興趣嗜好

跳至
[寵物] 決定

首頁

尾頁

大宅

狗狗12歲已經不能行動了,大小便已控制不到,剛才發現牠大腿穿了個血洞,老公說牠應該很痛,打算給牠安樂死,但我實在接受不了,怎算。

律己以嚴 待人以寬  仍在努力中

大宅

回覆:決定

大腿係坐瘡,因為成日訓,起唔到身而產生,我老狗狗有三四個位置有,消毒用坐瘡藥會好返。狗狗塊面幾個月前坐瘡+發炎,宜家好返好多,佢都行得唔好,自己起唔到身! 我訂做輪椅未收貨,希望用咗會好d! 加油!唔好放棄佢!

大宅

褥瘡要用生理鹽水或消毒葯水清理傷口....之後要用Duo Derm豬油膏同佢貼....最好每隔3小時到就洗傷口換葯...處理得好傷口會慢慢變細...但都要個多月時間...同埋如果狗狗行唔到要同佢多轉身...可以的話買氣墊床俾佢...會減少有呢的情況....以上既野可以去賣醫療用品既舖頭例如真善美可買到....唔好放棄呀!!

大宅

其實我隻狗仔今年2月中開始又係咁...突然間好病行唔到..失禁...我帶佢睇醫生原來係腎功能衰退...所以身體好差...後來我再餵中葯俾佢...好番好多...有一段時間即情唔駛用輪椅...不過呢幾日又開始差....大家都要俾心機...如果狗狗反應仲好好...其實最好儘力照顧...

大宅

第一張相係葯膏....第二係氣墊床...呢張係輪椅...大家加油呀!!

大宅

引用:大腿係坐瘡,因為成日訓,起唔到身而產生,

原帖由 kammielee 於 14-10-01 發表
大腿係坐瘡,因為成日訓,起唔到身而產生,我老狗狗有三四個位置有,消毒用坐瘡藥會好返。狗狗塊面幾個月前 ...
希望輪椅快的送黎....狗狗可以自己行番會開心好多架...大家加油呀!

大宅

多謝大家分享。我狗狗之前都坐輪椅行得,最近連前手都無力,上左車都行唔到,佢要著尿片,傷口發現得遲,傷口好深。

大宅

引用:多謝大家分享。我狗狗之前都坐輪椅行得,最

原帖由 eeyore0511 於 14-10-02 發表
多謝大家分享。我狗狗之前都坐輪椅行得,最近連前手都無力,上左車都行唔到,佢要著尿片,傷口發現得遲,傷口好 ...
咁帶左佢睇醫生先....褥瘡可以醫....唉...我隻狗仔又係呢兩日連前掌都企唔到....你可以上網睇下褥瘡資料...依家最好幫佢先清潔傷口....可以的話聽日帶佢睇醫生....我隻狗仔6月尾個褥瘡範圍都好大....都處理左成個幾月先好番....佢行唔到要多同佢轉身...同幫佢旭的手手腳腳...樓主加油呀!

大宅

樓主褥瘡其實可以惡化得好快....所以請先睇醫生...等醫生俾意見....應該會有埋葯膏俾佢塗...傷口處理得好...平時多同佢抹身...唔好等佢的皮膚俾尿尿醃住...都係減輕褥瘡既形成...可以的話不妨考慮充氣床墊...會分兩組充氣...用左真係會減少佢有褥瘡既情況出現

大宅

我都即刻買咗一塊$33試下會否好d.

男爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

加油

大宅

要先洗傷口,用粉紅色消毒,之後傷口外用藥膏,藥膏用呢隻,係之前睇醫生比,自己買$18; 再在傷口洞內用intrasite gel 好有用,但用晒呢隻gel 要藥房訂成十支!

大宅

引用:要先洗傷口,用粉紅色消毒,之後傷口外用藥

原帖由 kammielee 於 14-10-02 發表
要先洗傷口,用粉紅色消毒,之後傷口外用藥膏,藥膏用呢隻,係之前睇醫生比,自己買$18; 再在傷口洞內用in ...
呢隻葯膏超好...我用以下呢隻洗傷口...再用綿花棒索乾的水...塗葯膏...再用豬油膏....我一日最少同佢換四至五次....豬油膏如果有朋友係美國....可以上網係美國訂平好多

大宅

多謝大家,我會先帶佢睇醫生,聽下醫生意見。

大宅

樓主加油呀!!

首頁

尾頁

跳至