烹飪搵食

跳至

首頁
23456...19

尾頁

男爵府

原文章由 drm 於 26/2/2008 04:54 AM 發表
I want 蕃茄醬 recipe ah. Do you have it? Wanna to make it with pasta. Thanks thanks

蕃茄醬食譜就冇~ 但我有用蕃茄煮既pasta 食譜,之前都post 過出來! 但而家我要去煮"mum mum"比老公啦~ 我聽日揾番出來post 喺依度呀!

別墅

Vca:

thanks ,我已打包左兩個食譜啦, 另外想問知唔知豬頸肉的英文呢? 因為我唔知一般鬼佬supermarket有無得買....
http://hk.myblog.yahoo.com/monmon-chin

男爵府

原文章由 drm 於 26/2/2008 04:54 AM 發表
I want 蕃茄醬 recipe ah. Do you have it? Wanna to make it with pasta. Thanks thanks

妳真係問得好合時! 本來我真係冇蕃茄醬食譜~ 但尋晚睇Sky food channel 咁啱就係煮緊pasta with chicken and tomato sauce!

Pasta 蕃茄醬

1. 燒熱1湯匙橄欖油,炒香切碎蒜茸1粒,再加入切碎細洋蔥和切碎紅蘿蔔各1個炒約5分鐘。

2. 加入罐頭蕃茄400克(chopped+隔去水份)、tomato puree 1湯匙和清雞湯150ml,拌勻煮滾後轉慢火煮10分鐘(keep 住微滾和搞拌~)

3. 將汁倒入搞拌機打至smooth 後,將汁倒回鍋中再煮滾,加入切成小片的sun dried tomatoes 50克(橄欖油浸的一種~隔去油份),微滾5分鐘即成。

男爵府

原文章由 monmonchin 於 26/2/2008 10:23 AM 發表
Vca:

thanks ,我已打包左兩個食譜啦, 另外想問知唔知豬頸肉的英文呢? 因為我唔知一般鬼佬supermarket有無得買....

豬頸肉 = pork collar

我去過鬼佬butcher,但佢地冇得買~
反而我去依度既中國超級市場裡面既butcher 先有~ (佢地成隻豬擺出來既!) 我見佢地個牌中英對照係咁寫架咋~~~

子爵府

Dear Vca,

Do you have the recipe of shepherd's pie?

Thanks!

男爵府

焗爐篇
西餐 - Ploutry

燒鴨胸伴紅酒Raspberry Sauce

1. 鴨胸用橄欖油煎至表面金黃色,加海鹽和磨碎黑胡椒。放入預熱焗爐(180C)烤至熟。

2. 紅酒Raspberry Sauce: 炒香蒜茸,加入紅酒半杯,煮滾至酒精蒸發餘下一半,加入無核的raspberry 果占半杯和清雞湯2杯拌勻,煮滾至汁蒸發約1/3 (餘下2/3),離火加入新鮮切碎的Sage (鼠尾草)和磨碎黑胡椒。

3. 將鴨胸切件,淋上raspberry sauce 即成。

五香燒雞 (Roast Chicken with 5 Spices)

1. 將雞開邊或從胸骨剪開壓扁。

2. 醃料: 小洋蔥(shallot)1個切碎、蒜茸1粒、老抽1湯匙、蜜糖2茶匙和五香粉1 1/2茶匙,拌勻。

3. 將雞用醃料醃過夜。

4. 將雞用油鑊煎至金黃色(皮的一面),放入預熱焗爐(200C)烤焗至雞熟即成。

P.S. 雖然材料係中式,不過依個係鬼佬食譜~ 但我試過其實可以斬件當餸,比白切雞和豉油雞較特別~

檸檬迷迭香燒雞 (Roast Chicken with Lemon & Rosemary)

