烹飪搵食

跳至

首頁
34567...19

尾頁

男爵府

原文章由 秋風 於 28/2/2008 09:37 PM 發表

羡慕妳識煑咁多嘢食囉

bk好多媽咪都識煮好多野食架啦!
妳都得架~ 熟能生巧嘛!

男爵府

T家尋晚食乜鬼?

二人世界的三餸一湯(2月27日): 紅蘿蔔冬菇栗子煲雞(之前果晚飲淨既~); 麻婆豆腐; 魚露雞翼 & 蒜茸菠菜

P.S. 一時唔記得豆腐唔應該同菠菜一齊食添! 各位靚太千其唔好好似我咁大矇呀~

麻婆豆腐

1. 免治豬肉用胡椒粉、糖、少許雞粉、生抽、麻油和粟粉醃好。豆腐瀝乾切大丁備用。

2. 油鑊爆香薑茸和蒜茸,炒香2至3湯匙的辣豆瓣醬。

3. 加入醃好的免治豬肉略炒,灒紹興酒和炒熟豬肉,再加入豆腐丁兜勻。

4. 上蓋煮5分鐘,洒上青蔥花即作成。

魚露雞翼

1. 雞翼洗淨瀝乾,用胡椒粉、糖、薑米、拍碎蒜頭和少許生抽醃好。

2. 爆香薑片和蒜頭,雞翼加粟粉撈勻,下鑊炒一會,洒上適量魚露兜勻。

3. 倒入醃雞翼汁液兜勻,上蓋炆至雞翼熟透即成。

P.S. 依個係V媽媽既食譜~ :loveliness:

[ 本文章最後由 Vca 於 08-3-7 00:26 編輯 ]

侯爵府

一時唔記得豆腐唔應該同菠菜一齊食添! 各位靚太千其唔好好似我咁大矇呀~

why ah? I don't know ah.
:-D :-D :-D :-D

別墅

嘩!!好鬼豐富bor...我同肥佬兩個每餐都只係一菜一肉....已經覺得好頭痛....好在佢對食係無咩所為,而且咩都話好食

http://hk.myblog.yahoo.com/monmon-chin

男爵府

請問有無見過Creme Fraiche係百x, 惠x 或 吉豬島有呀, 食剩咗可以整咩呀?

若不是耶和華建造房屋,建造的人就枉然勞力;若不是耶和華看守城池,看守的人就枉然警醒。詩篇127:1

男爵府

原文章由 drm 於 29/2/2008 04:09 AM 發表
一時唔記得豆腐唔應該同菠菜一齊食添! 各位靚太千其唔好好似我咁大矇呀~

why ah? I don't know ah.

傳聞話菠菜當中有草酸,加埋豆腐中既鈣,會形成沉澱既草酸鈣~ 唔容易消化之餘仲會有生結石既危險...但如果一定要豆腐菠菜一齊食既話,應先將菠菜用滾水燙一燙,咁做可以去緊d草酸~

但亦有另一個講法話係冇問題,而且仲好有益.....

唔知係咪真既~ 但我自己就認為古老講法係有古老人既智慧!

男爵府

原文章由 monmonchin 於 29/2/2008 08:56 AM 發表
嘩!!好鬼豐富bor...我同肥佬兩個每餐都只係一菜一肉....已經覺得好頭痛....好在佢對食係無咩所為,而且咩都話好食

我地兩公婆好為食架嘛! 我老公食好多餸...而我就係嚴重"飯"人來!!! 我食好多飯架~~~

男爵府

原文章由 Oh!Baby 於 29/2/2008 12:03 PM 發表
請問有無見過Creme Fraiche係百x, 惠x 或 吉豬島有呀, 食剩咗可以整咩呀?

我唔知百x, 惠x 或 吉豬島...依d地方有冇Creme Fraiche 賣呀~ 我住喺英國架! 不過我唸CitySuper 或者Three Sixty 一定會有啩~ Creme Fraiche 仲有好多野可以整架e.g. pasta~~~~ :loveliness:

侯爵府

oh, ic ic. Learn one more thing la.

原文章由 Vca 於 08-2-29 20:05 發表

傳聞話菠菜當中有草酸,加埋豆腐中既鈣,會形成沉澱既草酸鈣~ 唔容易消化之餘仲會有生結石既危險...但如果一定要豆腐菠菜一齊食既話,應先將菠菜用滾水燙一燙,咁做可以去緊d草酸~

但亦有另一個講法話係冇問題,而且仲好有 ...
:-D :-D :-D :-D

男爵府

T家尋晚食乜鬼?

