婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

民房

我生左女之後屋企就有好多問題,我唔鍾意99個套湊仔方法,99完全唔聽我講,佢覺得佢生左4個仔女好有經驗,雖然我係第一胎,但我都成日上網睇書睇資料,我有自己一套,我同老公講叫佢幫我提點99唔好咁寵我個女,同叫佢媽咪多聽下我意見唔好佢自然想點就點,但反被我老公話我咩事都斤斤計較,唔尊重佢阿媽,我被我老公罵我心狹窄,我聽左好傷心....好心痛..

複式洋房

我c6都係咁,但你要問佢,你想個女大個之後'人見人愛'or'黑人憎'?

珍珠宮

好媽媽勳章

我個件直頭係佢阿媽話屎係香嘅, 佢都認為屎係香架啦!!!!!呢d咪愚孝仔囉!!!!!!!!

禁止訪問

大宅

唉~算la,始終係母子,第日自己個仔只幫老婆,自己都心up la,有時真係99打橫黎,c6都知ga,但有咩計?佢係呀媽,只要c6知道誰是誰非,又肯"tum"返自己,錫自己的話,個啖氣咪當為左c6而"哽"lor,我都算好彩la,一個月先見1-2次,唔洗一齊住,唔岩聽ga咪當佢發up瘋lor

[ 本文章最後由 hinhofion 於 08-2-19 09:29 編輯 ]

男爵府

我個C6都係, 佢唔係一輪咀話佢阿媽岩, 不過會諗好多籍口幫佢死撐,叫我唔好諗太多, 佢唔係咁既意思等等...不過的籍口通常都好 , 我會

唉, 其實係咪有咁既仔, 先會縱到的咁正既99?定係有的咁既阿媽, 先會教到個咁好辯駁既仔

大宅

原文章由 碟碟 於 08-2-19 09:36 發表
我個C6都係, 佢唔係一輪咀話佢阿媽岩, 不過會諗好多籍口幫佢死撐,叫我唔好諗太多, 佢唔係咁既意思等等...不過的籍口通常都好 , 我會

唉, 其實係咪有咁既仔, 先會 ...

其實係c6夾係中間好難頂,佢地咁做係想熄事寧人,如果唔係一齊住ga,忍下都可以ga,一齊住就大銀鑊 ,仲日日新奇日日甘tim

大宅

我老公都係咁, 總之有問題時, 一定係我嘅問題, 係我唔夠寬容. 有時真係好難頂, 好唔開心, 會自己o係廁所喊.
不過, 有咁嘅阿媽就有咁嘅仔...係我自己話要同佢結婚... 唔接受, 唔忍, 唔通日日嘈影響啲小朋友咩.

原文章由 碟碟 於 08-2-19 09:36 發表

:-D 歡迎到我的Blog  :-D

男爵府

原文章由 大眼肥妹 於 08-2-19 09:18 發表
我諗呢度好多媽咪既老公都係咁既人,我老公都唔例外,依家係因為比我嘈得多,所以用番佢個腦諗下點解我會咁講,佢先至唔會一面倒咁聽佢阿媽既胡言亂語. ...

大眼肥妹係我lovengai-ngai呀, 上個月尾已經冇咗份工喇, 而家開始搵工搵咗2日都冇消息真係幾擔心呀

禁止發言

大宅

我相信個個c6 唔多唔小都係咁
果個始終係佢阿媽, 佢點都會幫下口..
正如佢係99 面前都會幫我說話

就好似我對住阿媽同我老公咁

男爵府

唉, 其實做人老婆, 有時同老公講都係想得到佢兩句安慰既說話, 想佢呵下o者, 唔通真係想佢o趙自己個呀媽咩, 但係的c6通常都唔醒, 唔好話安慰, 仲要加多兩句, 你話點會唔

原文章由 MaMehar 於 08-2-19 10:09 發表
我老公都係咁, 總之有問題時, 一定係我嘅問題, 係我唔夠寬容. 有時真係好難頂, 好唔開心, 會自己o係廁所喊.
不過, 有咁嘅阿媽就有咁嘅仔...係我自己話要同佢結婚... 唔接受, 唔忍, 唔通日日嘈影響啲小朋友咩.:cryin ...

大宅

我老公都係咁架,佢成日都覺得我係生手,所以佢阿媽或者佢朋友講野既係無錯既 !佢一係呢,就覺得佢阿媽有經驗,有咩問題聽佢阿媽講實無死;一係呢,就聽d有仔女既朋友講,但最pk就係人地同佢講唔好咁咁咁,佢又唔會問人地點解?返到嚟就凈係叫我唔好點點點...,問佢why佢又講唔出:tongue: ,ok~如果稍為合理既,講得服我既我都會聽吓,但有d無厘頭既我會反駁佢,佢就會話[人地咁講你就聽吓啦]?-( !就算我平時上網學幾多,睇幾多bb書都無用,因為我老公係d好[聞塞]既人,聽人講都唔聽老婆分析,真係諗起都火都嚟埋 !

最嬲既係佢阿媽d古方又老土,又無科學根據,好似我囝囝初初出世,開頭飲某隻奶粉肚屙,我99就二話不說,一口咬定囝囝唔受得奶粉!佢話:[阿x(我老公)以前都係飲豆粉大架,baby可能都係唔飲得奶粉,同佢換豆粉啦!],我心諗佢都黐黐地,你個仔係咁你個孫就係架喇?-( ?之後我無理佢,換左第二隻牌子奶粉,咁囝囝就無再屙喇!除此之外,我未生bb前,佢已經託個弟婦返鄉下幫佢買定d驚風散、保嬰丹之類既野比我,我睇到果d野成堆香爐灰咁:tongue: ,我媽咪見到仲吩咐我千祈唔好比囝囝食,都唔知食左呢d有中藥成份既野對bb有無害!?所以我一直都側側膊無比囝囝食過 !我99仲成乸日都覺得佢d孫似佢d仔或者似佢,好似我老公個侄仔鍾意食菜唔食肉,佢就成日話人地似佢,之後次次嚟親都剩係買生果同菜,又唔試吓用方法氹個小朋友食d肉,咁樣營養邊到均衡架?有一次我都忍唔住出聲:[你自己食生果唔食飯啫,你都唔好剩係比生果個孫(侄仔)食丫,你當佢都係馬騮咩 ?]

