自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

佢一早都已經係生意人, 遲d出返個個人專輯, 再向xx週刊追返d版權費, 有排收錢!

佢道歉完之後, 馬上有人原諒佢, 真係無天理!!!!!

複式洋房

陳冠希律師呼籲停用照片 (明報) 02月 21日 星期四 05:30PM

陳冠希 透過律師發表聲明,呼籲傳媒立即停止刊登網上流傳,載有陳冠希及其女性朋友的親密相片。

聲明表示,陳冠希已委托律師,在他能力權限內,採取所需的法律行動,以保障所有被事件影響的受害者的利益。並強調陳冠希是相片的版權擁有人,受到知識產權保障,照片被非法盜取,如未經同意下發表、複製或散布,是不合法,而下載照片屬侵權行為。

珊瑚宮

好媽媽勳章

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

嘩,真係最醒係佢!

大宅

醒目開學勳章

佢真係學到野

自認拍攝者申版權
民事禁制裸照發放 2008年2月7日

【明報專訊】警察拘捕「源頭」後,大批懷疑藝人新裸照隨即又被上載到互聯網,兼且在內地及海外網站不斷流傳,有法律界人士指出,陳冠希及其他牽涉其中的藝人難期望以法律途徑解決今次事件。對於尚未發放的數百張照片,陳冠希等人最後的希望是透過與警方合作,盡快查出有多少人擁有全套照片或影片,然後向法庭申請禁制令,禁止他們進一步發放。不過,要找出所有擁有全套照片或影片的人,本身已有相當難度。

該律師解釋,在陳冠希採取法律行動前,先要肯定他擁有所有照片、影片的版權,不過,陳至今尚未向外承認是所有照片的拍攝者。若陳承認他擁有版權,即可循民事途徑禁制所有管有有關物品的人進一步發放,而目前最有效的途徑,是倚賴警方要被捕人講出有多少曾經取得整套色情照及影片,但對於有多少人擁有整套照片及影片,相信難以掌握。

Paris Hilton春宮帶賺錢

同類事件可以援引2003年外國名人Paris Hilton與男友Rick Saloman的春宮影帶,當年於互聯網不斷流傳後,Rick Saloman索性成立小電影公司,出版「正版」春宮帶並賺個盤滿谰滿,而Paris Hilton後來亦分一杯羹。同樣情會否在港重演,就視乎相關主角會否先承認自己就是相/影片中人,然後毅然轉為「小電影」主角。

[ 本文章最後由 ivylau121 於 08-2-21 18:23 編輯 ]

子爵府

2024年龍年勳章

剩係收版權費都有排收

禁止訪問

民房

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原文章由 sulamita 於 08-2-21 17:55 發表
佢一早都已經係生意人, 遲d出返個個人專輯, 再向xx週刊追返d版權費, 有排收錢!

佢道歉完之後, 馬上有人原諒佢, 真係無天理!!!!!

佢真係ceo料,醒過天真嬌好多!

伯爵府

畀面勳章

伯爵府

複式洋房

版權擁有人?
知識產權保障? 下載照片屬侵權行為?
咁佢公開道歉, 為左d版權?
o下!!!

大宅

佢唔係咁無得收科, D乜週物週印晒D相包埋膠袋賣就唔犯法。
但陳生認咗頭就唔可以咁啦。

我覺得佢無推卸拱任, 又向所有人、受害女星, 家長,全港市民道歉, 兼退出香港娛樂圈, 你仲想佢點? 如果佢係外國紅咗係佢本事。

好過阿嬌, 唔拖唔水, 以後更加唔知點面對觀眾, 真係嫁人好過啦!!

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

佢一定要 claim 左 d 相係佢影既 =佢係d相/movie 既版權持有人,咁樣 d 生果報呀數字周邗就唔可以再出d相,就算打黑格都唔得。

呢個辦法係好好,不過遲左d,如果早兩個禮拜出呢個聲明,d報紙雜誌就一張相都唔出得啦!唔洗好似而家咁,大人細路,有無電腦既人都見到晒啦!

水晶宮

至尊種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 爸B勳章

有可能出曬 千多幅相做一個寫真集
不要問國家能為你們做些甚麼,要問你們能為國家做些甚麼。Ask not what your country can do for you, ask what you can do for your country.

珍珠宮

hashtag旅遊勳章 DHA勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

原文章由 candietweety 於 08-2-21 20:02 發表

佢真係ceo料,醒過天真嬌好多!

醒ga唔係佢,係佢啲智囊團啫

大宅

CEO真係CEO...

伯爵府

牛年勳章

人地搵律師,參考過好多法律意見至出黎架!
佢篇稿,合情、合理、合法,讀出來字字鏗鏘,句句感人呀!

珍珠宮

畀面勳章 大廚勳章

原文章由 豬豬822 於 08-2-21 23:06 發表

醒ga唔係佢,係佢啲智囊團啫

佢係醒就根本唔會發生依件照片外涉事件啦, 我話佢無腦至arm.

女人是很脆弱, 但媽媽卻很堅強:)

珍珠宮

係米遲左d呢???之前通街通巷都係, 尼輪多數係紀念肥姐啦... 想收版權費相信唔易喎...早出尼封信三星期, 就少好多受害人啦... px仔...

[ 本文章最後由 tkkmama 於 08-2-22 08:51 編輯 ]

珍珠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 有「營」勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

首頁

尾頁

跳至