嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

我仔本身易病, 一病就咳先, 而家返k1 一直係咁病, 好返幾日又來過, 我已經比呀仔食維他命c, 燉洋蔥水, 煲温和既清保涼湯,有時鱷魚肉湯, 閒時又雪梨水, 連燉冬蟲草都出埋, 又去公園跑下, 我都唔知仲有咩我未做架? 有咩邊到做我唔好呀? 好唔開心呀

大宅

好多小朋友都係咁架,媽媽你已經盡左力呢!我個仔有哮喘,一病就氣喘,特別係返K1。細個小病得多,大個會強壯D架,因為有抗體!加油呀!

別墅

回覆:我湊到好沮喪。。呀仔成日病

放鬆d,小朋友或bb一出世就似一張空白嘅紙,乜抵抗能力都乜,現在生病係正常,細想諗下,唔病點會有抵抗能力,一個小朋友平均病70次左右,就會好好多,加多觀察留意下,食得,玩得,訓得,就問題不大

大宅

我阿b剛3歲,都成日病,又容易流鼻血,其實我都擔心又好唔開心!自己又要返工,比奶奶湊又多説話聽,自己又晤夠(硬浄),我都覺得好辛苦😭

大宅

多謝你地, 但病得太密, 呀仔辛苦我又辛苦, 仲有個剛一歲既細佬, 一病就一齊病, 真係無得休息

大宅

引用:多謝你地, 但病得太密, 呀仔辛苦我又辛苦

原帖由 pooh02070 於 14-10-02 發表
多謝你地, 但病得太密, 呀仔辛苦我又辛苦, 仲有個剛一歲既細佬, 一病就一齊病, 真係無得休息 ...
咁真係好辛苦,不過病得多的細路好似會高得快ga

大宅

回覆:pooh02070 的帖子

我個仔9月開學到而家一個月內,病左3次,睇左3次醫生

男爵府

阿b病了成個禮拜,我都感到沮喪,佢未病好,我又病埋一份

一個人 不怕雨天。。。兩個人 就是晴天

公爵府

引用:我仔本身易病,+一病就咳先,+而家返k1+一

原帖由 pooh02070 於 14-10-01 發表
我仔本身易病, 一病就咳先, 而家返k1 一直係咁病, 好返幾日又來過, 我已經比呀仔食維他命c, 燉洋蔥水 ...
小朋友作息時間點樣?

我個小朋友剛上N

Touchwood 冇病過
出世到現在,數得出睇過幾次醫生

我覺得有幾個原因, 希望幫到你

1. 比較肥,二十五個月三十一磅,比較少機會凍親!
2. 三十八度燒以上先睇醫生!沒有黃鼻涕,微燒,只會休息飲洋蔥水
3. 日日飲湯
4. 九點半訓,七點半起身,另加兩小時午睡
5. 日日poo poo 冇poo poo 一日,即飲余x生七星茶
6. 差不多日日去公園,由佢周圍摸,離開前先濕紙巾抹手
7. 半人奶直到五個月

小歌歌囡    發表於 14-10-9 17:53
小歌歌囡    發表於 14-10-9 17:53

珍珠宮

我仔岩岩10個月大,9月開始番育嬰園至今,睇左4次西醫,傷風咳呢D,祈求小病是福

大宅

我囝囝9月岩岩上N班..都KEEP住病..睇左3次醫生..呢2日又開始鼻塞流鼻水了 都有KEEP住比佢食D保健食品...希望佢快D好返啦~唔好成日病啦~~

珍珠宮

2018復活節勳章

我仔返N個幾月,睇咗3次醫生,咳咗個幾禮拜,已經超過一星期無返學

大宅

我個女上個月中左沙門氏菌,剛剛好返少少,琴日又咳,又燒,又嘔!唉!

大宅

回覆:pooh02070 的帖子

洋蔥水無料到,清保涼或轉飲准山士實較好,雪梨水唔好飲得太密,蟲草等補品小朋友不合食,因太細個,谷左火出黎仲衰。感冒前早晚食一個橙,咳就唔好啦,曬多d 太陽

男爵府

睇中醫問下你俾緊bb食邊d補/涼野最好少俾甚或停,注意保暖或更有用

別墅

我囝8個月大, 返左育嬰園都病左成個月
之前上網見人話飲羊奶粉會抵抗力, 唔知真唔真, 有D心郁郁想試下

別墅

很理解你的心情,我個仔返K1開學至今也病了兩次,雖好煩,好辛苦,但做媽媽要有信心,這只是一個過程,适應左便會好D,而小朋友隨著成長會一天天強壯起來,一起加油吧!

大宅

我是過來人,我懂。

我孩子從小就容易病,但都只是一個到一個半月病一次。到了四歲半那年就開始一個月發燒兩次,一直到六歲。期間我什麼方法都用過,但依然是隔星期就燒。問醫生,醫生說,孩子能吃能玩能睡就不用太擔心,只能順其自然。所以你不必自責,有些孩子就是這樣的,跟你照顧的方法可能沒太大關係。

不過,如果孩子不是太不舒服的話,就可以等孩子到了38.5-39.0才吃退燒藥。我的情況是,孩子大概五歲半的時候,身體比較能夠熬燒,不會因為發燒大吵大鬧,我就開始等到39.0度才給粉紅退燒藥,如是者,過了半年,他真的少了發燒。我不知道是巧合還是真的這個方法管用。只是說出來給你作為參考。

amyyiu888  點解要38.5度先食退燒?  發表於 14-10-23 16:20

男爵府

我個囡個個月都病, 唉~ 真係怕佢大個變藥煲

大宅

引用:Quote:原帖由 pooh02070 於 14-10-01 發表

原帖由 Joball 於 14-10-02 發表
小朋友作息時間點樣?

我個小朋友剛上N
我仔都差不多咁,但都成日病

首頁

尾頁

跳至