懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

你地有冇試過產後抑鬱,之前去左健康院,姑娘話我有產後抑鬱,轉介專科姑娘,睇完再轉介心理醫生同社工,見醫生同社工會做咩??好唔開心

別墅

有醫生睇好過無啦, 一定會好返!你幾時返返工?雖然我唔知實際點醫, 但根據其他有產後抑鬱既朋友既經驗, 返返工轉左環境自然會好返. 你加油啦!應該短暫問題黎啫

男爵府

我都有,但我以為我會自然無事,所以無去follow up。

點之不停因為一D小事而日日同C6開片。大家發覺頂唔順,就真係去見社工。

9個月內見左社工3次(因為booking好full, 見完一次後要再排幾個月先可以見第二次), 先開始好轉(中途都會嘈交,但次數會明顯少左)。

到依家囝囝差不多兩歲,我先覺得我好返晒。

共勉之。

大宅

回覆:產後抑鬱

未見醫生,唔知到時會點
反而覺得社工應該冇幫助

禁止訪問

大宅

回覆:fifihon 的帖子

咁你係咪請假去見社工?

別墅

產後抑鬱有咩野徵兆架?

男爵府

引用:我都有,但我以為我會自然無事,所以無去fo

原帖由 fifihon 於 14-10-08 發表
我都有,但我以為我會自然無事,所以無去follow up。

點之不停因為一D小事而日日同C6開片。大家發覺頂唔順 ...
x2,我同你情況好似!但就算有醫生,有社工都好,點都係靠自己㗎啦,加油

男爵府

lorreta 發表於 14-10-8 23:04
咁你係咪請假去見社工?
我見的社工唔係健康院介紹的,係我上網search到,佢地係私營機構,但因為有政府資助,所以係免費。

而且有得揀星期六上晝,可以唔洗請假。

我同意抑鬱要好返其實都係靠自己,但係見社工的過程中(C6陪同), C6可以聽到一D專業人仕(社工)去分析我的現況,而去認同去點幫我。(未見社工之前,C6覺得我嘈親交都只因為我係度發瘋,公主病,無事生有,完全唔會係我的角度去了解我。)

見完幾次社工後,C6明顯體諒我,會了解我做了媽媽後受到不少壓力,亦真正企出來幫我處理99的無理要求,我先至好得返咋!

我發病的根源係C6的不諒解,而社工就幫我教育左佢~呵呵

男爵府

xCoCax 發表於 14-10-9 01:12
產後抑鬱有咩野徵兆架?
會長期唔開心,成日無啦啦就會喊。有少少事就會馬上諗到好灰。有時會想自殺,又或者想殺左BB,等BB唔洗係呢個世界受苦。

唉,總之好可怕啦。

別墅

我想問,我bb依家9個月大,我自己經常少少事諗到好灰,有時灰到個心好唔舒服想喊,但冇自殺念頭,亦冇想殺bb,咁係咪產後抑鬱?

大宅

回覆:fifihon 的帖子

我見左社工啦,佢叫我下次帶埋老公去
我覺得見完心情會好d

大宅

但每次諗到自己想傷害bb,就覺得自己好可怕

大宅

引用:Quote:xCoCax+發表於+14-10-9+01:12+產後抑

原帖由 fifihon 於 14-10-09 發表
會長期唔開心,成日無啦啦就會喊。有少少事就會馬上諗到好灰。有時會想自殺,又或者想殺左BB,等BB唔洗係呢 ...
我宜家就係咁,呀b四個月了,但久不久都會有呢啲徵兆

男爵府

引用:Quote:原帖由+fifihon+於+14-10-09+發表會

原帖由 alisavolvo 於 14-10-24 發表
我宜家就係咁,呀b四個月了,但久不久都會有呢啲徵兆
咁你要多加留意自己的情況!

首頁

尾頁

跳至