二人世界的超級懶人飯(2月28日): 粟米午餐肉飯

將煎好既午餐肉放喺白飯上,再淋上加蛋煮滾既罐頭粟米湯(太杰可加水~)即成熱辣辣又好味既dinner! :loveliness:

[ 本文章最後由 Vca 於 08-3-7 00:27 編輯 ]

男爵府

Hi, Vca,

記唔記得我呀?
我屋企有個六個頭的爐,我朋友親戚來我屋企坐都以為我好勁,但係一來我煮野好C,二來好鬼憎洗爐,所以個OVEN從來無用,用都係用個叮叮爐我剛剛買左個Tefal高速煲,但係唔識用,好似你都有高速煲0架得閒指教一下.
Nijnje

男爵府

V女你個碟頭飯都靚過人既

若不是耶和華建造房屋,建造的人就枉然勞力;若不是耶和華看守城池,看守的人就枉然警醒。詩篇127:1

男爵府

原文章由 yukkie 於 1/3/2008 06:21 AM 發表
Hi, Vca,

記唔記得我呀?
我屋企有個六個頭的爐,我朋友親戚來我屋企坐都以為我好勁,但係一來我煮野好C,二來好鬼憎洗爐,所以個OVEN從來無用,用都係用個叮叮爐我剛剛買左個Tefal高速煲,但係唔識用,好似 ...

Hi yukkie,

妳好似係住喺荷蘭架嘛~ (如果我冇記錯的話!)
我係有個高速煲(係咪即係pressure cooker?)
真係講出來都笑死人~ 我買咗半成都仲未開光!
(我果個唔係Tefal,係另一牌子"Tower"...)
當初我唸住慳電+快+個煲靚仔我先買~
但我都唔識用呀~ 老公睇完個instruction 都話唔係好明點用...
而家擺住喺度先咋......

男爵府

原文章由 Oh!Baby 於 1/3/2008 01:28 PM 發表

真係? 妳過獎啦~~~

男爵府

原文章由 Oh!Baby 於 1/3/2008 01:28 PM 發表

BTW 妳個蛋糕咪仲正~ 直頭好似喺街買番來咁既樣!!

男爵府

T家尋晚食乜鬼?

二人世界的三餸一湯(2月29日): 蕃茄薯仔煲粟米; 豉油雞脾; 豆角炒火腿 & 炒菜芯

蕃茄薯仔煲粟米

1. 蕃茄8至10個一開四,薯仔4個切件,粟米2條去皮去鬚切半,瘦肉洗淨飛水備用。

2. 水大滾後加入所有材料,煲至再大滾後轉慢火煲2小時,用鹽調味即成。

豉油雞脾

1. 李x記豉油雞汁一枝加水200ml、酒2湯匙、薑2片、蔥1條和片糖1/3塊煮滾。

2. 雞脾洗淨抹乾後,放入已煮滾的汁內,待汁再滾起轉小火煮約10分鐘,反轉雞脾再煮約10分鐘至雞脾全熟。

3. 熄火後再浸15至20分鐘,取出雞脾待涼,塗上芝麻油,斬件上碟。

豆角炒火腿

1. 豆角洗淨瀝乾,火腿扒2塊切小塊備用。

2. 油鑊爆香蒜茸,下火腿扒丁爆炒一會,加入豆角和水1湯匙炒勻至豆角熟,用少許蠔油調味即成。

[ 本文章最後由 Vca 於 08-3-7 00:27 編輯 ]

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

嘩~~~你每晚晚餐都煮得咁鬼正~
仲要樣樣餸都係我老公好鍾意食,我想唔學整都唔得啦~

男爵府

你d餸菜好多花款喎,你老公一定食得好開心

男爵府

原文章由 晞玥 於 2/3/2008 01:37 PM 發表
嘩~~~你每晚晚餐都煮得咁鬼正~
仲要樣樣餸都係我老公好鍾意食,我想唔學整都唔得啦~

咁妳要多d來撐場嘞~
學識咗自己整咪唔洗成日飲妳99煲d"油湯"囉!

男爵府

原文章由 samchi媽 於 2/3/2008 05:56 PM 發表
你d餸菜好多花款喎,你老公一定食得好開心

我有目的架!!!!

就係要keep 住老公食得開心~
等佢唔洗去第二個女人度食!

仲要老公食到唔有型唔靚仔......
冇第2個女人肯煮比佢食!

首頁
34567...19

尾頁

跳至