夫婦情感

跳至

首頁
12345...6

尾頁

別墅

我男友最近去左某個廣東城市讀書,臨行前個幾月佢話事忙,我覺得有啲冷落左我,我諗可能只係佢個人緊張啦,都好信任佢。到佢最近放假落左嚟,有一日我同佢同埋佢全家食飯,席間我發現佢個whatsapp list 最頂嗰個人唔係我,亦都唔係group 名,唔係男仔名,而係一個女仔名。我覺得個女仔名好熟口熟面,八卦之下,返到屋企係佢fb 個friend list 裏面搵呢個名,唔睇猶自可……

一睇發現兩年前,呢個女仔,就喺我男友正日生日嗰日,貼左一個似係現場影既月光既相,tag 左係with xxx(我男友個名),寫happy birthday to xxx,location 係某個水塘郊野公園,時間係佢生日正日既夜晚9點幾。我搵返男友個wall 度係冇呢個post, 好明顥人地tag 左佢之後佢delete 左。

事隔兩年我已經唔記得點解正日嗰日我冇陪佢。可能佢話有野做,可能係我話攰,可能已經慶祝左兩次唔駛慶祝埋第三次……總之我唔記得了。之但係我睇左個post真係覺得 好。x。嬲!

諗返起兩年前,男友生日前三日我去佢父母屋企同佢一齊慶祝,而佢生日前一日係公眾假期,咁啱踏正某個節日有煙花睇,我地下午去街,夜晚走上山睇煙花,好開心好浪漫。點知原來佢第二日就約左呢個女仔。會唔會係因為約左女仔生日正日,所以懶係約我前一日睇煙花? 我真係唔敢想像。

我再睇埋個女仔前前後後啲post, 冇乜提我男友既,只係有一個post 係男友2012年生日既約3 個月之前,女仔寫:「學寫書法,係因為想有朝一日寫一幅字,掛喺[xxx] 既 [yyy]」。(yyy 係我男友想開既一種舖頭) 我男友like 左。

係書法post 既同一日,女仔又post三個字:「五周年」,後面一個心形。我男友冇like到。

各位jm,我依家情緒好平靜理智,但我怕自己諗多左,想徵求意見:

1. 你地覺得佢地有冇野?

2. 我應該點做? 我一方面想add 個女仔做frd, 之後可以睇晒佢啲post, 或者咁會俾我搵到啲野證明佢地係有野或者冇野,咁總好過我依家半天吊,諗呢諗路,但我又驚打草驚蛇,因為個女仔實會睇到我係mutual friend with 我男友,如果佢地真係有野,我男友就會知,到時俾佢先發制人話我唔信佢。

3. 講真,其實我地之間既信任已經打左折扣,以前佢一句話忙我就信佢,俾空間佢,依家佢話忙,我都會諗到底係咪約左其他女仔。你地認為咁樣既關係值唔值得keep? 定係撇脫啲,連問佢都費事,總之自己唔開心就走,諗都唔好諗,唔好委屈自己?

別墅

回覆:無意中睇fb 見到兩年前男友正日生日嗰日……(長, 求意見)

申請個新a/c add佢

lsumyinbb  x9  發表於 14-10-20 23:50
maylaw1988  x8!  發表於 14-10-17 17:02
rachel_ching  X7  發表於 14-10-16 21:38
ivythepooh  x6  發表於 14-10-14 02:39
nemrak  x5  發表於 14-10-8 18:43
blythe0824  x 4  發表於 14-10-7 12:41
jzzz1102  X3  發表於 14-10-7 12:28
lily86  X2  發表於 14-10-7 11:43

大宅

回覆:bodybutter 的帖子

不要打草驚蛇,慢慢部署好先,唔係妳只会比个机会佢收得更埋

別墅

回覆:無意中睇fb 見到兩年前男友正日生日嗰日……(長, 求意見)

直接同男友傾!唔好估估下!

pc2012  x 4  發表於 14-10-14 12:07
jjj13795  X3  發表於 14-10-7 23:47
casscassy  X2  發表於 14-10-7 14:05

別墅

依個case同我曾經經歷既差唔多
如果我係你會開一個新ac加佢
再睇哂佢啲貼再開火
起碼有證有據
你要打定輸數好大可能有你唔想見到既野
但我認為已經知道左冇可能扮唔知
先了解左再同男人傾 比我我唔會拖
自己傷心之餘都廢事比佢繼續享齊人之福!
要了結就拿拿淋

admadm  但個女仔可以唔accept   發表於 14-10-14 08:17
nemrak  agree  發表於 14-10-8 18:43

別墅

多謝咁多位既意見!想問實際上,點新開一個fb account分身?

我覺得如果直接根據手上有限既資料問男友,佢點都唔會認係自己錯,佢係嗰種乜都佢啱晒既人。自問,如果佢地件事係2012年已完左,我可能都仲接受到,但我接受唔到2年以來佢地仲keep住搵對方,當我死的嗎?

nemrak  開新email用假相  發表於 14-10-8 18:44

別墅

多謝咁多位既意見!想問實際上,點新開一個fb account分身?

我覺得如果直接根據手上有限既資料問男友,佢點都唔會認係自己錯,佢係嗰種乜都佢啱晒既人。自問,如果佢地件事係2012年已完左,我可能都仲接受到,但我接受唔到2年以來佢地仲keep住搵對方,當我死的嗎?

