烹飪搵食

跳至

首頁
12345...19

尾頁

男爵府

原文章由 Bambi 於 23/2/2008 10:41 AM 發表
Thank you very much for your recepie.
I found it very useful, pls keep on posting your good work.

Thank you~ Hope you'll like my recipes!

P.S. 哈哈~ 妳簽名樹張相超搞笑! 係咪小丸子果條友仔個真人版?

男爵府

秋風, oh!Baby & samchi媽,

thanks very much!

男爵府

原文章由 Allie 於 23/2/2008 11:45 AM 發表
VCA,

我好鐘意食芝士焗龍蝦架! 不過點樣幫佢放尿呀? 如果用雪藏龍蝦又要唔要放尿呀? 另外, 如果想放埋生麵底又得唔得呢? 要幾時放? 唔好意思, 好多野問! 唔該你先! ...

Hi Allie,

我只買會郁既龍蝦~ 而依度既龍蝦係有大大隻拑果種,所以我買時會叫佢放尿+開埋邊,我自己就唔知點放,但見佢攞支野篤唔知邊度...然後有d水標出來咁! (隔太遠睇唔清楚~)

雪藏龍蝦我未用過喎~ 因為依度既雪藏龍蝦係熟既...乜尿都冇哂啦!

依個係西餐來...放生麵底真係未見過/試過喎! 妳其實係咪想有d五穀類落肚? 不過妳依個idea 應該唔錯! 但我唸生麵唔係太適合~ 可能用angel's hair 或者linguine 之類既pasta 會啱d~ 但唔係放焗爐,而係另外煮pasta 再將焗好既龍蝦放面......生麵底應該中式啱d!

其實我另有2中1西唔洗用焗爐既龍蝦食譜,等我搞掂焗爐篇我post 出來比大家睇呀~~~

男爵府

原文章由 dincat 於 23/2/2008 12:27 PM 發表
樓主你就好啦, 香港寸金尺土, 邊放到洗衣機咁大座焗爐
我地用焗爐仔, 原隻芝士焗龍蝦, 放左入去唔識轉
睇你d食譜偷師整.....芝士焗蝦毛

有好有唔好啦~ 妳有所不知嘞!
妳都識話係"洗衣機咁大座焗爐"啦...
咁妳唸吓我洗焗爐既時候係點既?

大宅

好媽媽勳章

Vca:

上次煲你教個羅漢果菜乾湯好好味,亞仔都飲成碗,thx!

伯爵府

原文章由 Vca 於 08-2-24 03:41 發表

Hi Allie,

我只買會郁既龍蝦~ 而依度既龍蝦係有大大隻拑果種,所以我買時會叫佢放尿+開埋邊,我自己就唔知點放,但見佢攞支野篤唔知邊度...然後有d水標出來咁! (隔太遠睇唔清楚~)

雪藏龍蝦我未用過喎~ 因為依度 ...

我是路過的 :mrgreen:
放尿只是for新鮮龍蝦, 雪藏or剛剛死左都不用放尿, 只係開邊挑左條腸出黎就ok架啦!

男爵府

VCA,
Thank you!
咁放完尿隻龍蝦係生定死架? 原來可以叫佢地放尿同開邊架? 咁弘幾方便喎! 但開邊之後係咪要盡快煮呢? 好似蟹咁, 唔煮d肉會梅?!

係喎, d 麵應該分開煮. thanks so much!

原文章由 Vca 於 08-2-24 03:41 發表

Hi Allie,

雪藏龍蝦我未用過喎~ 因為依度 ...

男爵府

原文章由 acintl 於 08-2-24 14:15 發表

我是路過的 :mrgreen:
放尿只是for新鮮龍蝦, 雪藏or剛剛死左都不用放尿, 只係開邊挑左條腸出黎就ok架啦!

明白了, 謝謝! 總之可以叫果d 人整埋, 咁我就唔使擔心了!

