自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我仔小4,今年先開始俾零用錢,佢已經借了俾4個同學,但冇人還錢。我都唔知點教佢,唉。。。我和他說說叫他的同學還,以後唔準借錢俾人,還是同佢講d錢收唔返。。。苦惱。。更加唔明依家d學生點解借人錢唔還,好合理甘
3孩家庭,壓力山大

侯爵府

引用:我仔小4,今年先開始俾零用錢,佢已經借了

原帖由 gloryu2 於 14-10-08 發表
我仔小4,今年先開始俾零用錢,佢已經借了俾4個同學,但冇人還錢。我都唔知點教佢,唉。。。我和他說說叫他 ...
以後唔好借俾人,講錢失感情

子爵府

回覆:自從給了我仔零用錢後,他常常借錢俾同學,仲要同學唔還

tell teacher then their parents

禁止訪問

子爵府

借左俾人人地無還,由佢無錢洗。。唔理佢
佢借多幾次就知。。

BIGPAT    發表於 14-10-8 08:57

男爵府

回覆:gloryu2 的帖子

我以前d小學同學都係借完錢唔還,你仔吸收多幾次經驗就唔會再借,仲知邊d係人邊d係鬼。但如果佢keep 住借,其實可能俾同學仔勒索。

大宅

只是一星期俾20蚊
3孩家庭,壓力山大

子爵府

引用:我仔小4,今年先開始俾零用錢,佢已經借了

原帖由 gloryu2 於 14-10-08 發表
我仔小4,今年先開始俾零用錢,佢已經借了俾4個同學,但冇人還錢。我都唔知點教佢,唉。。。我和他說說叫他 ...
你最好小心處理check 清楚佢真係借左比同學定比同學仔呃錢,可能佢怕先話比你知係借左錢,因為我朋友個仔好耐以前就係甘情況,成日比同學仔蝦又呃佢D錢買哂野比大家食,個仔仔就係怕事吾敢話比媽媽知,最後我朋友都幫佢轉校解決問題

侯爵府

引用:借左俾人人地無還,由佢無錢洗。。唔理佢佢

原帖由 heyhey101214 於 14-10-08 發表
借左俾人人地無還,由佢無錢洗。。唔理佢
佢借多幾次就知。。
我都覺得係...
控制零用錢啱啱好,佢一係自用一係借俾人,借完無人還佢自己無錢用,就會學識錢唔係亂借

伯爵府

如果可以就交老師處理,小朋友好多時聽老師講都唔聽我講,我仔小一已試過!

記得當日因為我冇買早餐比仔仔,所以比左$5佢買三文治(學校$5一份),點知都出事(之前都有買而我唔知,因為可以用八達通,依家冇勒,因為試過冇錢要行返屋企!)

原來當日有位同學仔同佢講「我問你借$5,聽日還$20比你啦」,我一直都唔知。直到一個月後,個媽媽搵我,話我仔仔放貴利,大個做黑社會等等,我即時叫佢一齊搵老師了解清楚,對方媽媽話會影響小朋友,想我返去了解下。返到屋企,我問過仔仔,佢一口咬定係同學仔講既,第二日我再見到個媽咪,同佢講我仔點講,而且我決定交老師處理,如果我仔唔啱,佢必須受罰,否則就唔可以屈我仔,最後老師查出係對方小朋友講大話,同時教全班同學唔可以咁做。我同爸爸亦教仔仔,唔準借錢比人,亦唔準問人借,我會早一日買定早餐,冇再比錢!

伯爵府

我仔都係小四,這兩個月開始每月比100零用,佢收到錢後請隔離位同學食麥當當餐,一天已用了60元

子爵府

gloryu2 發表於 14-10-8 06:59

這樣的事也發生在我孩子身上,我便向他解釋,他也明白了。你可以同囝囝講以後唔準借錢俾同學,因為D錢唔係囝囝嘅,係父母嘅,所以他自己無權借出,以後若有人問佢借,就用此理由。況且,D錢係父母俾佢應急。如果佢將D錢借咗俾同學,他自己便沒有了,令自己陷入困景,到時先問人哋借嗎?人哋無錢或者不願意借出,點算呢?每個父母都應為自己子女預備零用或應急錢,所以他的同學應問自己父母要,是他們父母的責任,而你只為你孩子負責任。

大宅

我現在叫佢先叫同學還左先,如果佢地唔還我再處理。
3孩家庭,壓力山大

男爵府

我仔小三開始有零用錢每星期$25,初時有錢又係周圍借比人,我就停左唔再比錢佢,等佢知道肚餓時想買食物都無錢的感覺,後來佢話唔會借錢比人,唔問人借錢,我才比返零用錢佢。

公爵府

好簡單,同佢講借出去一定無得還,我不會因為借左而再俾你,你自己決定點做

所有事物,當你知道它不是真的時,它就不會令你痛苦。

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:我仔都係小四,這兩個月開始每月比100零用

原帖由 jojo1234 於 14-10-08 發表
我仔都係小四,這兩個月開始每月比100零用,佢收到錢後請隔離位同學食麥當當餐,一天已用了60元

...
一次過俾$100? 之前俾開幾多?

識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

珊瑚宮

2024年龍年勳章

...
分開俾,唔好一次俾咁多

子爵府

gloryu2 發表於 14-10-8 08:29
我現在叫佢先叫同學還左先,如果佢地唔還我再處理。
你可以叫囝囝提同學還錢,但若不成事,就以此為鑑,讓他知道借咗錢俾人,要人還不易,所以以後不要借出。若金額不多,收不回來便算了,當是他上了一課。

男爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

如果係我,我會暫停發放零用錢,並會向班主任反映,由班主任查證及處理

伯爵府

好媽媽勳章

...
咁多!?我仔F.1, 1個月$50

首頁

尾頁

跳至