在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

呢個唔知咩世界

我上星期去健康院做產後檢查,同我老細講想請半天sick leave。佢話呢間公司既文化,做產檢通常用annual leave,唔會申請sick leave

但係見你無晒annual(因為生仔,所以用晒d annual),咁就”當”你sick leave啦,你唔好周圍同人講呀

今朝我同佢講,我下午要去睇乳線堵塞。

佢又問: 你仲未有annual呀?
我話:係呀
但係心諗有無搗錯呀,睇醫生都要用annual
你講到好施捨喎

我剛才打電話去labour dept問,產檢係sick leave定annual,labour dept話係sick leave

真係激死我啦,點解明明我entitle可以得到既野,會比人講到係施捨咁??

仲要係我係大公司(一講出黎個個都識)做架,HR Guildline話請sick leave除非2 days/above,否則連醫生紙都唔駛。

我都係請half day only,你下下講到咁施捨,真係好”興”wor

民房

原文章由 christineyhng 於 08-2-20 16:23 發表
呢個唔知咩世界

我上星期去健康院做產後檢查,同我老細講想請半天sick leave。佢話呢間公司既文化,做產檢通常用annual leave,唔會申請sick leave

但係見你無晒annual(因為生仔,所以用晒d annual),咁就”當”你sick leave ...

唔好唔開心, 如果公司同事好, 老闆好, 有了bb便幾好, 但如果老闆上司衰, 那有了bb便好像得罪人一樣, 黑面了. 我是過來人, 第一胎時, 我老闆ok, 到有了第2個bb, 老闆好像有點不滿. 可能我3人公司, 但我有做好自己份內事, 所以自從有了細仔, 我對老闆很失望, 我已在公司工作十多年, 所以真係好想轉工, 但自己學歷只有中五及文憑一張, 老公搵好少,萬一找不到工作, 我2個小朋友不知點好.
其實我人工不高, 出去可能搵少1,000, 但我始終有個家庭, 不能輕舉忌動, 最近要亞b和自己身體健康便好

大宅

唉,細公司我知邊仲煩,因為老細直接係佢銀包到出糧比你

但係我係呢d半政府機構,mgr又唔係出糧個人,又無乜urgent野要做,搗乜都要下下要我用annual睇醫生先?

生之前,我私家政府2邊都做產檢,比而家仲多早走/sick leave半天,個陣時佢問都無問我,仲笑住口話,你去睇醫生啦,小心d喎

好彩我經濟壓力唔大,但係因剛剛生完仔,又唔係好想轉新工。你趁經濟好,不如轉工啦

原文章由 goahead_2008 於 08-2-20 16:42 發表

唔好唔開心, 如果公司同事好, 老闆好, 有了bb便幾好, 但如果老闆上司衰, 那有了bb便好像得罪人一樣, 黑面了. 我是過來人, 第一胎時, 我老闆ok, 到有了第2個bb, 老闆好像有點不滿. 可能我3人公司, 但我有做好自己份 ...

首頁

尾頁

跳至