子爵府

BK Milk勳章

回覆:bodybutter 的帖子

我覺得, 你首先諗左你對於之前既事既底線係邊先。
點都唔想分手? 要分手?

你問得, 應該係想原諒/接受佢過去, 以後唔再做就得吧?

如果係咁, 我會暗示佢知,你知道發生過既事, 但如果佢收手你會原諒, 你可以作話係你朋友既case.

男爵府

Add 左佢飛卜都唔代表你可以睇到哂佢d野!
必要時用男友acc睇啦....

nemrak  smart!!!!!  發表於 14-10-8 18:44

公爵府

認識瑞士牛牛第三回

你同男朋友行左幾耐?

男爵府

回覆 bodybutter 的帖子

會唔會只係再見亦是朋友渣?

別墅

ada_fung 發表於 14-10-7 08:23
我覺得, 你首先諗左你對於之前既事既底線係邊先。
點都唔想分手? 要分手?

我諗左底線了,我可以接受分手的。
我覺得就算好得返都會冇晒信任,咁樣落去長遠都唔WORK, 自己又辛苦。何必。
其實我一向既諗法係信佢,唔check 佢,唔要佢報到,唔追魂call, 因為我自己都唔鍾意呢啲。但如果佢濫用我既信任,我覺得咁係對我既侮辱。
我想睇,只不過係想更加肯定我既諗法,肯定我唔係亂諗,而係真有其事,如果唔係,就咁問佢,都冇真憑實據喺手,佢大可以話我多疑而耍走我,甚至發難話我管佢或者唔信佢,真理又喺返佢嗰邊。要分手,可以,但唔可以侮辱我既人格,黑既講到白。
同埋我睇左佢啲post, 雖然個女仔個post 未必有好多自己野,點都有啲蛛絲馬跡。例如我可以睇到某一日佢話佢自己忙而唔得閒出嚟,而咁啱個女仔post 左啲去街相有佢個樣,咁某程度上都砌得返個picture出來。

admadm  個女仔似乎想俾人知   發表於 14-10-14 08:19
kmw0123    發表於 14-10-7 23:35

別墅

ching070707 發表於 14-10-7 10:18
你同男朋友行左幾耐?

4年左右。

子爵府

回覆 bodybutter 的帖子

你應該是開始覺得和男友變得疏遠了,
所以才會開始去留意他究竟有甚麼異樣,
這是所有女人在面對感情出現問題時出現超準的第六感。
但是與其去追去查男友究竟是否正在一腳踏兩船,
倒不如好好地想,
你們之間是否感情變淡了?
相對也無言?
他開始不耐煩對你?
他沒有再像以前一樣關心你?
你男友要到廣東地區讀書,
代表他要面對更多的誘惑,
其實問題並不是僅是因為這個女人,
核心問題是你和他之間的感情問題,
這才是你要去想的。
不知你們拍了多久?
不知你們之間是否也有為未來計劃過,
但現在你內心種下懷疑的因子,
你看他甚麼都有懷疑的心,
如果你繼續這樣下去,
只會令你和他越走越遠。

我想你不如問問自己?
他還值得你繼續下去嗎?
如果你還愛他,
不是把重點放在他有沒有背叛你,
應該是看看應如何條補大家的關係。
可以和男友談談,
不是談他和那女人的事,
只是告訴他覺得大家變得沒有了話題,
他對你變得很淡了,
也不多聯絡,
他是否覺得不愛你了?
我想理性地和他先探探口風,
或許可以令你自己去衡量是否還有繼續下去的必要。

你男友WHATSAPP最頭是這個女人,
也代表他經常和她聯絡,
所以他們之間必有鬼,
只是不知道他會因為這個女人而放棄你嗎?

好好自己去想想!

kmw0123  Agree  發表於 14-10-7 23:38
siuyaubb  Agree  發表於 14-10-7 15:41
mc <()>

伯爵府

申請個新email就可以申請新fb了。
建議樓主搜集多d證據先

大宅

拍左4年, 你有無佢fb password? 有就自己入去睇
我未結婚前, 成日都會睇男友fb, 唔係唔信任佢, 只係本住8卦的心去望下

因為你開一個新的acc 去add 佢, 佢未必比你add, 就正如我fb 如有3唔識7的人add 我, 又無共同朋友的, 我係唔會比佢add。

珍珠宮

拍左4年,但個女仔話5周年,會唔會你先係第三者?

你開個新e-mail咪可以開多個fb acc.,但其實個女仔未必會比你add架喎

wml527  我都想問…樓主佢係咪   發表於 14-10-7 16:56

子爵府

以我為例,我唔知係幾水既人唔會 accept 佢,新 acc 更加

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

bodybutter 發表於 14-10-7 11:49
4年左右。
會不會人地先係正印,而你俾人呃緊?

別墅

soso1227 發表於 14-10-7 13:20
會不會人地先係正印,而你俾人呃緊?

我都有咁樣諗過,但諗返,過時過節佢帶返父母屋企嗰個係我,佢父母生日擺酒,聖誕派對,團年,做節,諸如此類又係叫我,佢父母好鍾意我,周不時有禮物俾我。如果呢個正印從來冇係佢家庭出現過,雖然係識佢識得耐,咁都唔正印得去邊。

但掉返轉諗,可能佢只係覺得我tum 得掂佢父母先帶返屋企,同佢有幾愛我係冇關係。換言之只係搵我過橋,用來俾佢屋企人睇。

唉,越諗越煩。

首頁
12345...6

尾頁

跳至