烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

我係外國
我c6好中意火腿 又好中意通粉
但我煮火腿通粉煮得好難食
有無jm知道香港d茶餐廳到底點煮?

男爵府

回覆:茶餐廳d火腿通粉到底點煮架?

我以前問過茶餐廳老闆,佢話用金寶忌廉湯加多啲水開。

大宅

係焗熟,唔係煮熟。

珍珠宮

引用:Quote:alik 發表於 14-10-1 23:53 好似有落

原帖由 3509 於 14-10-03 發表
係落少少練奶, 少少牛油, 少少雞粉. 係以前朋友個非傭教, 真係好似茶餐廳嗰啲.

...
有興趣試下煮

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

fish9288 發表於 14-10-3 20:33
係!而家3x蚊的早餐,也不飽:(
成日見BK呢度同FB朋友貼相,兩大XX美X早餐真係連我個幾歲女都食唔飽,
公仔麵一著幾乎夾晒,得兩片好刀功片到好薄嘅午餐肉同一隻蛋,
加埋塊牛油都唔多滴嘅多士同唔滿嘅奶茶,已經收3X,仲要唔好食。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

子爵府

引用:Quote:alik+發表於+14-10-2+18:45+我無勞氣

原帖由 rose-mag 於 14-10-03 發表
唔係自己諗無可能就係 >> 呢樣我都贊成,世界實在太大。
豬油其實以前果代用唔少,點都好,萬年 ...
係!而家3x蚊的早餐,也不飽:(

子爵府

引用:我唔知點煮會似茶餐廳。不過我平時係咁煮的

原帖由 tropicanna 於 14-10-01 發表
我唔知點煮會似茶餐廳。不過我平時係咁煮的:

煮通粉9成熟,拎起待用
我煮法同你差唔多,只係雞湯同水比例1:1

子爵府

回覆 Ly1125 的帖子

我奶奶加忌廉雞湯來煮通粉,好好味架!

侯爵府

好媽媽勳章

大記係,金寶雞湯一大罐的廚用裝,(鹽,糖,老抽,雞粉)少量,加水,一湯煲計份量。
員工題供

湊3個真係好辛苦!希望個個快高長大、身體健康![color=DarkOrchid]

男爵府

alik 發表於 14-10-1 23:53
好似有落少少奶或忌廉
係落少少練奶, 少少牛油, 少少雞粉. 係以前朋友個非傭教, 真係好似茶餐廳嗰啲.

子爵府

最簡單係咪清水加雞粉,胡椒粉,奶?

子爵府

引用:好似有落少少奶或忌廉

原帖由 alik 於 14-10-01 發表
好似有落少少奶或忌廉
我都有聽過。

男爵府

加少少奶架

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

咖央 發表於 14-10-2 15:39
其實佢哋買邊隻通粉?
我就係鍾意茶餐廳啲通粉又梅又林嗰隻
一定唔會係好靚果D,其實平時浸過夜先煮,煮好焗下至放湯都好淋,唔知係唔係你要果種口感。

王國長老

alik 發表於 14-10-2 18:45
我無勞氣,只係想講唔係自己諗無可能就係唧。

食物貴係一個問題,而家見好多地方原來用豬油,我覺得好有問 ...
唔係自己諗無可能就係 >> 呢樣我都贊成,世界實在太大。
豬油其實以前果代用唔少,點都好,萬年油就算幾靚油都死得人多,
只係店舖個個減少成本點會理你死,唔好話因為而家人人關注健康,
而家D舖租貴物價貴,所以逼到好多人自己煮。以前我見過大X樂中央廚房,
其實總廚有一套指引,煮法味道賣相有晒規定,但去到個別舖頭,
睬你都傻,抽樣有做調查都唔捉到幾多,近年唔好講。
以前我都幾乎日日大XX大XX麥XX早餐,而家D朋友話三四十蚊都冇嘢到肚咁。

公爵府

引用:Quote:alik 發表於 14-10-1 15:05 你食果間

唔好勞氣,大家討論下啫,文字冇語氣係好易出誤會。
真係好難講,因為間間茶記都有不同配方,我地點煮都唔 ...
我無勞氣,只係想講唔係自己諗無可能就係唧。

食物貴係一個問題,而家見好多地方原來用豬油,我覺得好有問題(唔係地溝油,係覺得唔健康)

唔該唔好同我打招呼,不要點評!

珍珠宮

其實佢哋買邊隻通粉?
我就係鍾意茶餐廳啲通粉又梅又林嗰隻

王國長老

印第安公主 發表於 14-10-2 14:49
用真材實料熬個湯,相信只有某d日本人先會咁做,但一碗麵一定要百幾蚊先有交易

...
一分錢一分貨,開得舖都要有錢賺,大集團更加啦,咩都要成本控制。
都唔只日本人,好多地方大廚對品質有要求都會自己熬湯底,
只係好難會平,run一間餐廳好多學問,成本控制好大學問。
我呢D C9大廚會自己熬湯底,但冇可能次次都係好多料,
其實用用D肉片滾菜湯加DD鹽做通粉湯底都好好味。

大宅

alik 發表於 14-10-2 21:28
大字頭快餐店係奶加水加胡椒同味精,我聽到員工圍埋食飯時講
加花奶

伯爵府

減齡達人勳章

引用:Quote:alik+發表於+14-10-1+15:05+你食果間

唔好勞氣,大家討論下啫,文字冇語氣係好易出誤會。
真係好難講,因為間間茶記都有不同配方,我地點煮都唔 ...
用真材實料熬個湯,相信只有某d日本人先會咁做,但一碗麵一定要百幾蚊先有交易

首頁

尾頁

跳至