論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

睇左各位好多POST, 好明白唔係為左細路, 一定唔會請外傭, 同埋好同意香港外傭僱主一直處於輸既狀態... 事實好唔公平...

我對孖B一歲了, 一年來, 已經炒過兩個印印, 第二個本來想請賓, 請左一個表面都幾好, 但加拿大果邊搶人, 個賓簽左約都推左我地... 老作話想過黎, 落左個仔而身體出問題, 可想而知佢地都幾大話下...

走呢個, 正牌老香港, 做左成十年, 條友黑面駁咀偷懶怕熱怕凍污糟講大話唔在講, 唯一好處係尚算錫個BB, 好在有婆婆係度睇住, 否則我都唔知佢攪成點... 婆婆好有管呢D 外傭經驗, 成日鬧住佢踢佢做野, 幾次佢想本pair, 結果我次次都揀出街時當人面鬧佢, 佢最怕呢樣, 最後都被迫做到三四成...

佢知道在我地幾個人度搵唔到著數, agent d 錢未還哂時都想搏炒, 我地都算好野, 縱使個agent唔多理我地, 我地都迫到個agent 上黎同佢傾幾次, 但做到七個月後今日, 佢終於都頂唔順, 自己話唔做...

我都同佢講, 因為即刻請人都好難, 大家都知, 入境處要個新人黎起碼都攪成兩個月, 我同佢講, 睇bb 份上, 佢做到 1/3, 我已經搵左個新賓工人, 見過面, 都叫踏實少少果隻, 但可能最快要3月尾至到

而家頭痛緊, 中間呢個月, 婆婆年紀大, 一個睇唔到兩個已曉行的B, 如鐘點成 60 蚊個鐘都好貴, 我兩公婆又要返工, 唔知大家有冇咩好提議比我, 解決呢段時間燃眉之急, 我見到都好多版友, 都好急搵臨時工, 其實會唔會有D 有經驗, 但未搵到野做的中年AUNT, 會考慮幫我地一個月手咁?

我家住小西灣, 不過冇人湊兩個B, 好大機會要返外家藍田住呢個月, 平日只係抺下地, 煮飯比自己同婆婆食, 以及餵粥及奶比兩個B, 大家唔知有冇親友介紹下? 萬分感謝!

別墅

再睇呢版今日好幾個topic, 真係發現d 工人唔掂的case 俯拾皆是, 其實係咪因為我地屋企有人, 所以至發現佢地有咁多問題?

男爵府

一句講晒,睇唔到就算

男爵府

i think "因為屋企有人" or have cam..所以至發現佢地有咁多問題
原文章由 CreativeAccount 於 08-2-18 15:59 發表
再睇呢版今日好幾個topic, 真係發現d 工人唔掂的case 俯拾皆是, 其實係咪因為我地屋企有人, 所以至發現佢地有咁多問題?

別墅

明白, 有時唔係想管太多, 但佢地衛生概念真係嚇死人, 我可以做一例子

條友鐘意食熱氣野, 一放假我諗佢實返工會或agent 度開大食會, 即係狂食炸野... 所以佢成日喉嚨痛或感冒, 同埋佢唔信西醫, 要夾硬捉佢去睇醫生及食葯... 引致成日都做唔到野...

佢唔珍惜自己身體都唔緊要, 但可惜要求佢帶口罩湊bb, 佢實唔制, 或陽奉陰違, 結果上年年尾, 唔知係咪被佢惹到我地, 以及兩個B 都病左, 兩個B 食左成個月葯.... 佢至知大鑊...

民房

會否考慮bring你對孖去日托呢? 起碼都叫做有人睇住, bb又有得玩又學到野.

原文章由 CreativeAccount 於 08-2-18 17:05 發表
明白, 有時唔係想管太多, 但佢地衛生概念真係嚇死人, 我可以做一例子

條友鐘意食熱氣野, 一放假我諗佢實返工會或agent 度開大食會, 即係狂食炸野... 所以佢成日喉嚨痛或感冒, 同埋佢唔信西醫, 要夾硬捉佢去睇醫生及 ...

侯爵府

好媽媽勳章

條友鐘意食熱氣野, 一放假我諗佢實返工會或agent 度開大食會, 即係狂食炸野... 所以佢成日喉嚨痛或感冒, 同埋佢唔信西醫, 要夾硬捉佢去睇醫生及食葯... 引致成日都做唔到野...

Excatly!

原文章由 CreativeAccount 於 08-2-18 17:05 發表

條友鐘意食熱氣野, 一放假我諗佢實返工會或agent 度開大食會, 即係狂食炸野... 所以佢成日喉嚨痛或感冒, 同埋佢唔信西醫, 要夾硬捉佢去睇醫生及 ...
[img align=right][/img]

大宅

好在有婆婆係度睇住, 否則我都唔知佢攪成點... 婆婆好有管呢D 外傭經驗, 成日鬧住佢踢佢做野

no maid wants to be looked after by po po
po po may have experience in handling maid but you better think about if it's working or not.

別墅

明白, 但佢都要比到信心我地? 況且細路幾時都係有親人係度照顧好D, 就算我得一個B, 同埋放佢係度, 佢自己肯定偷懶, 以及1全屋都病完又病... 因為佢衛生水平真係...

大宅

回覆 #7 yanfaifai 的文章

我之前個賤印都係like食熱氣嘢, 來了2個月就病了2次, 正一衰人黎架......:;pppp: :;pppp: :;pppp:
對工人, 就好似對老公咁, 要隻眼開隻眼閉, 你知得越多, 你就越勞氣, 越難過

大宅

唉, 你個 case 同我差不多,
我個印聽日返歸, 我都係頂唔住佢又蠢又懶又講大話又自把自為... (下省一千字) etc.
而個新 bun bun 都唔知入境處幾時批...

好在叫我有個老人家幫我睇住個大仔 (都係藍田),
我自己湊個細 b & 搞掂屋企野.
不過要送個仔俾人湊一段時間, 真係好唔捨得.

之前諗過如果無人幫手, 真係貴 d 都要請個鐘點, 唔係一個人真係好難搞.
試過餵緊大仔食飯, 細 b 狂喊, 都唔知點好..

雖然我講完一大論對你無乜幫助既野,
希望大家交換下意見, 順利過度 la :)

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

我都係請左個老香港印印46歲 (亦即老油條), 搏咀,最鍾意解釋, 叫佢做野又"拿西", 所以唔好諗住佢地有經驗, 佢地D經驗係卸膊

別墅

回覆 #2 dearest 的文章

多謝您意見!

其實我都係打算請香港人頂住先, 但鐘點家陣加到 60幾蚊一個鐘, 我同入境處講, 佢都話:下! 乜家陣咁貴?

大陸果d 我唔諗了! 我請過, 佢地仲懶過d 印印! 夠膽死成個雪櫃野食哂我! 比埋d 冷飯菜味婆婆食!

別墅

回覆 #2 SiuBBee 的文章

很同意!

香港經驗真係冇用, 呢d 老油條只會更識同你講法例, 唔夠你講就識講話對我地已經好好, 駛唔駛咁計較?

鬧佢仲夠膽講:你咪罵夠佢囉!

有咩唔妥就會工會撻你....

各位記住呀! 唔完約一定唔好請! 佢做左幾耐一份工都好! 唔好請, 請就請d fresh d, agent 既野一定唔可以信, 尤其你d 朋友親人介紹d agent 都不可信! 佢地一定幫工人!

首頁

尾頁

跳至