男爵府

原文章由 Vca 於 08-2-24 03:46 發表

有好有唔好啦~ 妳有所不知嘞!
妳都識話係"洗衣機咁大座焗爐"啦...
咁妳唸吓我洗焗爐既時候係點既?

搭咀 : 我屋企果個都係built-in 好大座的焗爐. 上次燒完一隻雞, 差不多擦了兩日先攪掂. 請問你有無好方法洗爐呢? 又有咩辦法另d 油唔會彈到四圍都係呢? 我好鐘意用焗爐, 但諗到有排洗, 又唔係好想整了!

男爵府

原文章由 tough 於 24/2/2008 01:58 PM 發表
Vca:

上次煲你教個羅漢果菜乾湯好好味,亞仔都飲成碗,thx!

You're welcome~
好開心妳+囝囝都鍾意個湯! :loveliness:

男爵府

原文章由 Allie 於 24/2/2008 02:56 PM 發表
VCA,
Thank you!
咁放完尿隻龍蝦係生定死架? 原來可以叫佢地放尿同開邊架? 咁弘幾方便喎! 但開邊之後係咪要盡快煮呢? 好似蟹咁, 唔煮d肉會梅?!

係喎, d 麵應該分開煮. thanks so much!

...

我唔知放完尿隻龍蝦係生定死喎.... 因為我一定叫佢開埋邊,開咗邊就死硬啦! 仲有(1)我冇佢用來果種刀,怕自己開得唔靚; (2)覺得殘忍; (3)怕隻龍蝦拑親我! 有次我同老公喺屋企打邊爐,都係叫果位仁兄將成隻龍蝦肢解埋先~ 我唸我屋企d刀唔夠堅...

緊係最好盡快煮啦! 我係買完即返屋企煮架! 乜野都係新鮮既先最好架啦~ :D

男爵府

原文章由 Allie 於 24/2/2008 03:00 PM 發表

搭咀 : 我屋企果個都係built-in 好大座的焗爐. 上次燒完一隻雞, 差不多擦了兩日先攪掂. 請問你有無好方法洗爐呢? 又有咩辦法另d 油唔會彈到四圍都係呢? 我好鐘意用焗爐, 但諗到有排洗, 又唔係好想整了! ...

其實我唸係冇辦法令d油唔彈既! 我唸咋~ 所以如果有人知既話,麻煩入來講解一下!

我自己用完焗爐後會將焗爐門打開一陣,等佢凍一陣至仲有餘溫但唔會燙手既時候用Cif (螢光黃果隻)+濕布抹兩次! 油漬未完全凍哂時容易抹好多架~ 每隔個2、3個月就用焗爐專用清潔劑大洗一次咁囉~

仲有我啱啱發現有一種黑色既墊係比焗爐用既~ 雖然只可墊底,但起碼都可以抹少d啦! 有其他媽咪話CitySuper 有得賣喎~ 我都唸住買來試吓!

男爵府

原文章由 Vca 於 08-2-25 06:51 發表

You're welcome~
好開心妳+囝囝都鍾意個湯! :loveliness:

乜羅漢果可以煲菜乾湯咩
咁..........
Vca
比個羅漢果煲菜乾湯個食譜我吖

男爵府

原文章由 秋風 於 25/2/2008 05:47 PM 發表

乜羅漢果可以煲菜乾湯咩
咁..........
Vca
比個羅漢果煲菜乾湯個食譜我吖

紅蘿蔔羅漢果菜乾湯

(1) 菜乾浸軟洗淨,紅蘿蔔切件,瘦肉或豬洗淨飛水備用。
(2) 羅漢果1個、無花果5粒、蜜棗5粒、南杏北杏適量+果皮一塊洗淨。
(3) 水滾後放入所有材料,以大火煲滾後轉慢火煲2小時,用鹽調味即成。:loveliness:

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原文章由 Vca 於 08-2-25 06:25 PM 發表

紅蘿蔔羅漢果菜乾湯

(1) 菜乾浸軟洗淨,紅蘿蔔切件,瘦肉或豬洗淨飛水備用。
(2) 羅漢果1個、無花果5粒、蜜棗5粒、南杏北杏適量+果皮一塊洗淨。
(3) 水滾後放入所有材料,以大火煲滾後轉慢火煲2小時,用鹽調味即成。:l ...

