興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

年頭下種的士多啤梨開花了。
我以為春天才會開花結果呢!不知道現在天氣能結果不?

伯爵府

barbiewong 發表於 14-10-4 17:09
哇,粉紅色既

唔係唔係
因室內種唔夠陽光, 用燈照住補光, 所以影到好似紛紅色, 其實係白色的.

伯爵府

回覆:士多啤梨開花

種咗6棵,有5棵開花。可能授粉得唔好,暫時得1個結果。仲係好細粒,未長大。

伯爵府

貼張士多啤梨花花相,白底中間有條綠色線。

伯爵府

仲有朵6瓣的。

伯爵府

yfchoy 發表於 14-10-23 17:48
請問啲花會係邊個位出?我有好多苗,大既母體植株有9棵,不停生新殖株但冇花,現在好頭痛,太多BB啦(30株以 ...
D花都係出葉的地方出.
我初時都係種3棵, 佢出走莖就再多3棵共6棵.
然後佢不停出走莖, 我就剪走佢. 邊有地方種咁多?
而且好似話走莖會浪費營養, 總之佢出我就剪.
走莖太多了, 不能心慈, 大力剪走佢吧!

伯爵府

回覆 yfchoy 的帖子

根出的似小葉子, 我未試過, 唔通又係分株?
至於花, 係D葉中間出的, 就好似出新葉咁, 再長高D就好易睇得出同平時D葉唔同樣的.

伯爵府

回覆:yfchoy 的帖子

有啊。

yfchoy  咩嚟既呢?  發表於 14-10-24 16:42

伯爵府

很細顆但很甜。

yfchoy    發表於 14-11-10 10:50

伯爵府

引用:啲花與花之間隔咗一段時間先出,所以應該得

原帖由 yfchoy 於 14-11-17 發表
啲花與花之間隔咗一段時間先出,所以應該得第一粒授到粉,其他的花謝了,果依然細。 ...
一朵花都可以授粉的。
用小毛筆或棉花棒輕掃黃色花粉,再掃中間花心授粉。
授粉成唔成都好易睇,圖中上面朵授粉不成功幾日後花心會變黑色,下面朵授粉成功不會變黑,慢慢長大。

伯爵府

greencircle 發表於 14-11-20 00:29
其實點解要咁掃?唔好意思,我新手,想學
因為我在室內種植, 冇蜜蜂之類的昆蟲幫手傳播花粉.
所以只好人工授粉, 才能結果.

伯爵府

greencircle 發表於 14-11-20 07:37
用咩掃?
我用小毛筆或棉花棒.
大多花朵都係分雄蕊雌蕊, 雄蕊有花粉, 用小毛筆輕輕掃過雄蕊的花粉, 再把沾上花粉的小毛筆掃去雌蕊授粉.
有D花大朵就容易睇到花粉, 只要花粉能接觸到雌蕊柱頭就成功授粉; 但好似士多啤梨咁細朵的花我就睇唔到D花粉, 都係估估下, 唔知佢究竟成唔成功, 只好在開花時多掃幾次希望成功高D.

首頁

尾頁

跳至