唉~~本身個古代99已經好麻煩架啦,再加埋一個無主見既老公,最終就只會難為了家嫂囉!我自己媽咪年紀比我99仲要大十幾年,但佢都無話有d咩古方,即使有,如果我反對,佢都會聽我分析,雖然我媽咪年紀大,但至少我媽咪會睇吓報紙同新聞,所以佢接受事物既能力比我99高n倍 ~

[ 本文章最後由 evashao 於 08-2-19 12:16 編輯 ]

別墅

原文章由 吱仔與lo仔 於 08-2-19 08:52 發表
我個件直頭係佢阿媽話屎係香嘅, 佢都認為屎係香架啦!!!!!呢d咪愚孝仔囉!!!!!!!!

同我老公一模一樣呀呀呀呀........

子爵府

原文章由 吱仔與lo仔 於 08-2-19 08:52 發表

又係同我C6一樣.... 99講乜就乜都岩, 我點分析又上網搵晒資料都無用.

珍珠宮

好媽媽勳章

墨魚太太、DebuPegg:
我直頭覺得我一講6299, c6就好本能地起"鋼"保護佢哋添。所以我有時都同c6講要企返我立場諗吓, 將心比己吓如果受到咁嘅對待c6又會點。

子爵府

好彩我老公唔係咁....佢既諗法同我一樣....有時仲會出聲話返佢阿媽......
我奶奶都會覺得我地乜都唔識...但佢湊左7個仔女...會識好多野...
有次我個仔發高燒...但又無其他病徵...咁我帶佢去睇醫生....個醫生都keep住每日打來問阿仔有無咩唔妥....有次我奶奶聽電話....佢話返我知...個醫生問佢我係咪做護士既...哈哈..
証明無經驗...都唔代表唔識湊...何況而家我地新一代既媽媽識得上網搵料....

大宅

一樣樣, 無錯, 一提到99個字, c6隻耳同佢個豬腦, 已起了石屎牆, 完全唔入耳. 仲要鬧番我小氣, 仲要一句話 : 佢係麻麻 ~ 那次之後我學會唔出聲, 唔理, 我有我一套,做到比c6睇,佢奈我唔何.但口就永遠唔認同.

生仔後, 我比c6 hurt左無數次. 我坐月已為了99喊左無數次, c6咪當無事發生咯. 玩逃避. 我好聲好氣同c6討論過, 發爛咋又試過, 又如何呀?? c6眼中只有佢亞媽及家人, 佢地係"湊仔無敵" 岩晒既. 但老婆(我)就係外人, 小家, 蠢既, 湊唔掂既. 老馮要為老公付出, 要生兒育女, 個仔女衰左, 就係慈母多敗兒. 永遠都係我地新手媽媽/新抱錯晒既.

呢d咪就係有咁既媽媽, 就教出一個無Q用既愚孝仔. 99可能覺得好光榮, 但我就覺得成家族係四個字"不知所謂":;pppp:

我努力由唔識到識湊, c6完全唔會講一句讚美. 仲要妒忌, 雞蛋內挑骨頭, 一係推開我佢自己搶住仔做. 但又要命令我在旁做亞四. 少少事就"煲"大來話/恥笑我, 我嬲既就係小氣咯. 連我好多不同既朋友, 見到c6都話佢過份緊張. 仲幫口話我做到添. 湊仔方面, 我有晒合理理由去分析, c6永遠唔會接受. 99無里頭/無文化既野就全部接受, 入腦, 食埋添.

我見99既湊仔方法真係 仲要滿口鄉下話(seems 粗口添) 一聽就把幾火, 但點呀? c6話唔係喎. 可能c6最大既願望: 好想仔仔比人笑"鄉下仔", 又或者比老師同學投訴講粗口要見家長掛. 所以我睇下幾時忍無可忍, 我自會帶埋仔仔過新生活.

愚孝c6做爸爸角色,永遠不是一個好東西

男爵府

原文章由 BABYPURPLE 於 19/2/2008 01:34 PM 發表
好彩我老公唔係咁....佢既諗法同我一樣....有時仲會出聲話返佢阿媽......
我奶奶都會覺得我地乜都唔識...但佢湊左7個仔女...會識好多野...
有次我個仔發高燒...但又無其他病徵...咁我帶佢去睇醫生....個醫生都keep住每日打來問阿仔有無咩唔妥....有次我奶奶聽電話....佢話返我知...個醫生問佢我係咪做護士既...哈哈..
証明無經驗...都唔代表唔識湊...何況而家我地新一代既媽媽識得上網搵料....

我都係~ 老公同我唸法一樣,佢係好明事理既人! 而我又唔係搞事人,所以老公一定企我果邊! :loveliness:

我第日有BB時,我唸都會同6299有唔同既一套湊仔方法! 佢地咪洗旨意阿之阿左...

大宅

原文章由 碟碟 於 08-2-19 08:36 發表

我覺得係相對,D仔係縱佢哋D亞媽!
有時都好佩服D99教到D仔咁孝順,聽亞媽話多過聽老婆

首頁

尾頁

跳至