1. 將雞斬開4件,放入大碗內。

2. 檸檬1至2個,每個切成4份,搾出檸檬汁後,將檸檬汁和檸檬同加入碗內。

3. 加入迷迭香葉、略拍連皮的蒜頭約6至8粒、海鹽和磨碎黑胡椒,再倒入橄欖油和白酒,所有材料拌勻醃約30分鐘。

4. 熱白鑊(因醃雞的汁裡已有橄欖油~),先煎雞皮的一面,至雞皮金黃反轉煎另一面,同樣煎至金黃。

5. 將雞件放入陶焗盆內排好,將先前醃雞的材料淋在雞上。放入已預熱的焗爐(200C)約20至30分鐘至雞熟。

6. 上碟時再在雞上淋上煮雞之汁液。

[ 本文章最後由 Vca 於 08-2-27 01:49 編輯 ]

侯爵府

Use Yahoo blog la.

原文章由 Vca 於 08-2-26 05:01 發表

我仲唸緊呀! 又唔知用邊個"牌子"既blog 會好d? 有冇好介紹?

我而家個係鬼佬blog,同埋blog 果part 好白痴放唔到相喎~
:-D :-D :-D :-D

侯爵府

Wow, thank you thank you.

原文章由 Vca 於 08-2-26 20:03 發表

妳真係問得好合時! 本來我真係冇蕃茄醬食譜~ 但尋晚睇Sky food channel 咁啱就係煮緊pasta with chicken and tomato sauce!

Pasta 蕃茄醬

1. 燒熱1湯匙橄欖油,炒香切碎蒜茸1粒,再加入切碎細洋蔥和切碎 ...
:-D :-D :-D :-D

男爵府

嘩 好大收獲
Vca
我巳經靜雞雞收埋咗妳幾個焗爐篇食譜喇

我可以慢慢整嚟食喇
唔好話比人知

男爵府

原文章由 orangutan 於 26/2/2008 09:10 PM 發表
Dear Vca,

Do you have the recipe of shepherd's pie?

Thanks!

Sorry~ I dont have shepherd's pie recipe!

However, I've found this link on the internet:
http://www.videojug.com/film/how-to-make-shepherds-pie

It shows you how to make it step by step in the video! :loveliness:

子爵府

Hi Vca,

I just watched the video and found it very useful!

Thanks so much!

男爵府

T家尋晚食乜鬼?

二人世界的三餸一湯(2月26日): 紅蘿蔔冬菇栗子煲雞; 頭抽豬扒皇(T生至愛~); 蒜茸蜜豆鴛鴦腸 & 蒜茸菠菜

紅蘿蔔冬菇栗子煲雞

1. 新鮮栗子約240克洗淨去殼去衣(我買唔到新鮮栗子,所以用栗子乾代替~); 雞半隻洗淨出水備用(我用咗一隻,因為細隻~)。

2. 紅蘿蔔適量去皮切件,冬菇10隻浸軟,新鮮馬蹄6至8粒去皮,淮山40克洗淨。

3. 水大滾後將所有材料放入煲內,加入金華火腿1小塊和果皮1塊,水再大滾後轉慢火煲2小時,用鹽調味即成。

頭抽豬扒皇

1. 豬扒用薑絲、鹽、糖、胡椒粉、少許生抽和粟粉醃好。

2. 炒香洋蔥切絲1個(尋日唔記得買~不過落唔落都冇乜所謂~),將豬扒煎至金黃色最後澆進頭抽,加入青蔥段兜勻即成。(尋晚上咗碟先記得冇落蔥段~)

蒜茸蜜豆鴛鴦腸

1. 蜜糖豆160克洗淨瀝乾,摘去頭尾; 紅蘿蔔半條切片。(唔記得留,全部放哂落湯度~ )

2. 臘腸和潤腸各兩條(我用咗臘腸和鵝肝腸~)蒸熟,去多餘的油後切片備用。

3. 油鑊爆香蒜茸,下蜜糖豆和紅蘿蔔片炒勻,加水1湯匙和蠔油少許調味,最後加入蒸好臘腸和潤腸片兜勻即成。

[ 本文章最後由 Vca 於 08-3-7 00:25 編輯 ]

男爵府

原文章由 orangutan 於 27/2/2008 07:56 PM 發表
Hi Vca,

I just watched the video and found it very useful!

