母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

別墅

阿B 15日大,頭10日左右一直埋身餵人奶后補1安至1安半奶粉。后面嘗試全埋身餵人奶,但阿女5食過奶粉就好似點都5夠飽,咀郁郁,5肯瞓。

我試過埋身餵完,補泵奶3安,阿女都係咀郁郁。再補1安奶粉佢先乖乖去瞓。

請問有冇人試過咁?係我奶量5夠?定我D奶脂肪5夠,所以阿女5夠飽肚?

別墅

回覆:super8 的帖子

有冇人有經驗可以分享?

大宅

回覆:super8 的帖子

有時佢咀郁郁未必係唔夠飽,可能係想啜下有D安全感,我個女都係咁,餐餐食4安人奶仲繼續索食(佢剛滿月)。佢唔喊由得佢,佢喊(尤其半夜,当你想爭取時間休息時)你可以試下安撫奶咀。佢啜夠就会訓架喇!

伯爵府

環保接龍勳章

回覆 super8 的帖子

個咀郁唔代表唔夠奶, 呢個絕對唔係指標, 指標係濕片, 越補奶你就會越唔夠奶. 夠唔夠係睇濕片, 如果bb一日有6-8條濕片, 可以減奶粉, 都夠可以cut晒. 餵到佢唔識叫唔識索食的話, bb會安靜左, 不過亦唔會再幫你引奶, 因為佢已經冇需要, 健康的母乳BB起初每一至兩小時索食係非常正常同良好.
可以參考: http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=10953771

大宅

我個囡好大啜引,如果想多奶,咪比他啜多d. 如果頂唔順,我就比左奶嘴,他又無confusion,幾好彩

別墅

引用:回覆+super8+的帖子個咀郁唔代表唔夠奶,+呢

原帖由 於 14-10-11 發表

個咀郁唔代表唔夠奶, 呢個絕對唔係指標, 指標係濕片, 越補奶你就會越唔夠奶. 夠唔夠係 ...
多謝意見。但阿B明顯係未夠飽,一補奶粉即刻使勁啜,然後就舒服自己瞓覺去。如果唔補奶粉,佢會咀郁郁搵野食,5瞓,爆喊。所以我嘅感覺係我嘅奶未夠阿B飽肚。

我真係應該一D奶粉都5補,由阿B餓住喊?

伯爵府

環保接龍勳章

要視乎差幾多濕片, bb個胃被撐大左, 佢慣左overfeed, 同時索食本能未失去, 所以你會覺得佢唔夠飽. 其實bb個胃本來係好細, 餵奶粉因為唔可以吸收晒, 要overfeed佢. 又難消化, 會停係胃度耐d, 又要多d能量去處理, bb安靜, mama就會覺得佢係飽.
母乳bb唔夠食係反而會安靜, 唔識索食, 成日訓的. 如果你餵人奶, bb肯不停搵食, 又夠濕片就係夠奶.

總之要睇濕片差幾多, 你補緊幾多奶粉去決定, 可以試一次減一半先, 夠的話, 再減, 唔夠維持兩日再減, 比佢食多d. 你補左奶粉, 佢就唔肯再啜, 供求失衡只會越來越唔夠奶.

男爵府

回覆:草 的帖子

想問一下6-8塊濕片計唔計大便,同埋幾重既小便先當一塊?如果追奶減補奶粉,需要睇埋小便會否變深色嗎?因為我bb兩個月大原本每餐補120ml奶粉,昨天變補90ml,竟然出奇地唔係好嘈,仲好似瞓多左晏覺,係唔夠食定係之前太飽?謝謝!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