跳至

首頁
12345...12

尾頁

大宅

回覆 Rebeccayu1 的帖子

人工都很不錯,大約都有萬多元港紙,是否顧主會包醫療或津貼?我在港已修讀了倍月員和嬰幼兒照顧證書課程,相關的食療課程也修讀過,請問在當地找工機會大嗎?我小朋友都很細,所以就不能做陪月員,只能在家幫人看顧嬰幼兒那種,這樣的工種人工又多少呢?可能只能尋找居所附近的顧主,若能找到一份這樣的工作,相信生活上應該可足夠開支,而落腳點我應該會選些較多酒店業附近的城市居住,因方便我先生找工作和返工,請問有那些城市是較多酒店或旅遊的呢?

大宅

回覆:tize2002 的帖子

你係綠卡 holder? 但係未係美國住過?介唔介意講你點拎綠卡?屋企人申請?

大宅

回覆 laybb 的帖子

打算用投資移民方法,所以某程度上資金鎖住了,所以生活上也要計算得好一點。

男爵府

回覆 tize2002 的帖子

點解唔選擇加拿大?有親屬起碼有個落腳點。for 小朋友讀書,美國加拿大差唔多。
無,只係普通在家保母,顧嬰幼兒做簡單家務,顧主咩都唔包。哩到通常都係啲五十幾歲姨姨做。佢地啲小朋友都大,中學或大學。證書有無用我唔知,我自己請nanny,最重要都係經驗同愛心。如果有口碑朋友介紹最好。我自己果個比$80一日,7am-7pm. 但係你小朋友細,好難做到呢個鍾數。酒店旅遊業,NYC大把,不過所有野都貴啲。

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

我明白係香港係某大酒店做甜品師傅好有威望。
呢邊食飯睇餐廳實力,與酒店名氣冇乜關係。
亦唔會有專程“去xx酒店食飯”呢回事。
所以pastry chef唔一定要去酒店做。
但我認為都係市中心先容易d搵工。

不過我對飲食業了解唔多,你當我廢up好啦。
你今日backup左未?

大宅

回覆 Rebeccayu1 的帖子

明白,能夠找到在家附近的就更好了。

大宅

回覆 眼訓 的帖子

那請問除酒店外,有那些店舖需要到這類工種的人?在那些JOB網站能看到招聘廣告?因可參考一下,類似香港的JobsDB or Job Market etc...

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

其實投資移民唔係要製造10個就業機會嗎?
http://money.cnn.com/2014/03/10/ ... t/index.html?iid=EL
你今日backup左未?

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

投資移民而家唔易喎,用嚟申請綠卡有好多限制,以我所知,
你要制造就業機會,每年有一定營業額,以前或者都唔難,
但要以投資申請綠卡,最少有50萬美金至搞到,仲要係偏遠地方,
或者係失業率較高嘅地方,否則係要100萬美金投資額。
我有個朋友爸爸以投資移民嚟咗廿幾年,但近年都頂唔住走,
因為要有一定營業額同工人數量,以前經濟好唔憂做,
以家太多競爭,佢係做IT電子零件代工,上年已經返咗大陸做嘢。
呢度有專門讀甜品糕點,好多都有証書,入酒店做會人工福利好D,
如果唔係,自己開店好難會做到咁高營業額請人。
你試下睇下USCIS個網技資移民同工作移民呢兩PART,
了解下有咩options啱你。http://www.uscis.gov/green-card/ ... -through-investment

陪月或褓姆,你有兩個細嘅小朋友好難出外做,但自己屋企幫人湊,
你要考慮更多,你屋企嘅防火設備安全設備,你要攞牌,
每年要去上堂攞CE,唔係個牌會釘,另外好困身,好多托兒服務係7點半至6點。
另外冇呢邊經驗未必有人搵你,最初可能係收好少錢,之後靠口碑。
要放工先,今晚再答你。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

公爵府

tize2002 發表於 14-10-8 16:26
您們好!本人打算選擇美國移民定居,主要為了小朋友將來和想生活環境好一點,但有以下一些問題想知道:-
1. …
看你的問題,覺得你對美國的認識不多,這樣貿然帶著小朋友過來住,我會好徬徨。美國咁大,各地情況都略有不同,稅制,生活指數也不一樣,不如先做了資料搜集(就像你現在做的),鎖定幾個可能會落腳的地方,然後一家人過來實地看看,當然過來逛逛跟真的過來住不一樣,但多少也感受一下,選東岸的話,冬天過來,看看是否能撐得住,想像一下你一個人帶著小朋友是否能過日子。

移民是一件連根拔起的事,沒有親朋在當地,最初的適應期會痛苦一點,要做好心理準備

大宅

回覆 眼訓 的帖子

我的方法不雖自己親身運作的,不是開公司那種。

複式洋房

回覆:選擇移民美國

投資移民好似7,8月嗰時暫停咗

大宅

回覆 mugtaitai 的帖子

完全明白的,這是一個very big decision,所以現在要開始做planning & budget和很想聽聽您們過來人的意見,若決定後,等批期間在港也要做一系列的安排等等,因申請也要等兩年多。

大宅

回覆 saucha 的帖子

顧問公司說未。

大宅

回覆 rose-mag 的帖子

請問每天要去拿CE點解?

複式洋房

回覆:選擇移民美國

我都係投資移民,剛出approval

大宅

回覆 saucha 的帖子

請問是否同樣用只投資那種?

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

引用:回覆 rose-mag 的帖子請問每天要去拿CE點解

原帖由 tize2002 於 14-10-09 發表

請問每天要去拿CE點解?
唉,我打錯每天?係每年要修continuing education 學分,過期冇修唔夠分會釘牌

花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

公爵府

tize2002 發表於 14-10-9 09:34
回覆 mugtaitai 的帖子

完全明白的,這是一個very big decision,所以現在要開始做planning & budget和很 …
我都打算兩年後大仔去美國升學時,一家移居當地。

我情況比你略好,我老公同我都係美加讀書,之後做過幾年嘢先回流返香港,我地都叫做知道當地情況,但咁多年後再回去,我都有少少徬徨。由於我地已經一把年紀,唔打算工作了,所以醫療保險要自己買,會係幾沈重嘅負擔。大半生住香港,所有人脈關係都喺呢度,早有相熟的家庭醫生專科醫生牙醫律師會計師髮型師美容院,返到美國又要全部重新揾過晒,我諗起都頭痛

大宅

I see.定期考試都好,對自己和顧主也有保障。

首頁
12345...12

尾頁

跳至