婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我99全家本身(包括我老公)是天主教徒,而我沒有任何宗教信仰但個人偏向信風水命理(當然不是太沉迷個隻)。

有晚99打來話安排了下個月同呀女(呀女而家8個月)去教堂授洗,我話是不是一定要授洗?佢話當然最好啦。

其實我唔係咁想呀女去授洗,我不是對天主教/基督教有任何偏見,但我認為信教呢d野應該由佢將來去決定。正如我媽媽是信佛,但她都沒強逼我去唸經,只係間中叫我跟佢去吃素或者去寺廟行下。而我老公雖然是天主教徒,但自升上中學從未去教堂彌撒。

我想同99講等呀女大個先再決定,但怕講左出來99唔太高興
你話點算好呢?

大宅

咁BB 爸爸都係天主教徒, 受洗就受洗啦, 都冇乜野既.....佢第日依然有得揀返唔返CHURCH

不過你地如果行既係教堂婚禮, 就更應該比BB 去受洗....冇乜特別原因, 純粹個人覺得應該

大宅

原文章由 傻Y頭 於 08-2-19 21:55 發表
我99全家本身(包括我老公)是天主教徒,而我沒有任何宗教信仰但個人偏向信風水命理(當然不是太沉迷個隻)。

有晚99打來話安排了下個月同呀女(呀女而家8個月)去教堂授洗,我話是不是一定要授洗?佢話當然最好啦。

其實我唔 ...

想問一問, 咁妳同妳老公結婚時, 有無嚮教堂行禮啊...

大宅

我個人覺得應該由小朋友自己大佐先做決定!
可能我係無宗教信仰喇..

大宅

好媽媽勳章

原文章由 E@V 於 08-2-20 03:37 發表
我個人覺得應該由小朋友自己大佐先做決定!...

我同意. 對我意大利奶奶都是這樣說!

子爵府

如果無記錯, 天主教同BB受洗, 到佢大左要再領堅振, 先至算係架.

你可以當呢個係對BB既祝福既..如果真係好唔想, 試下同老公傾下喇. 了解下99想同BB受洗既意思同你既想法.

侯爵府

2024年龍年勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

信邊個宗教由bb大左自己決定會好d, 就算果個宗係好好, 導人向善, 不過始終佢有選擇權, 我就會由得佢, 既然你99佢地係天主教徒, 應該會明白同體諒你, 你直接同佢講返呢一點。

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

當年樓主有無係教堂行婚禮?
如果有,有沒有丁點印象,
係祭台前回答過神父乜野?

大宅

我同意你講法
因我都同樓主一樣case
但這只是我c6要求
我同意這係男方家族ge規矩
同埋我們是行教堂
更加要守諾言..這是承諾

樓主放開d啦
bb大左自己會再決定架啦

原文章由 艾莉 於 08-2-20 09:33 發表
如果無記錯, 天主教同BB受洗, 到佢大左要再領堅振, 先至算係架.

你可以當呢個係對BB既祝福既..如果真係好唔想, 試下同老公傾下喇. 了解下99想同BB受洗既意思同你既想法. ...

男爵府

各位
當年我不是在教堂行禮的,而是在註冊處行禮的。

男爵府

原文章由 傻Y頭 於 19/2/2008 09:55 PM 發表

我99全家本身(包括我老公)是天主教徒,而我沒有任何宗教信仰但個人偏向信風水命理(當然不是太沉迷個隻)

其實我唔係咁想呀女去授洗,我不是對天主教/基督教有任何偏見,但我認為信教呢d野應該由佢將來去決定。正如我媽媽是信佛,但她都沒強逼我去唸經,只係間中叫我跟佢去吃素或者去寺廟行下。而我老公雖然是天主教徒,但自升上中學從未去教堂彌撒。

我想同99講等呀女大個先再決定,但怕講左出來99唔太高興
你話點算好呢?

我覺得妳既唸法好正確~ 因為我唸既同妳完全相同!

其實聽妳咁講,妳99都似係明事理既人~ 我係妳就會照直同佢講! 我唸就算佢唔高興都會明既...咁佢天主教架嘛~~~

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

點解我咁問呢?因為係教堂行禮,
神父係會提醒信徒係有責任,
為其子女受洗的,而新人理應承諾執行。
其實雖然你不是教友,但你老公係,
所以佢係有責任向配偶解釋架。

原文章由 傻Y頭 於 08-2-20 18:55 發表
各位

伯爵府

原文章由 艾莉 於 08-2-20 09:33 發表

你可以當呢個係對BB既祝福既..如果真係好唔想, 試下同老公傾下喇. 了解下99想同BB受洗既意思同你既想法. ...

同意呀,基督教都有BB奉獻禮,意義就系等BB在神的祝福下長大,洗禮就等BB長大才決定.你咪當呢個係對BB既祝福囉!

[ 本文章最後由 JFL 於 08-2-20 22:23 編輯 ]

大宅

咁樓主無係教堂行禮, 係未就唔一定要同bb 洗禮呀?

原文章由 傻Y頭 於 08-2-20 18:55 發表
各位

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

umm... 咁個決定權可能己不在樓主手上,
唔係想洗禮教會就一定安排比你,
因為如果父母一方係教友,
理應係教堂行禮,此為其一聖事,
因近年太多人為升小學攞宗教分而洗禮,
所以教會都會嚴謹處理嬰兒洗禮架。

原文章由 E@V 於 08-2-21 02:52 發表
咁樓主無係教堂行禮, 係未就唔一定要同bb 洗禮呀?

子爵府

熱血勳章 2016畫展勳章

樓主, 你99明益你啦, 可能係呢刻會好理智去諗小朋友意願既問題,但到搵小學係個CREDIT. 好多上好既小一,一往往都係天主教既小學, D家長晨咁早去學校門口等攞入學申請表,爭到頭崩額裂, 就係差個1-2分.

我有問過教會, 如果小朋友因家族, 未懂性而受洗, 到佢4-5嵗, 牧師要佢反主日學, 同再問佢願唔願意成為教徒, 到時佢話唔願意可以當無洗, 幾時轉會都得.

唔好諗咁多. 洗啦

[ 本文章最後由 062004 於 08-2-22 00:37 編輯 ]

大宅

其實受洗咗先無壞啫!!
第時搵到好學校又多d分, 而家洗咗禮, 又唔一定要返禮拜堂(你c6都無返啦!), 又唔洗'亦'老人家意思(避咗唔使俾人借d意嘈嘛)!!

大宅

唔 ~ 我都認為宗教信仰應是個人決定

但若然嬰兒受洗純粹是祝福的話,我就唔抗拒 (我同樓主一樣是沒有宗教但信風水命理的) 將來解釋番畀囡囡聽就 ok 啦,到時佢想入邊個敎、或是無教,由佢自己決定

其實我都聽過唔少人「中途出家」(基教教變佛教又有、佛教變基督教都有) 其實 ... 我覺得宗教都是導人向善的,入哪一個教都唔所謂喇,最重要還是自身的修為呢

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

為咗任何利益而去受洗, 呢個諗法/舉動真係cheap到暈 . 好反感 :;pppp: .

大宅

我祖上兩代開始全家都係天主教徒,咁我一出世好順利就去授洗,大左一年都唔去望一次彌撒,當然我心裡面好尊重呢個宗教,其實有咩所謂,當見識多一樣野,同埋好現實果句,讀天主教學校都易d

首頁

尾頁

跳至