母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

別墅

請問有泵奶既媽咪:

1.每次泵奶要幾耐? 大約泵到幾多?
2. 點樣算係泵清?會唔會清左好快又有奶陣?
3.最初泵係咪慢D/少D?要幾多日子先上軌道?
4. 最快隔幾多個鐘可以再泵?

咁多問題,唔好意思, 不過我餵左9個月先學泵, 真係咩都唔識....

複式洋房

原文章由 jadeleejk 於 08-2-23 00:34 發表
請問有泵奶既媽咪:

1.每次泵奶要幾耐? 大約泵到幾多? 我初初泵15min,而家要刺激佢做多d奶,所以要30min,至於有幾多,真係好唔定,有時兩邊加埋得3安,有時7安。
2. 點樣算係泵清?會唔會清左好快又有奶陣? 未泵時個胸會好實,泵清時會鬆晒。至於奶陣,我個人經驗呢就係差唔多第三、九,十五分鐘會有一次。我諗人人唔同。
3.最初泵係咪慢D/少D?要幾多日子先上軌道?嘩,最初真係好少,有時無添,不過一、兩個星期應該可以。
4. 最快隔幾多個鐘可以再泵?我三個鐘泵一次。

咁多問題,唔好意思, 不過我餵左9個月先學泵, ...

好開心可以一齊分享,你都俾心機!

別墅

唔該哂, 我估我都要1-2WEEK先上手
原文章由 astermama 於 08-2-23 14:01 發表

好開心可以一齊分享,你都俾心機!

民房

1.每次泵奶要幾耐? 大約泵到幾多? 我初初泵15min,而家要刺激佢做多d奶,所以要30min,至於有幾多,真係好唔定,有時兩邊加埋得3安,有時7安。

我都係大約pump 30 mins, 不過最多個次都係得 3 oz 咋.

2. 點樣算係泵清?會唔會清左好快又有奶陣? 未泵時個胸會好實,泵清時會鬆晒。至於奶陣,我個人經驗呢就係差唔多第三、九,十五分鐘會有一次。我諗人人唔同。

其實我 pump 之前都 feel 唔到個胸有實o既, 唔知係咪唔正常lei?

3.最初泵係咪慢D/少D?要幾多日子先上軌道?嘩,最初真係好少,有時無添,不過一、兩個星期應該可以。

如果一日 pump 2次得唔得呀? 早晚各一啦, 因為要番工....

複式洋房

BorisTommy媽媽,我都係學習中,大家分享吓意見啦。你係唔係全人奶呀?你BB幾大呀?你話一日泵兩次,咁其餘時間係唔係埋身餵定係奶粉呢?我而家都係全職,番工時都要泵奶,如果唔係D奶量會越來越少,我一日泵五次,有一、兩次埋身餵,先啱啱夠佢食。不如你講多D你嘅情況啦。

大宅

畀面勳章

我同BorisTommy情況一模一樣! 每及泵只有半安, BB已经滿月喇

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我就大約30min-45min... 泵完會用手擠清少少.....

不過無論我隔幾耐pump, 都係得3安至4安左右..... 我係一個窮mama.......

民房

好開心可以同你分享下呀! 我當然餵唔到全人奶啦. 我bb宜家剛兩個月, 我之前就差不多餐餐都有埋身餵o既, 跟住就再補奶粉囉 (因為知道自己唔夠奶, 又唔想佢食唔飽, 所以唯有補奶粉囉, 佢宜家食緊 4安). 但係我仲有一個星期就要番工喇, 所以我想習慣下pump出黎比工人餵. 咁宜家我朝早七點幾就pump一次, 通常會有3安度啦, 跟住就下午五點幾再 pump, 又係得2-3安, 咁晚上十二點度再pump 就得番1安喇. 其餘時間都有埋身餵, 但每餐都要補奶粉囉. 因為佢一路飲就一路喊, 又啜到發脾氣, 我諗係因為我唔夠比佢食啦. 你一日pump 5次咁多? 我諗我番工 pump 唔到架, 因為份工好忙, 最多可以 lunch time pump 一次啦, 但向 toilet pump 好似好 dirty... 咁pump 完放向公司個雪櫃, 放工又拎出黎運番屋企個雪櫃, 會唔會唔係咁好呢?

原文章由 astermama 於 08-2-23 19:58 發表
BorisTommy媽媽,我都係學習中,大家分享吓意見啦。你係唔係全人奶呀?你BB幾大呀?你話一日泵兩次,咁其餘時間係唔係埋身餵定係奶粉呢?我而家都係全職,番工時都要泵奶,如果唔係D奶量會越來越少,我一日泵五次,有一、兩次埋身餵,先啱 ...

大宅

畀面勳章 睛靈勳章

我都係大約pump 30 mins, 不過最多個次都係得 3 oz 咋.

I pump 2 to 3 times a day now and get around 1200 ml each day. It takes me around an hour to do this each time at home and around 30 mins at office.

其實我 pump 之前都 feel 唔到個胸有實o既, 唔知係咪唔正常lei?

未泵時個胸會好實,泵清時會鬆晒。--> agree.
As for letdown, it really depends on your mood.
Actually, I don't feed my bb skin-to-skin. I pump eight times a day at the very beginning and reduce the number of times gradually. My bb is eight months old now.

I think this varies from person to person. The most important thing is get a good pump.

如果一日 pump 2次得唔得呀? 早晚各一啦, 因為要番工....

Haha. I think you can pump continuously without taking rest if you want. Letdown will come naturally. Wish you smooth milk pumping!

別墅

唔好意思 jadeleejk, 我想借個位問下大家 :

我埋唔到身餵, 只好泵出來, 但泵十分鐘倒就無奶出, 咁點算好? 繼續泵? 因為聽講要泵半個鐘至arm 個喎 ??!!

男爵府

原文章由 atty 於 08-2-24 05:15 發表
唔好意思 jadeleejk, 我想借個位問下大家 :

我埋唔到身餵, 只好泵出來, 但泵十分鐘倒就無奶出, 咁點算好? 繼續泵? 因為聽講要泵半個鐘至arm 個喎 ??!!

繼續泵, 唔好放棄, 即使空泵對刺激奶量好有幫助o架, 慢慢妳會覺得奶量有所增加.

大宅

回覆 #1 nan_nan 的文章

原来每次只pump到4安以下是好正常的.刚看完Kellymom.com,下面这些资料希望能帮大家回复信心.

Most moms who are nursing full-time are able to pump around 1/2 to 2 ounces total (for both breasts) per pumping session. Moms who pump more milk per session may have an oversupply of milk, or may respond better than average to the pump, or may have been able to increase pump output with practice. Many moms think that they should be able to pump 4-8 ounces per pumping session, but even 4 ounces is an unusually large pumping output.

It is quite normal to need to pump 2-3 times to get enough milk for one feeding for baby (remember that the pump cannot get as much milk as a baby who nurses effectively).

Many moms are able to pump more milk per session when they are separated from baby. Milk pumped when you are nursing full-time is "extra" milk -- over and beyond what baby needs. Don't get discouraged if you are trying to build up a freezer stash when nursing full time and don't get much milk per pumping session -- this is perfectly normal and expected.

禁止訪問

侯爵府

大廚勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我都想問下系未一定要泵清嫁?如果埋身喂仲有奶淨系未都要泵埋出黎呀?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