等我都試下煲先~

男爵府

V 女廚房革新版

由於講講吓講埋同"焗爐"冇乜關係既食譜~
所以我決定將"V女廚房"改成為post 我自己既食譜!
即係話 - "焗爐篇"將會成為"V女廚房"其中一部份~
來緊既日子,仲會有"小菜篇"、"湯水篇"、"西餐篇"....
不定時咁post 出來~ 大家請多多入來交流+多多指教!

P.S. 試過我食譜既靚太們~ 如果妳地發現小女子既食譜有可以改善既地方 +有更好既idea 或者新方法.....etc 歡迎入來提出+大家研究吓~~~~

男爵府

焗爐篇
西餐 - Meat

鹹牛肉焗洋蔥薯仔 (Corn Beef Hash)

(1) 燒熱橄欖油,炒香切碎洋蔥1個和蒜茸一粒(大)。加入切成丁的中薯仔約4個(視乎大小),用鹽和磨碎黑胡椒調味,拌勻。

(2) 壓碎罐頭鹹牛肉約500克,和薯仔一起炒勻。

(3) 將炒勻之鹹牛肉和薯仔盛入玻璃焗盆內,放入已預熱焗爐(200C),焗至鹹牛肉略焦,洒上新鮮切碎的parsley 即成。

(4) 可配麵包或cornbread (唔知中文係乜~)

燒牛肉伴迷迭香紅酒肉汁 (Roast Beef with Rosemary & Red Wine Gravy)

(1) 預熱焗爐180C。

(2) 燒熱油鑊,將牛肉(Beef Rib Joint - 最好連骨~)所有表面煎至轉金黃色(作用係鎖住肉汁~),用海鹽和磨碎黑胡椒調味。

(3) 將牛肉放入焗爐內烤焗(牛肉燒幾耐要視乎牛肉大小、有冇骨+要幾成熟而不定~),待牛肉烤焗至一半時間之時,反轉牛肉,洒上切碎的Rosemary(迷迭香)和拍扁連皮的蒜頭數粒,放回焗爐內烤焗餘下的時間。

(4) 將牛肉取出,用錫紙蓋著保溫5至10分鐘。(作用係relax 肉質~)

(5) 紅酒肉汁:將燒牛肉所流出來的肉汁用湯匙去油份,盛入鍋中加熱,加入和肉汁同等份量的紅酒煮至酒精蒸發餘下一半的份量,重複2至3次,加入200至300ml牛肉清湯(可用牛湯精加水~)和新鮮切碎的Rosemary,微滾大約10分鐘,用海鹽和磨碎黑胡椒調味,另可加入粟粉令汁變稠。

(6) 切開牛肉淋上肉汁即成。

我都覺得麻鬼煩~ 所以平時喺屋企食,我係用超市買既煮好既現成肉汁! 只有朋友來作客時,我先會自己煮肉汁!

P.S. 遲d補番"燒牛肉時間表"比大家參考~

[ 本文章最後由 Vca 於 08-2-27 01:47 編輯 ]

侯爵府

I want to try Lobster thermidor. Sound yummy. Thanks. Will you open a blog then? If so, I'm waiting for your foods...
:-D :-D :-D :-D

侯爵府

I want 蕃茄醬 recipe ah. Do you have it? Wanna to make it with pasta. Thanks thanks
:-D :-D :-D :-D

男爵府

原文章由 drm 於 26/2/2008 04:43 AM 發表
I want to try Lobster thermidor. Sound yummy. Thanks. Will you open a blog then? If so, I'm waiting for your foods...

我仲唸緊呀! 又唔知用邊個"牌子"既blog 會好d? 有冇好介紹?

我而家個係鬼佬blog,同埋blog 果part 好白痴放唔到相喎~

首頁
12345...19

尾頁

跳至