論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

洋房

首先表明, 我係爸爸 (好少男人會o係呢度呻 !!)
呢隻肥印, 請佢返黎, 主要湊我一個4歲女, 相比其他人, 我相信工
作未算辛苦, 鬼整, 原來佢, 最基本做工人應有嘅sense係無, 就連
做人最基本嘅sense都無, 黎o左 6 個月, 頂佢唔順, 叫佢返歸.
經典案例如下列 :
- 俾指示佢做野, 從來唔會應你, 只會黑面
- 朝早10點幾, 已經話做哂野, 無野做, o係kitchen度睇報紙, ok,
算, 但, 竟然係訓o係地上睇 !!
- 從外邊入屋, 掩門後, 無sense要順手lock埋隻門, 總係要人提.
後來有一次, 中午湊完阿女放學, 開完門入屋, 直頭可以將條key
留低o係門鎖/ 門外面, 到我晚上放工返黎見到, 同佢講返佢先至
醒起.
- 朝早刷完牙, 點解自己隻牙刷唔係放o係自己個潄口盅?
有一次, 隻牙刷係放o左o係個洗手盤度, 另一次, 竟然係放o係我
個潄口盅度 !!
- 無知會我地嘅情況下, 擅用我家地址, 開佢自己手提嘅idd
- 一邊夾住佢個手電, 一邊幫阿女喂飯
- 死罪, 鬧我個女
o係我地面前, 辦到好錫我個女, 細聲細氣, 照顧無微不致,
頂, 原來o係背後, 我地返o左工之後, 就鬧我個女.
我裝o左支cam, 唔為意係可以收音, 早之前開返出黎聽, 先知背
後係咁, 總之, 阿女有百厭, 令佢唔奈煩, 或阻住佢煲電話, 就鬧.

為免發生可能出現嘅悲劇, 部署好一切, 最終o係日前兜o左佢.
o係agent度對質嘅時候, 佢都未知自己嘅死罪, 到踢爆佢嘅時候,
又好野噃, 佢直認不諱, 不過, 佢狡辯, 話係講野大聲o左d, 佢對
阿女其實係好好, 好錫阿女 (bullshit)
但最終我想表達嘅係, 我係男人, 佢係女人, o係agent度對質嘅時候, 佢辦哂野, 流哂眼淚, 好妻涼, 當時, 俾我嘅感覺係, 第三者不
知情嘅情況下, 會覺得, '佢都好慘喎', '佢可能真係好錫個女, 係先
生多疑啫', '係咪個僱主想做佢咋' ...
平時叫佢做野, 佢一定話 '已經做o左', 或者話, '做o左la, d野係
做唔到架'. 所以, 佢咁嘅表現, 我有保留, 但, 有邊個會知 !

所以, 我想講嘅係, 最終輸o個個, 其實係咪我 !!
(貼足成舊錢俾佢, 固之然已經先輸o左, 連呢樣野都輸埋, 唉 ...)

順帶一提, 佢仲有 14 天o係hk搵工, 祝大家好運

禁止訪問

好媽媽勳章

大宅

我都覺得由要請工人那日開始,做僱主的我們就一直處於輸的位置

我都炒過工人,真係輸錢輸時間...同埋,又要擔心佢會唔會黑心到臨尾都玩下你...講真,若不是要考慮小朋友的話,我生平都未試過咁豪,完全不用考慮就決定花成近萬去炒工人(又要花成日時間去搞呢)

原文章由 十月b彤9889 於 08-2-17 09:55 發表
呢隻肥印, 請佢返黎, 主要湊我一個4歲女, 相比其他人, 我相信工
作未算辛苦, 鬼整, 原來佢, 最基本做工人應有嘅sense係無, 就連
做人最基本嘅sense都無, 黎o左 6 個月, ...

大宅

你個工人真係好經典,POST個衰工人個名出黎,等佢唔好甘容易搵到工,害另一家人。

原文章由 CYK 於 08-2-17 11:23 發表
我都覺得由要請工人那日開始,做僱主的我們就一直處於輸的位置

我都炒過工人,真係輸錢輸時間...同埋,又要擔心佢會唔會黑心到臨尾都玩下你...講真,若不是要考慮小朋友的話,我生平都未試過咁豪,完全不用考慮就決定花成 ...

