懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

請各位媽咪分享戒片方法!

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

天氣涼了,我阿媽教通常夏天戒易啲,因為熱或者游水,可以引導佢好快戒。
我阿女返學前半年先戒哂,之前都係著學習褲習慣下
大女4.5歲啦,努力成果胎兒5個月啦,10月可以見

大宅

引用:天氣涼了,我阿媽教通常夏天戒易啲,因為熱

原帖由 zxyggp 於 14-10-05 發表
天氣涼了,我阿媽教通常夏天戒易啲,因為熱或者游水,可以引導佢好快戒。
我阿女返學前半年先戒哂,之前都 ...
你點樣戒?叫佢有尿尿同你講?戒左幾耐先戒到呀?

別墅

回覆:可否分享戒片方法

每個鐘問佢要唔要vv,或者經過廁所就帶佢去,又不斷教佢vv要話比媽咪知,但都要帶定個紙杯出街,同埋長期帶多條褲,因為佢地一急唔識忍。
萬一賴左, 都係鼓勵下佢,話爸媽細個都試過,唔緊要之類....如果佢講,又要讚下佢咁。
趁未入冬快d學啦,趕得切的

回覆 amyzzzzzz 的帖子

您好amyzzzzzz,請問小朋友依家幾大呢? 戒片時間可以相隔幾年架, 有D快嘅兩歲左右可以戒咗片。開始戒片要留意BB 幾時去大小便,盡量安排佢係果個時間去廁所,等BB 減少整濕條片/減少著片,慢慢BB就會習慣架喇,另外臨訓前餐奶盡量調早少少餵,同BB 去左小便先訓覺, 第二朝BB 一起身就即刻同佢去小便,一般日頭成功戒到片,慢慢晚上就會自自然然戒到架喇!

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

大宅

引用:回覆 amyzzzzzz 的帖子您好amyzzzzzz,請問

原帖由 Angela@牛欄牌媽咪專線 於 14-10-06 發表

您好amyzzzzzz,請問小朋友依家幾大呢? 戒片時間可以相隔幾年架, 有D快嘅兩歲左右 ...
我仔仔19個月,其實依家佢每次急便便我地都同佢去廁所痾,未識主動話要去,但問佢係咪便便佢會答係唔係。有時佢片片重得濟佢會拍下塊片片表示要換,但未識主動話要vv。我見佢呢排唔鍾意著片,所以想睇下係咪機會同佢戒。

您好amyzzzzzz ,囝囝已經19 個月,而近來又吾中意著片,都可以嘗試同佢戒片呀。嘗試由日間開始先,定時同小朋友去小便,好似JM 咁講,俾多D 鼓勵,相信好快會成功架。
我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,

男爵府

回覆 Angela@牛欄牌媽咪專線 的帖子

我女女20個月,我嘗試戎,教佢去坐小廁所不過佢就驚,唔敢坐。有咩方法?而家佢poo poo 左會話你聽。
回覆 pyueshum 的帖子

您好pyueshum,媽媽可以留意/問下佢點解會驚,囡囡20個月應該可以用簡單字句表達佢既感受。媽媽可以利用一些影片/繪圖引導囡囡如廁是怎樣的一回事,留意下佢咩時間大小便,每隔一段時間就主動問佢需唔需要去廁所。一開始可以先著住褲同片坐係小廁所,等佢慢慢適應,習慣之後先再除去褲子坐。如果佢成功既話,媽媽就要加以讚賞佢啦。每個小朋友戒片時間都有唔同架,最快有D 兩歲左右戒到,一般5歲之前就會冇賴尿嘅情況 。 囡囡依家20個月,媽媽都可以唔使太心急 ,順其自然喇!

別墅

回覆:Angela@牛欄牌媽咪專線 的帖子

我個個係仔仔,應該教佢企係到痾,定坐係到先?

男爵府

回覆:可否分享戒片方法

夏天戒無唔易冷親
我係屋企淨係著底褲仔,同佢講vv要去廁所,通常都係周圍瀨,瀨完我會俾佢坐廁所,再解釋佢知vv係坐呢到去既,久而久之佢就識同你講

回覆 Wingyeema 的帖子

您好Wingyeema,開始學習戒片時,可以先讓仔仔去坐廁先,因為相對黎講係比較容易既。

首頁

尾頁

跳至