Thanks so much!

You're welcome! :loveliness:

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

睇到我流晒口水~~~
等我試下學整個"頭抽豬扒皇"俾老公試下先~

男爵府

焗爐篇
Light Meal & Snacks

火腿杯焗蘑菇蛋 (Baked Eggs & Mushrooms in Ham Crisps)

1. Muffin 焗盆(如圖)塗上一層薄薄的油,焗爐預熱180C。

2. 燒熱1湯匙橄欖油,加入牛油約1茶匙,炒香切碎的蘑菇約8至10粒和洋蔥1個(視乎大小~),用海鹽和磨碎之黑胡椒調味。

3. 蘑菇和洋蔥離火,加入Creme Fraiche (法文~ 但唔知中文係乜~) 適量和切碎的的parsley 拌勻。

4. 將火腿(比較厚身少少既火腿e.g. honey roast ham)放入Muffin 焗盆的杯位內(每個杯可用1至2片火腿),令火腿固定成杯形。

5. 將之前煮好的蘑菇洋蔥Creme Fraiche用湯匙填入火腿杯內至一半滿,再放一隻新鮮的生雞蛋在火腿杯內。

6. 放入已預熱焗爐內焗12至15 分鐘,最後用海鹽和磨碎黑胡椒調味即成,可配多士。

P.S. 此食譜係T生為咗答謝佢老婆(即係我~),喺過去一年來煮咗好多野食餵到佢飽飽~ 特登上網揾個食譜出來喺1月1日親手煮比我食既! :loveliness:

京蔥燒魚串

1. 將厚肉的白肉魚柳洗淨抹乾切成大丁,用海鹽、胡椒粉和檸檬汁醃好。

2. 京蔥切段,鮮冬菇洗淨歷乾備用。

3. 用竹籤將魚柳丁,京蔥段和冬菇串好後,將整串串燒用平底鑊煎至金黃色,塗上日式鰻魚汁,放入預熱焗爐(200C)內焗5至1分0鐘即成。

牛油蛋糕杯(Fairy Cakes)

到目前為止,我只整過fairy cakes + sponge cake~ 焗蛋糕既材料係一樣既,只係焗時用唔同既焗盆。

1. 大碗內放入已放室溫的軟牛油和caster sugar 各250克,用電mixer 打至顏色變白和質地順滑。

2. 預備蛋4隻,逐隻加入碗內,每加入一隻後,都要用mixer 完全打勻略變稠後才加入另一隻。

3. Self-raising flour 250克用篩篩好,用大鐵湯匙用"切"+"覆蓋"的方法將麵粉加入碗內。(唔好搞拌!!!!!!!!) 約果mixture 太乾,可加入1至2湯匙牛奶。

4. Muffin 焗盆每個杯位內放入Muffin 紙杯1個,在每個紙杯內倒入mixture 至2/3滿。放入預熱焗爐(180C)內焗約25分鐘,取出待涼即成。

男爵府

好羡慕妳呀

男爵府

一定好支持,

若不是耶和華建造房屋,建造的人就枉然勞力;若不是耶和華看守城池,看守的人就枉然警醒。詩篇127:1

男爵府

原文章由 秋風 於 28/2/2008 12:34 PM 發表
好羡慕妳呀

羡慕咩鬼?

男爵府

原文章由 Oh!Baby 於 28/2/2008 02:40 PM 發表
一定好支持,

多謝支持!

男爵府

原文章由 Vca 於 08-2-28 21:17 發表

羡慕咩鬼?

羡慕妳識煑咁多嘢食囉

首頁
23456...19

尾頁

跳至