少年成長

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我覺得今晚開始會失眠

禁止訪問

我的育兒心得勳章

回覆:下星期K1面試,未試過好驚,點算好呀!

大宅

其實無咩好特別擔心 平常心就得 不過最好俾小朋友在精神最好時面試 會肯答問題睬人情況下成功機會會高好多

複式洋房

我個囡細B兼7星,所以我緊張啲囉,同埋我一係呢啲環境個人就騰雞,好怕拖累佢呀

大宅

我都係下星期開始面試,我個係12月細B,預左冇學校收,輕鬆d去interview,因為睇小朋友臨場表現,冇得逼或做d咩。大家一齊加油

maylaw1988  good luck!!!  發表於 14-10-17 16:36

複式洋房

其實我好驚問我嘢,要唔要熟讀學校背景呢?

大宅

上年冇報過n班嗎?你唔好太緊張影響到小朋友就唔好啦。我每次interview都同阿仔講話去參觀學校,睇下老師有啲咩玩具借佢玩。

大宅

引用:其實我好驚問我嘢,要唔要熟讀學校背景呢?

原帖由 CircleKate 於 14-10-10 發表
其實我好驚問我嘢,要唔要熟讀學校背景呢?
主要都是問小朋友,如果咁得閒問埋家長,即係in得都好大機會收(救世軍嗰啲),其餘最多都係叫你填張問卷鍾意佢學校啲乜。所以你唔駛熟讀,不過你大概要知間學校website上寫的教育理念(eg重視品德)

複式洋房

引用:Quote:原帖由 CircleKate 於 14-10-10 發表

原帖由 pokey 於 14-10-12 發表
主要都是問小朋友,如果咁得閒問埋家長,即係in得都好大機會收(救世軍嗰啲),其餘最多都係叫你填張問卷鍾 ...
但囡識聽唔識講,咁係咪要我答呀??

大宅

引用:Quote:原帖由+pokey+於+14-10-12+發表主要

原帖由 CircleKate 於 14-10-12 發表
但囡識聽唔識講,咁係咪要我答呀??
一般多數只問佢叫咩名,邊個帶佢黎,其餘係老師佢玩拼圖,配對,指出物件等等。最後老師送禮物時答多謝同拜拜。

大宅

未識講野話唔肯講野係會蝕底啲,但我覺得可同老師坦白講,免得老師以為佢冇反應

大宅

我個都係細b,當時佢在家已講句子,但面試時係怕醜到完全唔出聲。咁你都冇計,平常心啦!好彩我報得多學校,都有兩間收左

複式洋房

引用:我個都係細b,當時佢在家已講句子,但面試

原帖由 pokey 於 14-10-12 發表
我個都係細b,當時佢在家已講句子,但面試時係怕醜到完全唔出聲。咁你都冇計,平常心啦!好彩我報得多學校 ...
唉…唯有咁啦

子爵府

回覆 CircleKate 的帖子

當時阿仔面試都未識說話,老師跟我談談天,叫他玩。我只報了這一間。

伯爵府

pokey 發表於 14-10-12 01:11
主要都是問小朋友,如果咁得閒問埋家長,即係in得都好大機會收(救世軍嗰啲),其餘最多都係叫你填張問卷鍾 ...
救世軍果啲真係in得就差不多入??
我個女11月要in救世軍田家炳? 但要搭mtr去

同另一間屋企樓下撞時間,

我地諗住救世軍競爭大所以諗住不如in樓下果間

複式洋房

引用:回覆 CircleKate 的帖子當時阿仔面試都未識

原帖由 CheungKeeKee 於 14-10-17 發表
回覆 CircleKate 的帖子

當時阿仔面試都未識說話,老師跟我談談天,叫他玩。我只報了這一間。 ...
我就係唔知代答好定同老師直接講個囡講嘢一般,因為佢對住啲陌生人會驚驚同唔做指令,但又未去到會喊

大宅

引用:Quote:pokey+發表於+14-10-12+01:11+主要都

原帖由 funnyukyuk 於 14-10-17 發表
救世軍果啲真係in得就差不多入??
我個女11月要in救世軍田家炳? 但要搭mtr去
乙明有兩間所以我唔知有冇唔同,其他區的都係跟次序叫人in,收夠後面啲人就唔會再in

大宅

引用:Quote:原帖由+funnyukyuk+於+14-10-17+發表

原帖由 pokey 於 14-10-17 發表
乙明有兩間所以我唔知有冇唔同,其他區的都係跟次序叫人in,收夠後面啲人就唔會再in

...
好似幼稚園同幼兒園係唔同的

別墅

小小分享: 有禮,簡單對答即可,不用練習訓練。

別墅

引用:我都係下星期開始面試,我個係12月細B,預左

原帖由 chrispn 於 14-10-10 發表
我都係下星期開始面試,我個係12月細B,預左冇學校收,輕鬆d去interview,因為睇小朋友臨場表現,冇得逼或做d ...
細b都收,不用擔心

首頁

尾頁

跳至