig 的帖子

我公司冇扣wor

男爵府

認識瑞士牛牛第一回

文職多數唔扣 (我未見過公司會扣), 但Sick leave就一定扣...

依間公司好極有限~~~
期待新的生命來臨!

大宅

熱血勳章 畀面勳章

引用:文職多數唔扣+(我未見過公司會扣),+但Sick+

原帖由 cheung_cnine 於 14-10-13 發表
文職多數唔扣 (我未見過公司會扣), 但Sick leave就一定扣...

依間公司好極有限~~~ ...
嗯文職不用扣

大宅

我做過一間超大公司文職(公司人數2000人++) 未過試用期都扣公眾假期喎!!!!

大宅

我做份份工都要扣呀, 但SICK LEAVE返而唔使扣

男爵府

Sillychong 發表於 14-10-1 19:01
假如我係某大公司做全職~未過三個月紅日是否無錢??
假如真係無錢~但紅日放假要扣錢?
Ps我出月薪~
是,未過試用期係可以扣公眾假期人工。

男爵府

大廚勳章

試過本港大企業,未過過試用期,紅假扣錢,仲要係復活節比人扣

珍珠宮

我嗰間正PK

近來瘋狂用衣車 梳化套 咕臣 床單 枕袋 被袋 背包都做過   

首頁

尾頁

跳至