大宅

個工人甘Q衰嫁, 放佢知名上黎, 等大家留意下, 唔好俾幾會佢留係香港

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

算啦! 把口生o係佢度, 佢地屈你, 你都無計架
你估d agent傻架咩, 做僱主身痕無啦啦點會賠一大舊錢俾工人, 又煩!..... 忘記件事啦, 問心無愧無謂令自己唔開心
原文章由 十月b彤9889 於 08-2-17 09:55 AM 發表

[ 本文章最後由 Charlotte_mom 於 08-2-17 13:46 編輯 ]

大宅

原文章由 sweetcouple 於 08-2-17 10:18 AM 發表
同情你.....

冇錯, 僱主係輸硬俾佢地架, 輸錢、輸時間......

貼佢個名同passport number上黎啦.....(記得打多幾個"xxx") 等下一個hk人唔好受害都好呀~~~ ...

agree, 無論佢地幾差, d人都會覺得我地好harsh, 對工人好唔好. 好似我有朋友黎到我屋企,我隻衰印就懶好咁, 但係平時叫佢做十樣野十樣都做唔足. 今個新年我地仲成家又痾又嘔 (唯獨係佢冇事啵), 真係多得佢唔小!:cry: :cry: :cry:
Pretty Princess Petite Prince

洋房

佢個大名, ruxxatin (id no. 耷bu 唔唔易xxx.生)

其實, 佢黎o左無幾日, 我都feel 到唔妥, 不過
咁快叫佢走, 又好似太過早定佢死罪, 兼且老婆
都唔想煩, 所以, 工作上嘅問題, 我都盡量包
容, 比如話, 入屋後唔會鎖門, 我就叫佢o係門
鎖同近門口位置嘅燈制附近, 分別 3 個位置,
貼哂紙仔, 寫住'記得鎖門', 中午湊完阿女放學,
鎖好門, 一切安頓好後, 叫佢打電話比我, sure
記得鎖門, 做咁多野, 都係希望佢會有進步, 我
亦可以放心d, 個半月過去, 情況有改善, 諗住
ok la, 唔使再打電話比我, 頂, 2 個月之後嘅某
一日, 就發生o左開門後唔記得拎返條key !!
而再後來, 重整單咁嘅死罪出來, 先至發火, 要
佢即走.
唉, 如大家所講, 僱主一開始都係輸家, 貼錢買
難受.

子爵府

有咩輪唔輸家呀,我禽日先炒左個印印,賠錢我都開心都極,輸少當贏啦,佢做左五個月,真係頂唔順,再對多佢年幾可能重傷亡慘重.其實你洗鬼同佢對質咩,你無錯都要賠足架啦,我都費事彩佢,去到agent 度問我點解炒得佢咁突然,晨早話炒你架啦係你當我講既幾無到姐,你唔改善我唔會無你過唔倒.臨走我重同佢say bye bye good luck添,我屋企唔適合你,其他僱主好我幾佰倍.你搵個好僱主啦.
原文章由 十月b彤9889 於 08-2-17 09:55 發表

民房

我想我仲慘過你........送舊錢比佢走, 仲要反告我......佢地真係"易請難送", 正一怨鬼!

複式洋房

算吧!傷都冇法.我都有試過累似遭遇,花錢又花時間,但都冇法,都要跟法列做.一簽約就係咁,又冇PROBATION,以前比我炒個個同你情況差不多,不果是本地約滿.但,不久佢都係PHP再回香港做工..因佢比得起AGENT FEE,好易找工. 所以都冇法啦.

男爵府

十月b彤9889
我而家個印姐工人同你講的情形一樣. 真係好唔開心. 又要請過個唔知好家唔好的工人.

