家庭理財

跳至

首頁

尾頁

男爵府

星期五,我在大家樂食午飯,在我對面位的女士也是一個人食,見她沒吃到3分之一就走了,突然有一位男在下來繼續食那位女士餘下的飯和送,我也有一塊肥的炸豬扒不食留下,我就走了,當我再回頭看看我位有沒有留東西,但我看到那男士正食著我吐出來的肥豬扒,我嚇到即走,看那男士不太似精神有問題人士,心想是否經濟真是壞到我唔知呢?心情有點不安!

男爵府

回覆:二手食的現象

子爵府

你驚什麼?

子爵府

回覆:拉姑 的帖子

可能冇錢食飯.如果下一次吾介意既可以請佢食一次飯..幫下佢

侯爵府

好慘

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

只要肯做,唔信有人要窮到食二手飯,最低工資都35蚊啦,洗碗清潔$50以上一個鐘都請吾到人,有D人懶唔想做咪食二手飯囉!我唔會同情佢

333s  肯做, 必有飯食.  發表於 14-10-8 09:29

子爵府

早半年前係麥當奴已見過,感覺悲哀

男爵府

回覆 拉姑 的帖子

人地可能係唔想浪費食物啫....你有無睇呢集節目呢?

有個自稱『野人』的年輕人,到連鎖式快餐店執拾別人吃剩的薯條來吃,他不是無錢,而是只想告訴大家不要浪費食物。他搬到郊區居住,用柴生火煮飯,選擇本地耕種的農作物為食物。他舉辦環保生態導賞團,以自己的生活模式作示範,叫人反思自己有否浪費食物,破壞環境。
http://programme.rthk.hk/rthk/tv/programme.php?p=5147&d=2014-04-15&e=258749&m=episode

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

見過香港仔美心都有d亞伯食人地食剩的
不要從別人的嘴裡去認識我

大宅

引用:回覆+拉姑+的帖子人地可能係唔想浪費食物啫

原帖由 Golden_Time 於 14-10-05 發表
回覆 拉姑 的帖子

人地可能係唔想浪費食物啫....你有無睇呢集節目呢?
係。有部份人只係唔想浪費地球資源姐... 雖然可能同你唔同,都唔需要當人怪物咁睇...

男爵府

香港其實有好多e d人,我都係大家樂見過。 可能有啲人慳, 可能有啲人想環保。

大宅

我都見過一個婆婆都係咁

侯爵府

畀面勳章

引用:星期五,我在大家樂食午飯,在我對面位的女士

原帖由 拉姑 於 14-10-05 發表
星期五,我在大家樂食午飯,在我對面位的女士也是一個人食,見她沒吃到3分之一就走了,突然有一位男在下來繼續 ...
呢d人一直都存在。不用大驚小怪。

Nice to meet you!

大宅

未必是窮,我住嗰度層樓有個阿婆日日在附近執紙皮,衣著破舊,但是她的物業是自己兼是有樓收租人士的。所以人不可以貌相。很多人生活模式就很慳的。尤其上一代人,他們經過過以前艱難日子,有些現在生活好了都是好慳的

333s  人不可以貌相 yes  發表於 14-10-8 09:28

洋房

真唔真?

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

旺角美心幾年前見過

子爵府

唔奇,人地惜食,唔想浪費呀!在鏡頭下,佢地食d比較企理既食物嘅!

大宅

discuss都有好多人輸到要食二手飯:-(

公爵府

自己有餘而可以去幫人係自己的福氣, 至於是否藉得幫呢個只有天知道.

下次遇到, 可以問一下是否需要幫助, 可以的範圍內給些餅卡, coupon, 買個包, 飯盒比有需要既人. 當然如佢地係環保就另計, 問一下自己有否浪費食物.

如果只看表面認為佢唔肯去做野所以唔抵幫(唔係講樓主), 同見死不夠差唔多, 您永遠唔會知佢背後既原因. 無論佢既原因係點, 如果佢肚餓, 而自己有能力去幫, 始終係一件好事.

男爵府

有頭髪邊個想做喇哩。 人人際遇不同, 有人破產, 有人家人欠債, 有人至親重病, 一人有一個故事, 唔係一定大食懶。 而家真係咩都貴。 有一次我行過地產, 見唐三樓180呎, 租$6800, 眼都突埋。 一日都係自由行同香港政府杏加橙,真係民不聊生。下次一早知食唔哂就撥埋一邊食, 乾淨d。 有人需要咪攞去。

首頁

尾頁

跳至