1. 又係用我個嗽口杯來刷牙.
2. 上工第一天要求要手提.
3. 晚飯時我叫佢食飯先, 叫佢食完飯出來幫手餵仔. 但佢食完飯就坐在廚房唔出來. 結果我要一個人餵我對仔食飯, 自己都未食.
4. 新年家人俾利事佢, 佢即場表現拆利事.
5. 有玩具在地下, 佢竟然唔拿起件玩具, 係用腳掃去sofa 底. (當時我在場).
6. 帶我孖b 去 playgroup 係度玩腳指.
7. 接仔放學, 自己有位坐, 要我個細孖企.
8. 我知我孖b百厭, 但都唔洗咁大聲鬧架:-( :-(
9. 出街飲茶, 坐下來只等食, 唔會幫手 (包括餵小朋友) 問佢點解唔餵小朋友, 佢答是小朋友唔俾佢餵.
10. 將小朋友d毛巾竟然放在馬桶蓋上.
11. 永遠將d送過的tissue 四圍放.
12. 衣櫃d衫亂到好似冇摺過. (仲有好多好多......:-( :-( :-( )

我同agents 講 , 他同我follow. 但佢一d都唔認. 又喊好似好委屈咁. 而家已經決定請過個. 不過又要貼錢送佢走.:-( :-(

Putting all your troubles on him, for he takes care of you. (Peter I 5:7)

大宅

好媽媽勳章

原文章由 Mrswong1998 於 08-2-18 12:32 發表
十月b彤9889
我而家個印姐工人同你講的情形一樣. 真係好唔開心. 又要請過個唔知好家唔好的工人.

3. 晚飯時我叫佢食飯先, 叫佢食完飯出來幫手餵仔. 但佢食 ...

Mrswong 1998,

你家的工人完全不像家傭, 她似你的家人多d. 無大無細

大宅

基本上, 是否印印的問題多過bun bun 呢 ?

珍珠宮

樓主~ 男人都可以來這裹呻架~ 歡迎歡迎~~

你工人係呢個網站所講既唔算最差架啦~ 仲有人慘過你, 唔驚啦~ 佢都走左了, 希望你盡快請到個好工人啦!

乜你前工人咁搞鬼, 瞓响地睇報紙~! 比我就咋睇唔到, 一腳踩死佢~

伯爵府

2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原文章由 honeylky 於 08-2-18 13:02 發表
基本上, 是否印印的問題多過bun bun 呢 ?

係天下烏鴉一樣黑。新年時我同隻bun去飲茶, 佢剩係坐响度, 吾幫手洗杯, 吾針茶。第1次我當佢吾識, 但見我地不停針茶佢都無反應,剩係坐响度。叫佢甲野食又吾甲, 仲我地仲要服侍埋佢。

洋房

原文章由 Siuchoi 於 08-2-18 13:49 發表
樓主~ 男人都可以來這裹呻架~ 歡迎歡迎~~

你工人係呢個網站所講既唔算最差架啦~ 仲有人慘過你, 唔驚啦~ 佢都走左了, 希望你盡快請到個好工人啦!

乜你前工人咁搞鬼, 瞓响地睇報紙~! 比我就咋睇唔到, 一腳踩死佢~ ...

多謝.
我咁大感觸, 都係臨尾o係agent度對質嘅時候.
通常, 見到一個男人同一個女人嗌交嘅時候, d人都會直覺係個男人
唔啱, 會幫個女人, 呢個反應, 我都明白.
而當時嘅情況, 佢 7 情上面, 加埋d眼淚, 而我, 只不過男人一個,
旁觀者不明所以, 會更覺得錯o個個係我, 人家 '喊到咁真' 都仲要
話佢 !!
所以, 要賠大舊錢俾佢都已經覺得輸o左, 臨尾個彩仲要俾佢攞
埋 ... 唉.

珍珠宮

樓主~ 唔好放係心裹面, 當攞個經驗嘛~ 我地都遇過呢D PK, 多D黎睇下呢度D故事, 學到唔少野架~

大宅

原文章由 Mrswong1998 於 08-2-18 12:32 PM 發表
十月b彤9889

3. 晚飯時我叫佢食飯先, 叫佢食完飯出來幫手餵仔. 但佢食 ...

唔係呀麻...好得人驚呀!!! 死啦,我個新工人就黎,真係又唔知係咩料啦...
Pretty Princess Petite Prince

男爵府

$$$

所以我已經炒左果位印姐.

原文章由 $$$ 於 08-2-24 22:56 發表

唔係呀麻...好得人驚呀!!! 死啦,我個新工人就黎,真係又唔知係咩料啦...
Putting all your troubles on him, for he takes care of you. (Peter I 5:7)

首頁

尾頁

跳至